SITNO POSKUPLJENJE

Koprivnički kafić ‘uveo‘ euro: Cijene su zaokružili, gemišt je skuplji nego u kunama, čuli smo se s vlasnicom

‘Zbilja ne znam po kojem je tečaju obračunato, nismo to istraživali kad ionako naplaćujemo u kunama‘, iskrena je vlasnica
 Snimio čitatelj

U Koprivnicu je već stigao euro.

Točnije, u koprivnički kafić Index, omiljeno okupljalište studenata u kojemu već neko vrijeme konačnu cijenu na računu, osim u kunama, izražavaju i u europskoj valuti.

Iz računa koji smo dobili od naših čitatelja tako je vidljivo da gemišt od dva decilitra košta osam kuna ili 1.11 eura, a zajednički račun na kojemu su čitatelji koji su nam ga dostavili popili četiri gemišta, mali Heineken i četiri Pelinkovca, u kunama stoji 87, odnosno na briselskom jeziku 12.08 eura.

image
Snimio čitatelj
image
Snimio čitatelj

"Ha, ma čujte, nismo mi to tražili nego kad su nam složili novi sustav za kasu, automatski je bila unesena i opcija preračunavanja u eure i tako nam je to ostalo. Ali, ne, nije nam bila namjera uvesti euro u Koprivnicu prije nego što je to nužno", otkrila nam je kroz smijeh vlasnica kafića Mirna Križić.

Kaže, mnogi gosti ovaj detalj niti ne primjećuju, a oni koji ga zamijete, zbijaju šale pa ispituju mogu li odmah i platiti u euru, imaju li za vratiti u centima i slično.

Nas je odmah zanimalo i kako su odabrali tečaj te odgovara li on fiksiranom tečaju u iznosu od 7,53450, kako je to predviđeno pravilima. No, primjećujemo da iznosi odudaraju.

Naime, gemišt od osam kuna u euru iznosi 1.11 što znači da je upotrijebljen tečaj od 7,20720 za euro, isto ispada i na zajedničkom računu. Da se kojim slučajem obračunavalo po fiksiranom tečaju, jedan gemišt u eurima bi umjesto 1.11 koštao 1.06 eura, a ukupni račun trebao bi iznositi 11.54 umjesto 12.08 eura.

"Joj, zbilja ne znam po kojem je tečaju obračunato, nismo to istraživali kad ionako naplaćujemo u kunama", iskrena je vlasnica koja kaže da ne strahuje previše od uvođenja eura te da nije razmišljala hoće li cijene zaokruživati na više ili na niže.

"Kako će drugi, tako ćemo i mi", kazala nam je.

Slučaj ovog kafića pokazuje da se ipak češće odabire zaokruživanje na više, ali zadrži li se to na ovako sitnim poskupljenjima, nitko se neće previše buniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:46