SVE TEŽI PROBLEMI

Konstruktor u blokadi zbog poreznog duga, radnici u strahu od otkaza

 Jakov Prkić/CROPIX

SPLIT – Iz splitskog Konstruktor inženjeringa potvrdili su Zagrebačkoj burzi da je žiro račun te tvrtke blokiran rješenjem Porezne uprave o ovrsi. Tvrtka je izvjestila Zagrebačku burzu da je dogovorila obročnu otplatu poreznog duga i da očekuje deblokadu računa najkasnije u ponedjeljak.

- Potvrđujem da je žiro račun blokiran rješenjem Porezne uprave o ovrsi. Stoga smo na sastanku održanom 2. lipnja u Središnjem uredu Porezne uprave dogovorili obročnu otplatu poreznog duga. Očekujemo deblokadu platnog prometa već danas, odnosno, najkasnije u ponedjeljak - piše u odgovoru Konstruktor inženjeringa na upit Zagrebačke burze.

Direktor Željko Žderić, kao i obično, nije se odazivao na telefonske pozive, a ni sindikalac Bartul Bekavac nije bio voljan za razgovor. Neslužbeno međutim saznajemo da je račun prve splitske građevinske tvrtke često blokiran, a blokadu su sudskim putem vršili vjerovnici Konstruktora.

Navodno je i financijski direktor Gordan Kuvek podnio ostavku.

Izgleda da je Konstruktor pokopao gubitak posla na gradnji crnogorske autoceste, a uz sto i sve glasnije najave revizije privatizacije te građevinske tvrtke.

U prilog priči da Konstruktor tone sve dublje svjedoči i udaljavanje Jure Radića od Žderića, tvrtki IGH i Konstruktor. Tako je IHG od Konstruktora za 16,5 milijuna kuna kupio polovicu zajedničke tvrtke Kila osnovane s ciljem gradnje stambeno poslovnog kompleksa u Splitu, u što su planirali investirati 75 milijuna eura.

Prije toga IGH je od Konstruktora kupio i Geotehniku inženjering. Nisu više skupa ni u projektu Centar Radeljević, a nastavak gradnje Spaladium centra, poslovnog nebodera i trgovačkih sadržaja uz splitsku Arenu sve je upitniji.

Mediji nagađaju da je Konstruktor u dugovima preko dvije milijarde kuna, a spekulira se i da će otpustiti najmanje 500 od više od 2000 zaposlenih.

Konstruktor je inače po broju zaposlenih druga tvrtka u Splitu, odmah iza Brodogradilišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 06:32