SOCIJALDEMOKRATI PRELOMILI

Konačna odluka najbrojnijeg oporbenog kluba: ‘Počela je trgovina Ustavom, glasat ćemo protiv promjena‘

Sam nacrt ustavnih promjena koje je HDZ predložio uz neke manje korekcije nama nije sporan, kaže predsjednik stranke Socijaldemokrati

Davorko Vidović

 Damjan Tadic/CROPIX

Kojoj strani će se prilikom glasanja o ustavnim promjenama o referendumu prikloniti brojčano najjači oporbeni klub u Saboru, bivši SDP-ovci - danas Socijaldemokrati koji broje 18 zastupnika?

Hoće li ustavne promjene podržati u obliku u kojem ih je HDZ-ova većina s prekjučerašnje sjednice Odbora za Ustav uputila u javnu raspravu, a koji se tiče samo ustavnog reguliranja pitanja referenduma, ili će se priključiti inicijativi SDP-a i kluba Možemo! koji najavljuju da će glasati protiv predloženih promjena ako vladajući ne prihvate korekcije o referendumu koje oni predlažu i što je najvažnije - ako ne prihvate da se u Ustav vrati odredba prema kojoj građani imaju pravo na slobodu izbora kod rađanja djece koja je sve do 1990. postojala u ustavu SR Hrvatske, čime bi pravo žena na prekid trudnoće postalo i ustavna kategorija.

Za razliku od SDP-a i Možemo!, predsjednik stranke Socijaldemokrati, Davorko Vidović, nije u utorak iznio jednoznačan i decidiran stav o tome kako će se u toj stvari postaviti njegova stranka, već je najavio da će o tome tek raspravljati na stranačkom Predsjedništvu. I raspravljali su, doznajemo, u utorak navečer pa smo Vidovića u srijedu opet pitali kakav su stav o predloženim ustavnim promjenama Socijaldemokrati zauzeli. Naime, ako i taj, brojčano najjači, oporbeni klub uskrati podršku ustavnim promjenama u obliku u kojem ih predlaže HDZ, od ustavnih promjena neće biti ništa, jer je za promjenu Ustava protrebna dvotrećinska podrška Sabora - najmanje 101 glas.

Ucjenjivački način

Evo što nam je o stajalištu koje je zauzelo Predsjedništvo njegove stranke kazao Vidović: "Sam nacrt ustavnih promjena koje je HDZ predložio uz neke manje korekcije nama nije sporan. S druge strane, nemamo ništa ni protiv prijedloga da se ustavne promjene prošire na pravo građana na slobodan izbor u rađanju djece, koji je izvorno prijedlog Katarine Peović, a sad su ga preuzeli SDP i Možemo! No zbog načina na koji je HDZ te promjene predložio u stilu - ili izglasajte ovo što mi predlažemo, ili ništa, kao i zbog ucjenjivačkog načina SDP-a i Možemo! koji kažu da će biti protiv ako se ne prihvati to što oni traže, mi Socijaldemokrati ćemo glasati protiv protiv predloženih promjena Ustava. Ustav se ne mijenja po sistemu - ja tebi, ti meni. Ustavne kategorije nisu i ne mogu biti stvar trgovine. Gospodo, krenuli ste Ustavom trgovati i mi ćemo se iz toga povući tako da ćemo glasati protiv i zabavljajte se bez nas".

Vidović nam je pojašnjavao kako je stav njegove stranke da se ustavnim promjenama treba pokrenuti šira rasprava zbog toga što promjene Ustava nisu samo pitanje referenduma.

"Postoji barem deset pitanja koja bi u tome kontekstu trebalo raspraviti, od teritorijajlnog preustroja, koji smatramo najvažnijim pitanjem, ovlasti predsjednika i premijera, načina izbora ustavnih sudaca...

Detaljna rasprava

Sve bi to trebalo detaljno raspraviti na proširenoj sjednici Odbora za Ustav na kojoj bi sudjelovali i sveučilišni ustavnopravni stručnjaci, i predstavnici HAZU-a...", rekao je predsjednik Socijaldemokrata.

Na pitanje misli li da će svih 18 zastupnika saborskog Kluba Socijaldemokrata biti jedinstveni u odluci da ne podrže predložene ustavne promjene s obzirom na to da ih je samo 13 ušlo u stranku Socijaldemokrati, dok je petero ostalo izvan stranke u statusu nezavisnih zastupnika, Vidović je rekao kako misli da će Klub biti jedinstven.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:54