SMIJE LI KARAMARKO DIJELITI LEKCIJE

KOMENTAR JELENE LOVRIĆ Kako se šef HDZ-a Tomislav Karamarko izgubio u muljanju i nelogičnostima

Zagreb, 221012.Sjediste Hrvatske demokratske zajednice, Trg zrtava fasizma 4.Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarkona konferenciji za medije povodom afere " Prisluskivanje".Na fotografiji: General Damir Krsticevic i Tomislav Karamarko.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Goršić / Cropix

Premda se postavlja kao da mu je jedini interes i cilj potpuno raščišćavanje najnovije policijsko-obavještajne afere, Tomislav Karamarko potpuno se izgubio u vlastitim nelogičnostima i silnom muljanju.

Prvo, šef HDZ-a pokazao je neobičnu upućenost i vjerojatno neovlašteno raspolaganje informacijama koje mu ne bi smjele biti dostupne. Kad su se novinari začudili njegovom baratanju povjerljivim detaljima, prvo se zbunio, pa se krenuo izmotavati. Te sve je saznao čitajući novine, te je kao član saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost dobio tajni izvještaj, što ni jedno ni drugo nije točno. Ako inzistira na transparentnosti, onda bi i morao biti jasniji. Morao bi ponuditi uvjerljiva objašnjenja odakle mu konspirativni podaci. Inače se s razlogom može posumnjati da je i sam dio afere.

PANIKA U PODZEMLJU Milanović oštro odgovara: 'Provaljeni su tajni dokumenti! Ovo nije afera prisluškivanje, nego provala! Bit će razotkriveni'

Drugo, Karamarko inzistira na formiranju istražnog povjerenstva, ali odlučno odbija da slučaj istraži nadležni saborski odbor, jer, kao, nema povjerenja u njegovu kompetentnost. Premda je na čelu tog odbora Miroslav Tuđman, o čijoj upućenosti u rad tajnih službi nema potrebe dvojiti.

Zatim Karamarkova desna ruka Milijan Brkić, koji je godinama radio u obavještajno-policijskim strukturama. Na koncu, u parlamentarnom je Odboru za nacionalnu sigurnost i sam Karamarko. Ako nema povjerenja u njihovu sposobnost, kome onda šef HDZ-a uopće vjeruje? Ili su u igri neki drugi interesi?

Treće, Karamarko je danas prepun velikih riječi o zloupotrebama policije, strašno je zabrinut zbog olako određenih uhođenja, postavlja se kao najveći borac za ljudska prava. Kao da je zaboravio što se radilo u policiji i tajnim službama dok je on tamo vedrio i oblačio. Sam je imao sličnu aferu s praćenjem nekoliko desetaka tisuća telefona bez sudskog naloga.

Kao što su postojale i snažne indicije da njegovi najbliži suradnici konstruiraju kaznene prijave protiv opozicije. Ili je znanje o tome kako bi represivne službe u uređenoj državi trebale funkcionirati savladao čim je sišao s funkcije ministra policije ili je Tomislav Karamarko pametan samo kad drugima dijeli lekcije?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:56