USTAVNI SUD SE OGLASIO

KONVERZIJA ŠVICARCA IDE DALJE! Sutkinja Banić o skandalu s Mamićem: 'Družili smo se, ali nismo razgovarali o predmetu'

Uvođenje privremene mjere za ta dva zakona zatražilo je osam poslovnih banaka i četiri fizičke osobe
 CROPIX

ZAGREB - Ustavni sud na današnjoj sjednici nije prihvatio prijedloge da se privremeno obustave svi pojedinačni akti i radnje koji se temelje na zakonima o konverziji kredita u švicarskim francima, sve do konačne odluke Ustavnog suda o ustavnosti tih zakona, ustvrdila je predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec na današnjoj konferenciji za novinare.

Riječ je, podsjetimo, o Zakonu o izmjeni i dopuni zakona o kreditnim institucijama te o Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o potrošačkom kreditiranju.

Uvođenje privremene mjere za ta dva zakona, podsjetimo, zatražilo je osam poslovnih banaka i četiri fizičke osobe, koji su Ustavnom sudu podnijeli prijedlog za ocjenu ustavnosti navedenih zakona.

Omejec nije željela odgovoriti na pitanje kad bi Ustavni sud mogao donijeti konačnu odluku o prijedlogu za ocjenu ustavnosti zakona koji se odnose na konverziju kredita u švicarcima. Riječ je, kazala je, o vrlo kompleksnoj problematici, za koju Ustavni sud mora zatražiti niz očitovanja, proučiti regulativu Europske unije i komparativnu praksu drugih država.

Na konferenciji za novinare u Ustavnom sudu bilo je riječi i o aktualnoj situaciji na Ustavnom sudu, vezanoj uz medijske napise o tajnim sastancima sutkinje Slavice Banić sa Zdravkom Mamićem i plagiranom radu sutkinje Snježane Bagić. Slavica Banić, koja se pojavila pred novinarima, izjavila je da je takozvani skandal oko njezinih kontakata s izvršnim predsjednikom NK Dinamo Zdravkom Mamićem, 'proizvod medija i tajnih službi'. Sutkinja Banić nije opovrgnula da se sastajala sa Zdravkom Mamićem, ali je istaknula da su njihova druženja bila u većem društvu, i da nikada s Mamićem nije razgovarala o predmetu, to jest, o prijedlogu za ocjenu ustavnosti Zakona o sportu.

Sutkinja Snježana Bagić ispričala se kolegama ustavnim sucima i javnosti jer je u svom pisanom radu propustila naznačiti dijelove koje je preuzela iz rada tajnika Ustavnog suda Ljubomira Antića. Opovrgnula je, međutim, da je riječ o znanstvenom ili stručnom članku, kako se tvrdilo u medijima. Riječ je, ustvrdila je o referatu kojeg je pripremala i iznijela na okruglom stolu održanom u Beogradu na temu javnosti rada Ustavnih sudova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 15:05