POREMEĆENI PLANOVI

Koronavirus zaustavio otvaranje predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Madridu

‘Meni uopće nije jasno zašto je netko 2015. zatvarao taj ured. To je kao da u Bruxellesu zatvorite veleposlanstvo‘, rekao je Cappelli
Madrid
 Oscar Del Pozo

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) namjeravala je nanovo otvoriti svoj ured u Madridu, zatvoren prije pet godina, no zbog posljedica koronavirusa ured neće biti otvoren ovih dana kao što je bilo planirano.

"Uslijed okolnosti uzrokovanih globalnom pandemijom bolesti covid-19, Hrvatska turistička zajednica privremeno je odgodila provedbu dijela svojih planiranih aktivnosti u 2020. godini", navedeno je u odgovoru HTZ-a poslanom u ponedjeljak Hini.

"Nastavak aktivnosti vezanih uz otvaranje predstavništva HTZ-a u Španjolskoj razmatrat će se nakon što se za to stvore svi potrebni uvjeti, što će ponajprije ovisiti o daljnjem tijeku pandemije u cijelome svijetu", dodaje u pisanom odgovoru voditelj odnosa s javnošću Dario Trnka.

HTZ nije odgovorio je li već bio raspisan natječaj za zapošljavanje ili pokrenut postupak otvaranja ureda u Madridu.

Posljednjih godina je broj turista iz Španjolske u Hrvatsku rastao po godišnjoj stopi od oko 10 posto.

U siječnju je tadašnji hrvatski ministar turizma Gari Cappelli boravio u Madridu na FITUR-u (Feria Internacional de Turismo), najvećem turističkom sajmu u Španjolskoj, gdje je rekao kako će krajem 2020. biti ponovo otvoren ured HTZ-a.

"HTZ je 2015. zatvorila predstavništvo u Madridu uz objašnjenje preusmjeravanja novca na tradicionalna tržišta poput Italije i Češke, ali meni uopće zapravo nije jasno zašto je netko zatvarao taj ured. To je kao da u Bruxellesu zatvorite veleposlanstvo", ocijenio je Cappelli.

U Madridu je sjedište Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Cappelli je bio rekao kako bi ponovno otvaranje ureda u glavnom gradu Španjolske bio i "zaokret prema Iberoameričkom tržištu" koje obuhvaća Portugal te zemlje Latinske Amerike poput Meksika, Brazila i Argentine.

Ured u Madridu trebao je ovaj mjesec privremeno biti otvoren u prostorijama hrvatskog veleposlanstva. Veleposlanstvo se nalazi u ulici Claudio Coello gdje je najam prostora među najvišima u gradu. Tu ulicu lokalni stanovnici nazivaju "Milla de Oro", odnosno "Zlatna milja" zbog niza trgovina s luksuznom i skupocjenom robom.

Predstavništvo HTZ-a već se nalazilo u ulici Claudio Coello ali ne na istom broju gdje i veleposlanstvo. Imalo je troje zaposlenika. Prije zatvaranja bilo je premješteno u širi centar, u ulicu Francisco Silvela, u zgradu s malim uredima za najam.

Zatvaranjem predstavništva posebno su nezadovoljne bile putničke agencije i hoteli iz Dubrovnika te općenito Dalmacije jer kod njih dolazi većina Španjolaca u Hrvatskoj. Predstavnici iz Dalmacije najbrojniji su na sajmu FITUR.

Cappelli je u siječnju rekao kako u veleposlanstvu u Madridu ima dovoljno mjesta za početne aktivnosti HTZ-a, a da bi ona zatim potražila svoju novu lokaciju.

"Madrid je važan kao centar turističkog i političko-turističkog svijeta, tamo je sjedište Svjetske turističke organizacije, i imati tamo ured znači poštivati turizam i tu organizaciju te biti u 'žiži' u njihovim programima, projektima i slično", izjavio je tada u intervjuu za Hinu.

Gari Cappelli u srpnju je prestao biti ministar turizma a na tu je funkciju došla Nikolina Brnjac. Ministarstvo turizma u ponedjeljak nije odgovorilo na upit oko predstavništva HTZ-a u Madridu.

HTZ ima otvorene urede u 19 gradova - Pragu, Bratislavi, Varšavi, Budimpešti, Ljubljani, Beču, Frankfurtu, Munchenu, Londonu, Parizu, Milanu, Moskvi, Amsterdamu, Bruxellesu, Stockholmu, Seulu, Šangaju, New Yorku i Los Angelesu - navedeno je na njezinoj internetskoj stranici.

Turizam u hrvatskom BDP-u sudjeluje s 20 posto, a u španjolskom s 12,4 posto.

Ove godine obje zemlje osjećaju posljedice pandemije koronavirusa koji je u ožujku oštro pogodio Španjolsku. Hrvatska je, pak, trenutno zemlja s najviše inficiranih osoba na 100.000 stanovnika u EU.

U Španjolsku je dopušten ulazak avionom i brodom samo uz predočenje negativnog rezultata PCR-testa, obavljenog unutar 72 sata od ulaska.

Umjesto u siječnju 2021. sajam FITUR, koji je lani posjetilo rekordnih 11.040 kompanija te 111.089 posjetitelja, trebao bi se održati od 19. do 23. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:35