SUZE NA POGREBU

Komemoracija i posljednji ispraćaj stradalog vatrogasca: ‘Goran je uvijek gurao naprijed. Možda je to bilo kobno...‘

Tvoje je srce prestalo kucati, ali vjeruj mi, ono će zauvijek kucati u srcima naših vatrogasaca, poručio je Tucaković
 Tonči Plazibat/Cropix

Uz nazočnost obitelji, nekoliko stotina sumještana, vatrogasaca iz cijele Hrvatske ali i regije, u Orašcu je organiziran posljednji ispraćaj Gorana Komlenca, dubrovačkog vatrogasca koji je u nedjelju poginuo gaseći požar kod mjesta Ljubač, prenosi Dubrovački vjesnik.

U Domu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Orašac prije pogreba održana je komemoracija na kojoj su Gorana, uz vatrogasne sirene, odali počast i glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci Stjepko Krilanović te županjski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

- Tvoje je srce prestalo kucati, ali vjeruj mi, ono će zauvijek kucati u srcima naših vatrogasaca. Bio si dio velike Hrvatske vatrogasne obitelji i vjeruj mi, ta obitelj neće te nikada zaboraviti, ni tebe, ni tvoju obitelj. Bit ćemo uz njih, vjeruj mi, Gorane. Vjeruj mi, kao i svim vatrogascima koji su se danas došli oprostiti od tebe – poručio je Slavko Tucaković dok je župan Nikola Dobroslavić istaknuo kako danas tuguje cijela Dubrovačko-neretvanska županija.

image
Tonči Plazibat/Cropix
image
Tonči Plazibat/Cropix
image
Tonči Plazibat/Cropix

- Izgubili smo junaka, primjernog vatrogasca, odgovornog roditelja, dobrog čovjeka. Poznato je da nema plemenitijeg djela od žrtve za svoga prijatelja, svoga bližnjega, za drugog. Upravo je tako Goran cijeli svoj život posvetio radu za dobrobit drugih, spašavanju života i imovine, brinući pri tome o svojoj obitelji – supruzi i djeci. Zašto je morao otići? Zašto on, zašto sad? Nikad nećemo saznati. Vjerujmo da je on sada u boljem svijetu, ali ostajemo neutješni zbog ovog strašnog gubitka. Nećemo zaboraviti njegovu plemenitost i žrtvu. Nećemo zaboraviti ni njegovu obitelj- poručio je Nikola Dobroslavić.

image
Tonči Plazibat/Cropix
image
Tonči Plazibat/Cropix
image
Tonči Plazibat/Cropix

Od vatrogasca iz Orašca oprostio se i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

- Prekid jednog mladog života uvijek nosi strahoviti udarac i nositi se s takvom tragedijom traži puno i previše. Pojmiti kako odjednom među nama nema nekog tko je u sebi imao toliko životne energije, odvažnosti i odlučnosti čini se nezamislivim. Neizrecivo je teško Goranovoj najbližoj obitelji i zato se pridružujem molitvi da pronađete spokoj u uvjerenju da vas vaš Goran i dalje čuva, onako kako je to radio i dosad, jednako predano kako je za života čuvao ovaj grad. Suosjećam sa svim kolegama Gorana koji se nose s velikim gubitkom. Puno je dimenzija u pozivu vatrogasca, a bratstvo je jedno od najvažnijih. Zato razumijem kako je bol velika. Biti vatrogasac prvenstveno znači biti humanitarac. Biti plemenita osoba koja je svakog trenutka spremna na herojski čin. Osoba koja je voljna ugroziti svoj život da bi spasila drugi, sačuvala imovinu i ljude, pa i ljude koje ne treba ni poznavati. Biti vatrogasac znači biti prijatelj na kojeg se uvijek možemo osloniti. Kada smo u opasnosti i kada su nam životi ugroženi, oni su uvijek tu. Da je živio uistinu svoj poziv, svjedočit će svi koji su Gorana poznavali puno bolje od mene. Bio je srčan, požrtvovan i neustrašiv, istinski profesionalac, vatrogasac s 21-godišnjim iskustvom. "Idem naprijed" među posljednjim su riječima koje je uputio svojim kolegama. Bio je jedan od najboljih. Goran Komlenac napustio nas je prerano i ta će okolnost uvijek izazivati tugu i žaljenje, poručio je Franković.

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović podsjetio se kako se Goran uvijek smijao te naglasio kako mu je bila čast s njime raditi, dok je Stjepko Krilanović kazao kako je Goran ‘uvijek gurao naprijed.

- Najviše će mi faliti ono njegovo ‘ treba mi traka za trčanje, treba mi sprava za vježbe…‘ On je uvijek gurao naprijed. Možda je to u nedjelju bilo kobno – kroz suze je kazao zapovjednik JVD Dubrovački vatrogasci.

Goran Komlenac uz vatrogasne počasti pokopan je na groblju svetog Đurđa u Orašcu.

image
Tonči Plazibat/Cropix
image
Tonči Plazibat/Cropix
image
Tonči Plazibat/Cropix
image

Mato Franković

Tonči Plazibat/Cropix
image
Tonči Plazibat/Cropix
image
Tonči Plazibat/Cropix
image

Mato Franković

Tonči Plazibat/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:48