SMRT CURICE IZ GRADIŠKE

‘Konačni nalaz stručnih službi trebao bi biti na stolu ministra početkom idućeg tjedna‘

Rekla je da o vraćanju djeteta u biološku obitelj nikada ne odlučuje samo jedna osoba te ne može samo jedna osoba snositi odgovornost
Centar za socijalnu skrb u Novoj Gradiški. Lampioni i cvijeće za preminulu djevojčicu
 Ivan Peric/Cropix

Zamjenica predsjednika Hrvatske komore socijalnih radnika Ema Vukov Trifunović komentirala je za N1 televiziju slučaj tragično preminule dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške te komentirala nalaz stručnih službi u tamošnjem Centru za socijalnu skrb.

- Konačni nalaz trebao bi se naći na stolu ministra Josipa Aladrovića početkom idućeg tjedna. Povjerenstvo će utvrditi o kakvim se propustima radi i sukladno tome poduzeti daljnje mjere, rekla je.

Istaknula je da je, osim Komore socijalnih radnika, nadzor ovdje provodila i psihološka komora, a prema trenutnim saznanjima, prema njihovom nalazu “nema grubih grešaka” u slučaju malene djevojčice.

Podsjetimo, prije osam dana v.d. ravnateljice Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški, Marija Jugović, izjavila je da, prema inputima koje su dosad vidjeli, nije postojalo informacija da je djevojčica bila zlostavljana.

Vukov Trifunović odgovorila je na pitanje što će se dalje događati ako nadzor utvrdi da nije bilo pogrešaka u postupanju.

- Moram naglasiti da se stručni nadzor radi sukladno pravilniku, u njemu stoji da se mogu dogoditi blaži propusti, na temelju njih se mogu izreći blaže mjere, potom se vrši nadzor. Ako se utvrde veći propusti, dostavlja se prijedlog disciplinskom sudu. On može odlučiti o ukoru, novčanoj kazni ili većim kaznama, rekla je.

- Drastične mjere mogu biti privremeno ili trajno oduzimanje licence. Otkaz ugovora o radu je postupak koji se otvori sukladno Zakonu o radu. Sami gubitak licence je nemogućnost daljnjeg obavljanja rada, rekla je.

Istaknula je da o vraćanju djeteta u biološku obitelj nikada ne odlučuje samo jedna osoba te u tom smislu ne može samo jedna osoba snositi odgovornost za ovaj slučaj.

Govoreći o atmosferi linča koja je stvorena nakon smrti curice i odgovornosti Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški, komentirala je i kaznenu prijavu protiv Jelene Veljače i Nataše Janjić Medančić koju je potpisala grupa od 169 socijalnih radnika, psihologa, pravnika i socijalnih pedagologa.

- Osobno nisam supotpisnik kaznene prijave. Ljudi su se organizirali i zaključili da tu ima elemenata za prijavu. Što se tiče javnog linča, bilo je teško i neugodno raditi svakodnevni posao. Puno su nam zvonili telefoni, u tom kontekstu bilo je izražavanaj nezadovoljstva, prijetnji, bilo je svega, psovki, mailova prijetećeg sadržaja. To je u našem poslu svakodnevica. Svaka riječ koja se odgovori u javnom prostoru ima javnu težinu, komentirala je.

Kaže da razina individualne odgovornosti mora biti, ali postoji i odgovornost sustava.

“Sustav je zapušten i nije pratio promjene u društvu”, rekla je Vukov Trifunović za N1, dodavši kako je moguće da se u takvim situacijama potkrade greška.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:25