LANČANA REAKCIJA

Korona rekord pokrenuo lavinu: Hrvati masovno hrle na cijepljenje, zbog navale na 1. dozu čekali i noću

‘Cijeli ovaj tjedan je bitno jači u odnosu na ranije tjedne kad je riječ o odazivu građana, ali danas je jedan ekstreman dan u kojem uopće, na sva četiri cijepna mjesta, nije bilo sekunde pauze‘

Red za cijepljenje pred Higijenskim zavodom u Splitu
 

 Nikola Vilic/Cropix

Jučerašnji rekordan broj novih slučajeva covid-19 u Hrvatskoj je izazvao lančanu reakciju događaja - povećao se interes za cijepljenje, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluku o uvođenju novih mjera, a županije odlučuju hoće li se škole prebaciti na online nastavu.

U Zagrebu smo proteklih dana svjedočili velikom broju građana koji se pohitao cijepiti, situacija nije drukčija ni u ostalim dijelovima Hrvatske. Jučer je, naime, u Rijeci na punktu za cijepljenje u Zametu vladala rekordna gužva.

- Cijeli ovaj tjedan je bitno jači u odnosu na ranije tjedne kad je riječ o odazivu građana, ali danas je jedan ekstreman dan u kojem uopće, na sva četiri cijepna mjesta, nije bilo sekunde pauze. Redovi su nam skoro do trga ispred dvorane, radimo cijelo vrijeme i ono što nas posebno veseli, imamo jako velik broj prvih doza - opisala je jučerašnju situaciju dr. Suzana Janković iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, prenosi Novi List. Janković je dodala da je barem polovica ljudi koji su se jučer pojavili u Zametu primila prvu dozu cjepiva.

Na jučerašnjem sastanku Stožera civilne zaštite Zadarske županije, glavni epidemiolog Alen Medić, ustvrdio je da se u odnosu na prošli tjedan broj cijepljenih povećao za 40 posto. Dosad je u Zadarskoj županiji utrošeno 130.375 doza cjepiva, a obje doze je primilo 45 posto stanovništva, piše Zadarski list.

U Istarskoj županiji je jučer zabilježen rekordan dnevni broj novozaraženih koronavirusom - njih 186. Testirano je ukupno 580 osoba. Trenutno se na liječenju u Općoj bolnici Pula nalazi 36 pacijenata, a protekla 24 sata tamo su preminule tri osobe, jedna od njih nije imala definirane komorbiditete.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji ubilježen je broj od 622 pozitivnih osoba. Jučer se testu podvrgnulo 1301 ljudi, a broj od 47,8 posto pozitivnih testova najveći je postotak u županiji od početka pandemije, navodi Slobodna Dalmacija. Zbog velikog broja oboljelih i najave pooštravanja mjera jučer su se brojni Splićani odlučili cijepiti, a ispred Higijenskog zavoda u Splitu vladale su rekordne gužve. Radno vrijeme je produljeno do 20h, a sve do kraja vladale su velike gužve i čekalo se u redovima.

image

Red za cijepljenje pred Higijenskim zavodom u Splitu

Nikola Vilic/Cropix
image

Red za cijepljenje pred Higijenskim zavodom u Splitu

Nikola Vilic/Cropix
image

Red za cijepljenje pred Higijenskim zavodom u Splitu

Nikola Vilic/Cropix
image

Red za cijepljenje pred Higijenskim zavodom u Splitu

Nikola Vilic/Cropix

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije objavio je kako su na njihovom području zabilježena 174 nova slučaja bolesti, a trenutno je 961 aktivan slučaj bolesti.

U Varaždinskoj županiji je na koronavirus pozitivno novih 273 osoba od testiranih 605, a preminule su četiri. Također je donesena odluka da će se nastava u toj županiji nastaviti odvijati u školi.

Sljedećeg tjedna će se nastava u osam škola u Šibeniku odvijati online putem.

Na području Ličko-senjske županije potvrđeno je 97 novih slučajeva covid-19, a njih 46 je na području Gospića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 12:38