OBRAT U SLUČAJU

Komisija na Rebru: Čavajda može zatražiti prekid trudnoće u RH; Beroš: Neka nam se javi sutra

"Odluka je samo načelna, ne rješava njezin problem iako je hitan. Bojimo se da je ovo loptanje institucija", kaže Čavajdina odvjetnica

Mirela Čavajda, Vili Beroš (u krugu)

 Neja Markicevic/Cropix

Drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb za odlučivanje o prigovorima protiv odluke prvog stupnja o zahtjevu za prekid trudnoće Mirele Čavajde upravo je odlučila da ona ima pravo na prekid trudnoće po članku 22. Zakona o zdravstvenim mjerama koji propisuje kad se može nakon isteka desetog tjedna, temeljem medicinskih indikacija i saznanja medicinske znanosti odobriti takav zahtjev žene odnosno kad se može očekivati da će se dijete roditi s teškom tjelesnom ili duševnom manom.

Naime, komisija u kojoj su bili ginekolozi doc.dr Gordan Zlopaša i Vito Starčević, socijalna radnica Sara Topić, neurokirurg Hrvoje Jednačak te Nenad Miletić, sudac Općinskog suda u Zagrebu poništili su sve ranije prvostupanjske odluke i to KB-a Merkur, KBC-a Zagreb, KBC-a Sestara milosrdnica i KB-a Sveti Duh za koje je rečeno da su krivo procijenili činjenično stanje te da su prigovori koje je uputila Čavajda utemeljeni. Naglašava se da je u prvom MR nalazu ekspanzivna intrakranijalna tvorba u srednjoj lubanjskoj jami bila veličine 50 puta 50 milimetara bez razvoja hidrocefalusa a nakon 19 dana tvorba je značajno povećana odnosno veličine je 70x50x60 milimetara a razvio se i hipertenzivni hidrocefalus.

Komisija kaže da s obzirom na očekivano daljnje povećanje tumorske mase uzimajući gestacijsku dob djeteta nerealno je očekivati preživljenje i izlječenje djeteta. Pa je onda i činjenično stanje u prvostupanjskim odlukama nepotpuni ili pogrešno utvrđeno.

Nakon ove odluke prekid trudnoće Čavajda može zatražiti u nekoj od hrvatskih bolnica.

Beroš: 'Ako se zahvat ne obavlja u RH, platit će se postupak u inozemstvu'

Ministar Vili Beroš je rekao kaže kako je ključan nalaz bio kontrolni magnet mozga koji je pokazao na značajno izmijenjeno činjenično stanje.

- To je bio razlog na osnovu kojega je drugostupanjska komisija odlučila da je stanje iznimno teško i zato je odobrila prekid trudnoće, izjavio je Beroš.

- Zakon ne regulira daljnje postupanje. Sugeriram da se gospođa obrati u neku od naših kliničkih bolnica da se dogovori sa stručnjacima, oni su joj na dispoziciji, o načinu prekida trudnoće. Nekoliko je načina, kao ministar ne mogu ulaziti u iste, ali želim garantirati da će se napraviti sve da se postupi u skladu s njezinim zahtjevima. Ako se u Hrvatskoj takvi zahvati ne obavljaju, postignuti su svi uvjeti za plaćanje tog postupka u inozemstvu. Već sutra možemo razgovarati s gospođom, poručio je Beroš.

- Kontrolno snimanje s odmakom ukazalo je na to o čemu se radi što nije moglo biti utvrđeno na prvom pregledu magnetske rezonance kao ni ultrazvukom. Dodatna obrada ukazala je na realno stanje stvari iako smo se svi nadali da to neće biti tako, poručio je ministar.

- Mislim da bi ona imala istu priliku i da nije izašla u medije. Ona je ostvarila svoja prava i na prvostupanjsku i na drugostupanjsku komisiju. Ne mislim da je odvjetnica trebala reagirati, ali razumljivo mi je s obzirom na njezinu situaciju. Ali to nije utjecalo na zdravstveni sustav da reagira drugačije, izjavio je ministar.

Kaže kako će se očitovati o eventualnim propustima kad dobije kompletno izvješće.

- Bilo bi nevjerojatno od bilo koga, pogotovo liječnika i ministra, o ovakvim situacijama kad je riječ o životu i smrti, baratati nečim što nije istina. Budući da me prozivaju da lažem, odgovorno tvrdim da sam dobio nalaze o psihološkoj pomoći i da je nakon toga stanje poboljšano i dobio sam pisani nalaz prvog magneta u kojem se hidrocefalus ne opisuje, poručuje Beroš.

- Trenutno se feticid u Hrvatskoj ne radi. Ali nekoliko je opcija i ona će odabrati onu koja joj odgovara. Vidjet ćemo onda je li to moguće obaviti u Hrvatskoj. Prekid trudnoće je dozvoljen, sad treba odabrati način, rekao je ministar zdravstva.

O izjavama liječnika u ovom slučaju rekao je: "Od prvog dana i liječnici, pojedinci, i drugi postupali su ne misleći na osjećaje pacijentice".

Odvjetnica Jurić: 'Bojimo se da je ovo loptanje institucija'

Odvjetnica Mirele Čavajde Vanja Jurić za Jutarnji je prije Beroševa obraćanja potvrdila da su upoznati s odlukom drugostupanjske komisije KBC-a Zagreb.

- Odluka je samo načelna, ne rješava njezin problem iako je hitan. Bojimo se da je ovo loptanje institucija jer još nema naznake tko će napraviti zahvat, izjavila je Vanja Jurić.

Podsjetimo, Čavajda je u utorak na Rebru napravila novu magnetsku rezonancu, u 28. tjednu trudnoće, koja je pokazala da je tumorska tvorba djeteta u progresiji odnosno da je porasla u odnosu na prethodni magnet.

Prema nalazu koji smo dobili na uvid od odvjetnice Vanje Jurić, jasno stoji da u usporedbi sa snimkama MR-a učinjenog 21. travnja u KB Sveti Duh, evidentno je povećanje volumena tvorbe i proširenja ventrikularnog sustava.

U nalazu navode da je najvjerojatnije riječ o teratomu (najčešćem intrakranijski tumor u fertilnoj dobi), no zbog smještaja u obzir dolazi i astrocitom visokog gradusa. Također, vidi se i razvoj hidrocefalusa.

Čavajdi je, podsjetimo, i na osnovu prošlog MR-a, jučer odobren medicinski inducirani pobačaj u Sloveniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:25