ANA BUDIMIR

Koordinatorica cijepljenja na Rebru pojasnila što to zapravo znači ‘višak cjepiva‘: Kod mene nema preko reda

‘Mi smo iz nekih bočica uspjeli izvući i sedam doza iako je na deklaraciji bilo navedeno da ih je pet‘
KBC Rebro
 Goran Mehkek/Cropix

Prof. dr. sc. Ana Budimir, specijalistica medicinske mikrobiologije s parazitologijom i koordinatorica za cijepljenje u Kliničkom bolničkom centru Zagreb rekla je tijekom gostovanja u Dnevniku HRT-a da je u prvoj deklaraciji cjepiva bilo navedeno da se iz jedne bočice može dobiti pet doza, ali da im je naknadno rečeno da se iz jedne bočice može izvući šest.

- Mi smo iz nekih bočica uspjeli izvući i sedam doza - rekla je Budimir.

- Višak nastaje jedino na kraju samog dana u kojem je predviđeno cijepljenje, ako vam ostane ta jedna koju ne želite odbaciti. Onda zovete zdravstvene radnike. Kako ja radim u (Kliničkom zavodu za kliničku i molekularnu mikrobiologiju), mi smo u početku zvali djelatnike tog Zavoda, pa su se oni jedan po jedan uspjeli cijepiti. U principu, to nije slučaj svaki dan - dodala je koordinatorica.

Budimir je rekla da se ne može sa sigurnošću tvrditi hoće li jedna bočica dati šest ili sedam doza cjepiva.

- Računamo negdje na šest i pol - dodala je.

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je kako su sve zdravstvene ustanove u Hrvatskoj koje sudjeluju u cijepljenju protiv bolesti COVID-19 dobile od Ministarstva zdravstva putem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo zadaću preispitati provode li se cijepljenja u cijeloj zemlji u skladu s utvrđenim kriterijima o prioritetima, piše HRT.

Budimir je rekla da u KBC-u Zagrebu postoji temeljita dokumentacija o cijepljenju te da ne bi trebalo biti moguće cijepiti se preko reda.

- Nebrojeno me puno ljudi zvalo zbog cijepljenja i nikoga nisam pustila preko reda, barem ne koliko sam svjesna - dodala je.

Koordinatorica cijepljenja rekla je i da, koliko ona zna, nitko od zdravstvenih djelatnika nije cijepio članove svoje obitelji. Dodala je da je dosad 2130 zaposlenika KBC-a Zagreb procijepljeno.

- Interes među djelatnicima raste. Cijepile su se i neke čistačice, iako su one nezdravstveno osoblje. U prvoj fazi cijepljenja zamišljeno je da se u zdravstvenim ustanovama cijepe zdravstveni radnici, a u domovima svi zaposlenici. Onda imate dvostruke kriterije - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 19:49