EKIPA ZA IZBORE

KONAČNA ODLUKA Ova će žena Ivi Josipoviću voditi kampanju za drugi mandat na Pantovčaku

Izabrao je Tamaru Obradović Mazal, svoju sadašnju savjetnicu za gospodarstvo i politiku EU, da vodi kampanju za drugi mandat
 CROPIX

Predsjednik države Ivo Josipović ovih je dana definitivno odlučio tko će biti glavna osoba u njegovoj kampanji za drugi mandat na čelu države - izabrao je Tamaru Obradović Mazal, svoju sadašnju savjetnicu za gospodarstvo i sektorske politike Europske unije.

Prije pet godina, Josipovićevu kampanju vodio je (izuzetno uspješno) Mirando Mrsić, aktualni ministar rada, a ovoga puta to će biti posao Tamare Obradović Mazal, čiji je zadatak osigurati Josipovićev reizbor kao predsjednika Republike.

Pregovarački tim

Tamara Obradović Mazal diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i magistrirala europsko pravo na Sveučilištu u Londonu. Ona je još 1999. godine počela raditi u tadašnjem Ministarstvu europskih integracija. U Račanovoj vladi kao pomoćnica ministra je radila na prikupljanju nekoliko tisuća odgovora koje je Hrvatska poslala u Bruxelles.

Bila je u pregovaračkom timu zamjenica glavnog pregovarača, a poslije toga i državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva u vladama Ive Sanadera i Jadranke Kosor. U Milanovićevoj vladi bila je zamjenica ministra gospodarstva Radimira Čačića.

Tamara Obradović Mazal je i ključna osoba koja je operativno odradila i završni posao oko privatizacije brodogradnje, a nekoliko mjeseci je pomagala i Vladi Srbije u pripremama za početak pregovora s EU.

Fondovi EU

Na Pantovčaku je od listopada 2013. i u Josipovićevom timu bila je zadužena za praćenje politike u gospodarskim i industrijskim sektorima na razini EU, te informiranje predsjednika Republike o stanju i smjerovima vezanim uz fondove EU.

“Ona je vrhunska stručnjakinja i predsjednik Josipović je donio odličnu odluku jer joj je povjerio vođenje predizborne kampanje”, procijenio je u četvrtak bliski suradnik šefa države s kojim smo razgovarali o predstojećim Josipovićevim potezima.

U rujnu će započeti prava kampanja, a tada će uslijediti i prvi susret dvoje glavnih protivnika: Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović.

NATO-ova konferencija

Početkom idućeg mjeseca Ivo Josipović odlazi na Skupštinu NATO saveza u Walesu i tamo će, kao šef hrvatske države, govoriti u društvu Baracka Obame, Angele Merkel, Davida Camerona i ostalih lidera zemalja Sjevernoatlanskog vojnog saveza. U Predsjedničkom uredu ističu razliku u statusu dvoje protivnika na predstojećim izborima i kažu: “Ivo Josipović na NATO-ovu Skupštinu stiže i nastupa kao predsjednik Hrvatske, a ona je samo dio stuffa, dakle, u rangu pomoćnice ministra. Žalosno je kada mediji pristaju na spinove po kojima ispada kako je Kolinda Grabar Kitarović gotovo šefica NATO pakta, što je deplasirano preuveličavanje”.

Izbjegavanje sukoba

Trenutna Josipovićeva strategija uključuje i izbjegavanje ulaska u verbalne konflikte s kandidatom HDZ-a, manjim dijelom jer još nije počela kampanja, a više zato jer na Pantovčaku smatraju kako suprotna strana još uvijek ne izlazi s definiranim stavovima o bitnim nacionalnim temama.

“Jedino što smo do sada čuli od Kolinde Grabar Kitarović jest da je ona Hrvatica i katolkinja i da ju zabrinjavaju problemi koji tište hrvatskog čovjeka i hrvatsku ženu. Zbilja ne znam s čime se tu može polemizirati”, s ironijom je komentirao sugovornik Jutarnjeg lista.

Ako je u prvoj predsjedničkoj kampanji nastupio s prijedlogom “Nove pravednosti”, ovog puta Josipovićeva ekipa priprema koncept Novog društvenog ugovra, iako naziv predizbornog koncepta još uvijek nije definitivan.

Strateški važna država

Ukratko, Josipović u svom drugom mandatu namjerava provesti značajne promjene Ustava, kao uvesti regije i novo izborno zakondavstvo gdje bi građani u velikoj mjeri utjecali na izbor svojih zastupnika. Ustavne promjene traže dvotrećinsku podršku u Saboru i zato Josipović planira organizirati dogovor parlamentarnih stranaka o ustavnim izmjenama. Ako ne prođe, najavljuje organiziranje referenduma, makar je to posljednja solucija.

Usto će u kampanji zagovarati bržu energetsku transformaciju Hrvatske. Ivo Josipović želi ubrzati istraživanja, a potom i eksploataciju plina iz Jadrana te nafte i plina u kontinentalnom dijelu države i tvrdi kako Hrvatska već za nekoliko godina može postati jedno od glavnih energetskih čvorišta Europe. A to znači i strateški važna država.

Za izbore izdvojili osam milijuna kuna

U Josipovićevu uredu ne taje da će u predizbornoj kampanji potrošiti osam milijuna kuna, koliki je zakonski maksimalan iznos na predsjedničkim izborima. Najveći dio sredstava očekuju od SDP-a, ali i ostalih stranaka koje su najavile službenu podršku predsjedniku Repubike. Preostali dio trebali bi dati privatni donatori i tvrtke: “Sve radimo po zakonu i transparentno ćemo objaviti cjelokupni popis naših fanancijera”, kažu u uredu.

Izborni stožer Ive Josipovića nalazit će se u centru Zagreba, u blizini Pravnog fakulteta na kojem je dugogodišnji redovni profesor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 04:42