DISTRIBUCIJA CJEPIVA

Kombiji iz Zagreba kreću pod policijskom zaštitom, Kaić otkrio kada stiže iduća tranša

Nakon što se odmrzne, cjepivo se može koristiti unutar pet dana pa neće biti nikakvog problema da se potroše doze - objašnjava Kaić
Cjepivo u Hrvatskoj
 HZJZ

Prvih simboličnih 9750 doza cjepiva stiglo je jučer u Hrvatsku, odakle će se danas ujutro distribuirati diljem naše zemlje. Prva osoba koja će se cijepiti korisnica je Doma za starije i nemoćne Trešnjevka u Zagrebu, a sve doze potrošit će se u tri dana, u sklopu europskih dana cijepljenja.

Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, upoznao nas je s detaljima u vezi s transportom i raspodjelom cjepiva te najavio tranšu koja se očekuje sljedeći tjedan.

- Količine koje su stigle su male, kao što od početka govorimo, simbolične. One se danas pakiraju i šalju u sve županije, kako bi se i službeno označio početak cijepljenja. Cjepiva uglavnom idu u domove za starije osobe i raspodijelit će se u odnosu na to koliko svaka županija ima korisnika. Dio ide i u zdravstvene ustanove za osobe koje rade direktno s covid-pozitivnim pacijentima u respiracijskim centrima - govori Kaić. Ove će doze, dodaje, biti dovoljne otprilike za trećinu korisnika domova, tako da će svaki dom cijepiti korisnike u skladu s time.

image
HZJZ

Smrznuta voda

Nakon što je cjepivo stiglo u Hrvatski zavod za javno zdravstvo raspakirano je, a od jutra se u transportnim hladnjacima distribuira diljem zemlje, i to na normalnoj temperaturi u hladnjaku, između dva i osam stupnjeva Celzijevih.

- Nakon što se odmrzne, cjepivo se može koristiti unutar pet dana pa neće biti nikakvog problema da se potroše doze koje su stigle u tom roku, posebno zato što se cijepljenje organizira u domovima gdje su korisnici na okupu - objašnjava Kaić. Kako je u svakoj bočici pet doza, nakon što se cijepi prva osoba, ono se mora potrošiti u roku od šest sati, što također ne bi trebao biti nikakav problem.

- Sljedeća tranša očekuje se sljedeći tjedan i riječ je o osam kutija s po 975 pakiranja, dakle oko 7500 doza. Oni će biti dostavljeni u pet županijskih zavoda, i to u Rijeku, Osijek, Split, Zadar i Dubrovnik - govori Kaić. U tjednu nakon Nove godine stiže još 17.000 doza.

image
HZJZ

Prve doze cjepiva danas će distribuirati Civilna zaštita, a cjepiva će biti u transportnim hladnjacima, tzv. pingvinima, u koje se stavlja smrznuta voda.

Potvrda o preuzimanju

- Samo cjepivo se razrjeđuje fiziološkom otopinom pa na svaku odredišnu adresu ide paket s dodatnim stvarima. Osim cjepiva, upućuje se fiziološka otopina za one kojima još nije stigla, zatim HALMED-ova uputa o lijeku, kartica na koju se upisuje kad je osoba primila cjepivo i kad treba primiti sljedeću dozu, šalju se igle i šprice za one kojima još nisu stigle te promotivni bedževi - govori Kaić i zaključuje da je potrebna i otpremnica na koju će se upisati poslana količina, kad je cjepivo krenulo te, naravno, potvrda o preuzimanju.

Transport svih sljedećih tranši Pfizerova cjepiva do županijskih zavoda za javno zdravstvo osigurat će sam Pfizer, a distribuciju prve, simbolične tranše organizira Civilna zaštita. Cjepivo danas prevozi njihovih osam kombija, uz policijsku pratnju, potvrdio nam je Damir Trut, zamjenik ministra unutarnjih poslova i zamjenik šefa Nacionalnog stožera civilne zaštite.

image
HZJZ

Kombiji su raspoređeni tako da u određenim vremenskim razmacima pakiranja i ukrcavanja krenu u sve županije. Tako će jedan kombi ići u Grad Zagreb, Sisačko-moslavačku, Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju, nadalje jedan u Ličko-senjsku i Zadarsku županiju, zatim Bjelovarsku, Virovitičku i Požeško-slavonsku županiju. Dalje za Brodsko-posavsku, Vukovarsku i Osječku županiju, zatim jedan kombi ide za Karlovačku, Primorsko-goransku i Istarsku županiju, jedan za Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku te jedan kombi za Koprivničko-križevačku, Varaždinsku i Međimursku županiju.

Sjajna vijest

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, zadovoljan je zbog dolaska cjepiva.

- Sjajna je vijest za kraj godine da smo dobili prve simbolične doze cjepiva. Uskoro bi i drugi proizvođač mogao dobiti odobrenje, a nadamo se da nećemo predugo čekati ostale koji su još u fazi ispitivanja. Sada znamo da će epidemija u jednom trenutku završiti jer imamo cjepivo kojim je možemo zaustaviti. Zato je trenutačno najvažnije da se ne opustimo i da se nastavimo pridržavati mjera. Još ćemo neko vrijeme biti na kušnji, ali s jasnijom perspektivom o izvjesnom kraju ovoga teškog razdoblja - ističe Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 09:51