MIJENJA SE SLIKA

Kopački rit godinama nije bio ovako suh: ‘Bit će više jelena i veprova, a manje ribe i kormorana‘

Ljetnoj idili u Kopačkom ritu ove je godine pridonio i izostanak dosadnih krvopija - komaraca
 Vlado Kos/Cropix

U nekim prethodnim godinama Kopački rit u ovo bi doba bio prekriven vodom, kao što i priliči poplavnom području ovog parka prirode, jedinstvenog i važnog i u svjetskim okvirima. No, suša koja vlada, ne samo Hrvatskom nego i europskim kontinentom, učinila je svoje, pa ovaj prirodni raj ovog ljeta izgleda prilično drugačije od onoga na što su se njegovi stanari, kao i stalni posjetitelji, naviknuli. Dok stojimo na nasipu s kojeg bismo nekada doslovno mogli umočiti noge u vodu, a sada se ispred nas rasprostrla prava zelena dolina raznih trava, cvjetova i močvarnog bilja, Vlatko Rožac, biolog u JUPP-a Kopački rit, objašnjava nam ovu pojavu i trenutno stanje s vodama u ritu.

image
Vlado Kos/Cropix

- Trenutno su vodostaji Dunava i Drave, pa tako i vode u Kopačkom ritu, ispodprosječno niski, zbog čega je površina prekrivena vodom u ritu vrlo mala. To je posljedica izostanka padalina, ali ne u našim krajevima, nego u uzvodnim krajevima Dunava, gdje su dunavske pritoke. Naime, Dunav nije bujična voda nego vodu prima iz pritoka nakon što se počne topiti snijeg u Alpama i Jurskom gorju te Bohemijskoj šumi u Češkoj, što se slijeva u Dunav i dolazi k nama i uzrokuje poplave koje su u Kopačkom ritu pozitivna pojava. Kiša koja padne kod nas nije dovoljna da bi utjecala na ovdašnji vodostaj, nego onaj nizvodno, a pogotovo te kiše ne mogu popuniti poplavno područje kao što je Kopački rit - kaže Rožac pokazujući na depresiju ispred nas iz koje se oslikava pedeset nijansi zelene. Naime, suša u Kopačkom ritu ipak ne znači da će vegetacija presušiti i poprimiti neku žutu ili spaljenu boju, stoga nije čudno što ovdje zeleno i u suši ostaje zeleno. Ono što je, pak, zanimljivo je da se po tipu vegetacije točno može vidjeti kakva je nadmorska visina i struktura.

Biološka raznolikost

- Tu gdje su kupine je najviše, a onda visina pada prema šaševima i travama. Dolje gdje je zeleno su dvornici i to su najdublji dijelovi. To je sve vrlo mozaično. Otprilike svakih 10 cm nadmorske visine dolazi drugi stanišni tip, druga mini biocenoza, što povećava biološku raznolikost - objašnjava Rožac i dodaje da su i sušna razdoblja uobičajena, kao i poplavna, samo što nikada nije ista razina.

image
Vlado Kos/Cropix

- Imamo sušne i poplavne te, kako ih mi zovemo, srednje godine. Za Kopački rit je to važno jer su organizmi koji ovdje žive vrlo raznoliki. Trenutno vladaju uvjeti koji odgovaraju kopnenim organizmima, kada je poplava, onda to odgovara organizmima koji su vezani uz vode, a kada je nešto između, onda je to nekako podijeljeno. Izmjene koje se ovdje događaju uzrokuju veliku biološku raznolikost i zato su dobre - ističe naš sugovornik. Trenutno stanje najviše odgovara sisavcima poput divljih svinja i jelena.

Jeleni i divlje svinje

- Jeleni su biljojedi i njima treba mnogo biljne hrane, a ako je sve prekriveno vodom, nemaju te količine. Sada, u sušnim uvjetima, osim što im se lakše kretati jer nema vode, dostupnija im je i hrana. Također, mladim jedinkama ne prijeti utapanje kao što je slučaj kada je poplava. Jednako je i s divljim svinjama, čija je mladunčad u poplavno vrijeme najviše ugrožena, tako da će ovo stanje povoljno utjecati na te populacije - objašnjava Rožac. S druge strane, niski je vodostaj nepovoljan za ribe.

Izmjene boja

- U ovakvim godinama mrijest ribe izostaje ili je smanjenog intenziteta, a onda je automatski i manje riblje mlađi. No, nije cijeli rit presušio jer je voda u našim jezerima kao što su Sakadaško i Kopačevsko te glavnim kanalima poput Čonakuta i Vemeljskog dunavca uvijek prisutna i oni nikada ne presušuju, pa su i sada pod vodom, tako da u ritu ima ribe i kada opet bude povoljna hidrološka situacija, izmrijestit će se i populacija će se oporaviti - kaže naš stručni sugovornik i vodič kroz Kopački rit, čiji je zaštitni znak i kormoran. Ova ptica, predator riba, trenutno je u nezavidnoj situaciji jer nema na jelovniku uobičajene i očekivane količine ribe koju vreba s ritskih stabala. Utjecat će to i na manji broj othranjenih mladih kormorana u ovoj godini, a onda dogodine i na manji broj parova na gniježđenju.

image

Ivo Bašić, ravnatelj Kopačkog rita

Vlado Kos/Cropix

Žabama i zmijama, pak, ovakvo stanje odgovara. I tako se priča vrti ukrug, gdje na kraju priroda svakome da ili oduzme njegov dio, ali ono što treba naglasiti jest da je sav taj biljni i životinjski svijet jednako važan za ekosustav Kopačkog rita. Kad je, primjerice, o biljkama riječ, priča nam Rožac, čitav je niz biljaka kojima to odgovara.

image

Kopački rit, šetnica

Vlado Kos/Cropix

- Zanimljivo je da na jednome mjestu, na jednoj točki, tijekom više godina imate više različitih dominantnih biljaka, odnosno stanišnih tipova. Sve ovisi o tome kada je došla poplava, kada se povukla, ima li trenutno vode ili nema... Ako ima vode, onda dominiraju lopoč, lokvanj, plavun... Kad se voda povuče, tu su šaševi i rogozi, a ako je dugo suho, onda postoje različiti dvornici i neke druge vrste koje dominiraju na tom području. Dodatno sliku mijenja i po meni uljepšava to što se izmjenjuju i boje rita. Ako je poplava i kada je vedro, tada dominira plava boja, kada se voda povuče, na tom mjestu bude smeđa boja, nakon nekog vremena, ovisno o dobu godine, postane zelena, ali može biti i žuta. Sada, primjerice, možemo očekivati ružičastu - nabraja Rožac.

image
Vlado Kos/Cropix

- Kopački rit je prilično otporan na takve ekstremne pojave jer je ovdje dosta dobro očuvana priroda, ali naš zadatak je da to i dalje unapređujemo, što i radimo, ali i dodatno planiramo unapređivati vezu Kopačkog rita s rijekama kako bi bio još otporniji i stabilniji kao sustav - zaključuje naš sugovornik.

image
Vlado Kos/Cropix
image

Kopački rit., turističko pristanište Sakadas

Vlado Kos/Cropix
image

Brod Stekavac

Vlado Kos/Cropix

‘Naši brodovi i dalje voze posjetitelje u obilazak jezera, a otvorili smo i centar Tikveš‘

Izostanak poplave i sušno razdoblje ipak ne znače da se u Kopačkom ritu nema što vidjeti i da on i u ovakvom periodu nije dobar mamac za ljubitelje iskonske prirode.
- Naši brodovi kojima se obilaze jezera i kanali rita i dalje plove, a ljeto je zapravo idealno za posjet Kopačkom ritu jer nisu tako velike gužve kao u svibnju i lipnju, odnosno ujesen, kad je nama visoka sezona. Tu je i novootvoreni posjetiteljski centar Tikveš, kao nova dodana vrijednost našem Parku prirode - kaže Ivo Bašić, ravnatelj JUPP-a Kopački rit.
Što se tiče komaraca Biolog Rožac napominje da na njih veći utjecaj imaju kiše jer se s njima pune, primjerice, šumske površine, gdje se stvaraju bazeni u kojima nema riba koje ih jedu i tamo je stopa preživljavanja ličinki komaraca znatno veća. Zato je, primjerice, Osijek veliki inkubator komaraca, u vodi koja se skuplja u dvorištima, u posudama, gumama i kantama, gdje nema predatora koji će pojesti ličinke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:02