ISTRAŽIVANJE

Korištenje struje kad je jeftinija donosi uštedu koja je manja od deset posto

“Optimizirano korištenje uređaja najviše se isplati u slučaju punjenja električnih vozila”
 Bagiuiani Kostas/Deposit Photos

Iako su tijekom 2020. potrošači još uspijevali uštedjeti na električnoj energiji kroz ugovore s dinamičnim određivanjem cijene, u 2021. većina njih ipak je imala veće troškove nego oni koji su bili na fiksnim ugovorima, pokazalo je istraživanje europske potrošačke udruge BEUC, potvrdivši time da se ugovor s dinamičnim određivanjem cijena isplati samo u razdobljima u kojima tržište energije nije podložno velikoj volatilnosti. Istraživanje je pokazalo kako u takvim situacijama uštede koje su napravljene u povoljnim cjenovnim razdobljima mogu vrlo brzo biti poništene kad se cijena promijeni, što za mnoga kućanstva predstavlja rizik.

Analiza koja je rađena na primjerima austrijskog i francuskog tržišta pokazala je da su potrošači koji su odabrali ugovore s dinamičnim određivanjem cijene, zbog poskupljenja koje se dogodilo u 2021. godini, zapravo izgubili sve ono što su uštedjeli u prethodnoj godini.

Zanimljivo, studija je također pokazala da potrošači koji prilagođavaju korištenje kućanskih uređaja ovisno o cijeni - recimo, peru rublje i suđe noću kad je struja jeftinija - ostvaruju uštede manje od deset posto. Takvo optimizirano korištenje uređaja najviše im se isplati u slučaju punjenja električnih vozila.

Imate prijedlog za veliku škrticu?

Pišite na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 17:49