NOVE MJERE

KONAČNI PRIJEDLOG STRUČNJAKA Na rodiljni dopust morat će i očevi koji će, kao i majke, primati punu plaću, za treće dijete 430 dana dopusta

Rodiljni dopust trajao bi 140 dana plus 70, a obavezan očev trajao bi 14 plus 7 dana
Nova Gradiska, 010115.Mali Fran,tezak 3440 grama i dugacak 52 centimetra prva je beba rodjena u Hrvatskoj u 2015.godini i to 4 sekunde iza ponoci.Drugo je to dijete u obitelji Kokic.Sretni roditelji su majka Katica i otac Filip.Porod su obavili djelatnici novogradiske bolnice dr.Boris Lovric,dr. Stefo Djuric,primalja Zdravka Samardzic i primalja Ivana Gudac.Na slici mali Fran,majka Katica i otac Filip.Foto: Danijel Soldo / CROPIX
 Danijel Soldo / CROPIX

Obavezan rodiljni i roditeljski dopust za očeve uz primanje pune plaće kako za majke tako i za očeve; uvođenje fleksibilizacije na način da u slučaju jednoroditeljskih obitelji majka djeteta može dopust prenijeti na baku ili djeda; 430 dana roditeljskog dopusta za treće dijete, odnosno 215 dana po roditelju uz punu plaću s limitom tri neto plaće u državi - neke su od mjera koje je tim stručnjaka predložio Ministarstvu socijalne politike i mladih.

Tim eksperata, na čelu sa Sinišom Zrinščakom s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Prijedlog mjera obiteljske politike poslao je lani u srpnju Ministarstvu socijale, koje je bilo i naručitelj. No Prijedlog je, tvrdi Zrinščak, ostao u ladici.

Komparativna iskustva

Od novog sastava Ministarstva, na čelu s Bernardicom Juretić, očekuje se da ih uzme u obzir - uz dopunu ili doradu; no nikako da ih ostave u ladici i izgube iduće četiri godine na nove mjere obiteljske politike.

- U Mjerama predlažemo da roditeljski dopust ne bude financijski limitiran, već vezan uz prethodnu plaću. Predlažemo i uvođenje obaveznog očevog rodiljnog dopusta u trajanju od dva do tri tjedna. Sva komparativna iskustva koje smo koristili pokazuju da ako su očevi obvezni koristiti dopust tijekom rodiljnog ili roditeljskog dopusta, ta praksa ima pozitivan efekt na odnose u obiteljima i kognitivni razvoj djeteta - objašnjava Zrinščak, uvjeren da se premalo priča (i ništa ne radi) po pitanju obiteljske politike u Hrvatskoj. A to je, kaže, najgora moguća štednja koju si država može priuštiti. Pritom primjećuje da se mnogo govori o demografskoj politici, što osobno ne osporava, no obiteljska je politika, kaže, nešto puno šire i vrlo važno jer je usmjerena prema kvaliteti obitelji.

- Nemamo niti jedan suvisao dokument koji govori o obiteljskoj politici - upozorio je Siniša Zrinščak, koji je Mjere obiteljske politike napravio zajedno s Ivanom Čipinom s Katedre za demografiju Ekonomskog fakulteta, dr. Ivanom Dobrotić i Ninoslavom Pećnik sa studija socijalnog rada, Andrejom Brajša Žganec i Nenadom Pokosom s Instituta Ivo Pilar te Urelijom Rodin iz Škole narodnog zdravlja Dr. Andrija Štampar.

Prema njihovu prijedlogu, rodiljni dopust trajao bi 140 dana plus 70. Obavezan očev trajao bi 14 dana tijekom rodiljnog plus sedam dana do djetetove treće godine života.

Nacionalni konsenzus

Roditeljski dopust bio bi fleksibilan i trajao bi 320 dana, odnosno - 160 po roditelju do osme godine djetetova života, pri čemu bi 60 dana bilo neprenosivo. Maksimalno bi jedan roditelj mogao koristiti 260 dana, i to uz stopostotnu plaću, s mogućim limitom od tri prosječne neto plaće u državi. Za roditelje s troje i više djece dopust bi trajao 430 dana (215 po roditelju), pri čemu je 90 dana neprenosivo. Za iznos plaće predložena su dva modela: po prvome bi roditelj primao stopostotnu plaću uz limit tri neto plaće u državi, a po drugome bi primao 60 posto svoje prethodne plaće za 320 dana (60 neprenosivih) plus 40 posto prethodne plaće do druge godine djetetova života. Uz to bi išao dodatak paušalne naknade od 40 posto prosječne neto plaće do djetetovih 36 mjeseci života.

Zrinščak očekuje da se oko obiteljske politike dođe do nacionalnog konsenzusa jer vjeruje da bi se bez obzira na različite poglede na obitelj ili odgoj djeteta, oko mnogih predloženih mjera svi mogli složiti. Za neke, tvrdi Zrinščak, ne bi trebala nikakva ulaganja, no jasno je da bi za dio njih trebalo osigurati prilična sredstva.

Cilj je osigurati pozitivno okruženje za roditeljstvo

U Ministarstvu socijalne politike potvrđuju da su upoznati s predloženim mjerama, naručenima za potrebe razvoja obiteljske politike u Hrvatskoj. Kako kažu, taj je dokument temelj za izradu nacionalne obiteljske politike koja treba ponuditi odgovore o prihvatljivosti predloženih mjera koje ovise o financijskim sredstvima u državnom proračunu.

- Ono što predstavlja iskorak u pristupu stvaranja nove sustavne obiteljske i pronatalitetne politike jest zaključak kako je polazište za učinkovitu obiteljsku politiku usklađivanje obiteljskog i poslovnog života - kažu u Ministarstvu i potvrđuju da u tom smjeru idu i predložene mjere kao što su širenje mreže vrtića, fleksibilizacija korištenja roditeljskog dopusta, delimitiranje iznosa potpora, uvođenje dodatnih dana dopusta za privikavanje djece na vrtić i školu. Drugim riječima, potrebno je osigurati pozitivno okruženje za roditeljstvo u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:59