SKUP U PETRINJI

Konferencija ‘Dani potresnog inženjerstva‘ na godišnjicu potresa: ‘Ništa se neće dogoditi, a da ne pitamo struku‘

Prvi stručni skup organiziran je na godišnjicu prvog potresa, a ideja organizatora je tijekom događaja analizirati teme vezane uz obnovu nakon potresa

Stjepan Lakušić

 Ronald Gorsic/Cropix

Na godišnjicu prvog jakog potresa koji je lani pogodio Petrinju, 28. prosinca, u 10 sati počela je Petrinji konferencija pod nazivom "Dani potresnog inženjerstva" koju su organizirali Građevinski fakultet u suradnji s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Sisačko-moslavačkom županijom. Prvi stručni skup organiziran je na godišnjicu prvog potresa, a ideja organizatora je tijekom događaja analizirati teme vezane uz obnovu nakon potresa, ukazati na izazove s kojima su sudionici suočeni u procesu obnove te naglasiti važnost društvene i gospodarske revitalizacije područja pogođenih potresom.

Dekan građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić otvorio je stručni skup.

image

Stjepan Lakušić

Ronald Gorsic/Cropix
image

Boris Milošević i Velibor Mačkić

Ronald Gorsic/Cropix

- Na početku si moramo postaviti nekoliko važnih pitanja: jesmo li zadovoljni učinjenim, jesmo li napravili sve kako smo govorili, zašto volimo komplicirati,kad je život jednostavan, a mi imamo volju učiniti ga kompliciranim, kako to da nije već izgrađeno 1000 kuća, kako to da nije počela obnova javnih zgrada... Nemojmo ponavljati greške iz Zagreba, a vrijeme za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti teče. Zašto ne slušamo struku, svaka trka ima dvije točke: start i cilj da bi se svladala potrebno je vrijeme, ali glavne igrače moramo uvoditi u trku na vrijeme - otvorio je skup dekan Lakušić.

Na skupu su se okupili svi koji predvode obnovu nakon potresa od ministra Darka Horvata, državnog tajnika Gordana Hanžeka i drugih.

image

Darko Horvat

Ronald Gorsic/Cropix
image

Zdravko Jurčec

Ronald Gorsic/Cropix

Tema savjetovanja je, kako se navodi u najavi, "Kvaliteta projektne dokumentacije - ključ uspješne obnove". Osim stručnih predavanja na temu projekata obnove, održat će se i okrugli stol na temu "Gospodarska i obrazovna revitalizacija područja pogođenih potresom", gdje će se u javnoj diskusiji bitnih sudionika razgovarati o široj problematici obnove.

Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva, zahvalila se svim građevinarima.

image

Nina Dražin Lovrec

Ronald Gorsic/Cropix
image

Magdalena Komes

Ronald Gorsic/Cropix

- Hrvatska komora se uključila od samog početka, odmah nakon potresa, aktivirajući članstvo na hitnim pregledima i pomogli smo s dobavom opreme. Pokazalo se da su naši inženjeri najjači kad su najpotrebniji - dodala je.

Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK, ukazala je koliko je procedura nekad dugotrajna.

image

Mirjana Čagalj

Ronald Gorsic/Cropix
image

Ivan Celjak

Ronald Gorsic/Cropix

- "Imali smo nešto, a sada nemamo ništa", kaže to Marica kojoj je potres na Banovini uništio imanje i kuću, a otada je prošlo godinu dana. Uvijek su me frustrirali birokracija i rokovi koji prolaze, ali kad krenu radovi, kad čujete bager i miješalicu onda, ako je financiranje osigurano stvari idu svojim ritmom, a problemi se rješavaju u hodu. Bilo bi lako reći ministru ubrzajte proceduru, ali iskustvo kaže da će za koju godinu onda krenuti traženje krivca, a zaboravit će se hitnost, no Maricu to nije baš briga njoj traje borba za život, ovo nije samo obnova kuća, ovo je spašavanje života - ukazala je Čagalj.

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević podsjetio je na sve potrese koji su pogodili Petrinju.

image

Boris Milošević

Ronald Gorsic/Cropix

- Dva razorna potresa u godinu dana bili bi izazov za svaku zemlju u svim uvjetima, a mi se još moramo nositi s Covidom 19, pandemijom koja je utjecala na gospodarstvo, ali ono što je pokazao potres je solidarnost koja se pokazala neposredno nakon udara. Država je odmah reagirala. Danas imamo preko 9000 zahtjeva za obnovu, preko 8000 za nekonstrukcijsku obnovu, a suočili smo se i s nizom administrativnih zahtjeva. Na više od 1100 kuća završena je nekonstrukcijska obnova - kazao je.

Velibor Mačkić, izaslanik predsjednika Zorana Milanovića, podsjetio je da su se u istom sastavu našli i na godišnjicu potresa u Zagrebu.

image

Velibor Mačković

Ronald Gorsic/Cropix
image

Mirna Aamdori

Ronald Gorsic/Cropix

- Samo jedno je mjerilo uspjeha zemlje, a to je koliko ljudi u njoj živi i koliko ih je otišlo. Trebamo razmišljati kako da zadržimo ljude i kako da ih vratimo - istaknuo je.

Ministar Darko Horvat također je istaknuo koliko je u obnovi važna struka.

- Ni jedan se korak neće dogoditi, a da ne pitamo struku. Ali trebalo je nakon 5000 tisuća podrhtavanja tla zadržati čovjeka na ognjištu, i sada jedino što možemo je izraditi kvalitetnu projektnu dokumentaciju te započeti gradnju kvalitetnih zamjenskih kuća i zgrada i siguran sam da je to konsenzus današnjeg skupa - ukazao je ministar Horvat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:03