PROCEDURALNA GREŠKA

Konstruktor izgubio i posao gradnje autoceste u Bugarskoj

 Vladimir Ivanov/CROPIX

SPLIT - Hrvatska građevinska tvrtka Konstruktor, koja još uvijek pokušava naći jamca za "posao stoljeća" u Crnoj Gori na kojem bi radili zajedno s Tehnikom i IGH , izgubio je još jedan natječaj, ovoga puta za gradnju autoceste kroz Trakiju u Bugarskoj između Stare i Nove Zagore.

Prema informacijama iz bugarske vlade, Konstruktor je već najavio žalbu na odluku bugarske Agencije za cestovnu infrastrukturu. Kao razlog odbijanja ponude Konstruktora - koji je ovoga puta dio mješovitog konzorcija u kojem je kompanija tajkuna Vasila Bozhkova Road Construction Plovdic - navedeno je nepodnošenje očitovanja o nepostojanju sukoba interesa.

Pobjednik na natječaju je domaći konzorcij, a od osam kandidata čak četiri je odmah otpalo - poput Konstruktora - zbog formalnih razloga. Primjerice, Strabagova ponuda je odbačena jer nisu podnijeli originalna bankovna jamstva i rokove dovršetka projekta, te zbog toga što jedan od predloženih menadžera ima manje od traženih 10 godina iskustva.

Božidar Jotov, predsjednik spomenute agencije, u obrazloženju je naveo da "domaće snage" koje su za cestu od 31,8 kilometara ponudile 70,4 milijuna eura imaju dovoljno snage za ovaj posao, te da su se već dokazali na trasi koja se nastavlja na ovu novu, od Orizova do Stare Zagore.

Nešto otvoreniji od njega bili su pojedini lokalni dužnosnici koji su u prvim reakcijama kazali da je riječ o poslu koji će zaposliti bar dio od 50 tisuća građevinskih radnika u Bugarskoj, trenutno bez posla.

Nova šansa strancima možda je skorašnji natječaj za treću fazu tračke autoceste od Nove Zagore do Jambola, na kojoj je Bugarska preuzela dio financijskih rizika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:50