BITKA ZA PANTOVČAK

KOLINDA SE OSJEĆA BOLJE I NASTAVLJA S AKTIVNOSTIMA Povratak nakon viroze: još dva dana za ciljanih 230 tisuća potpisa

Kolinda Grabar Kitarović
 Danijel Bartolić / CROPIX

U zadnjih par dana pretkampanje predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ušla je s malim hendikepom. Zbog, kako tvrde u njenom stožeru, viroze i povišene temperature, morala je otkazati jučerašnji posjet Požeško-slavonskoj županiji.

Dok je izvor Jutarnjeg lista iz kampanje Grabar-Kitarović jučer rekao da je predsjednica u subotu navečer - nakon klauzure HDZ-a i popodnevnog otvaranja Adventa na zagrebačkom Prekrižju - zbog iscrpljenosti preventivno otišla na liječnički pregled u bolnicu Sestara milosrdnica, te da je tamo predostrožnosti radi ostala preko noći, tu je informaciju lažnom proglasio predsjedničin savjetnik Tomislav Madžar, koji tvrdi da je predsjednica “kao i uvijek prespavala kući”.

Nastavak obveza

- Nije bolesna, njezine aktivnosti idu dalje i ona ide u pobjedu, a ne u bolnicu. Čiji su to spinovi, ne znam - rekao je jučer Madžar za Jutarnji list.

Malo kasnije javili su se i iz Ureda predsjednice: “Obavještavamo vas kako predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović nije prenoćila u bolnici. Predsjednica ima virozu, ali osjeća se bolje te nastavlja svoje državničke obveze”.

I dok izvori iz Ureda predsjednice i izvor iz njene predsjedničke kampanje tvrde dijametralno suprotne stvari vezane uz okolnosti njene “viroze i povišene temperature”, u jednom su se jučer ipak slagali.

I jedni i drugi tvrde: Kolinda Grabar-Kitarović osjeća se bolje i već od danas nastavlja sa svojim ranije planiranim aktivnostima.

To sugerira da će predsjednica, kao što je i ranije najavljeno, u službeni dio kampanje krenuti iz svog rodnog kraja - s Grobnika točno u ponoć sa srijede na četrvtak.

To se poklapa i s formalnim početkom kampanje koji prema zakonu kreće nakon što svi kandidati najkasnije do ponoći 3. prosinca Državnom izbornom povjerenstvu dostave najmanje deset tisuća valjanih postpisa i nakon što DIP u roku od najviše 48 sati obavi provjeru i verificira službeni popis predsjedničkih kandiata.

Naravno da će Grabar-Kitarović prikupiti znantno više potpisa nego što je potrebno za kandidaturu, ali da stvari u kampanji ipak ne štimaju kao što bi trebale govore naše informacije iz HDZ-a i njenog stožera. Naime, mnogi su skeptični da će se prikupiti planiranih 230 tisuća potpisa. Samo za usporedbu, prije pet godina Grabar-Kitarović predala je uz predsjednički kandidaturu čak 328 tisuća potpisa.

Krešimir Macan, komunikacijski stručnjak, rekao je da u ovom trenutku, kada kampanja još službeno nije ni počela, nije problem da netko izostane dan ili dva.

Iscrpljenost

- Zima je i možemo očekivati da bilo tko od kandidata dobije neku virozu. Nema tu štete za kampanju, naravno ako govorimo o banalnoj prehladi. No, ako je doista bila u bolnici, ne vidim razloga da se takve stvari skrivaju i nije neobično da si ljudi potpomognu zdravlje infuzijom kada se preopterete - rekao je Macan.

O zdravstvenom stanju predsjednice prvi put se u javnosti počelo govoriti u lipnju 2017., kada je zbog bolova u vratnom dijelu kralježnice morala na intenzivnu fizikalnu terapiju.

Bolovi su joj stvarali problem jer su se širili iz vratne kralježnice duž desne ruke, a već ranije je imala problema u donjem dijelu kralježnice. Liječnički tim na Rebru tada je ustanovio da je riječ o herniji diska, no nije trebala neurokirurški zahvat.

Svega nekoliko dana poslije na misi za domovinu u zagrebačkoj katedrali predsjednici je pozlilo, zbog čega je naglo otišla, no iz Ureda su poručili da je riječ o trenutnoj iscrpljenosti kojoj je pridonijela vrućina.

Redovni pregledi

Početkom 2019. Grabar-Kitarović je nekoliko puta bila na infuziji u KBC-u Sestre milosrdnice zbog iscrpljenosti i viroze, pa je tako htjela nahraniti organizam da može neometano obavljati dužnosti. U veljači je sama predsjednica potvrdila da je bila na preventivnom pregledu u poliklinici Radiochirurgia u Svetoj Nedelji jer ima genetske predispozicije za bolesti.

- Imam predispoziciju za karcinom. Četiri bake i tri djeda imali su tu bolest - rekla je tada Grabar-Kitarović, ali i dodala da redovno obavlja sistematske preglede.

- Predsjednica je općenito dobrog zdravlja i nema liječnički konzilij koji brine o njoj. Kao i svaki drugi građanin ove zemlje, ima izabrane liječnike obiteljske medicine, ginekologije i stomatologije. U slučaju da joj zatreba specijalist, kao što je to bilo kada je imala problema s kralježnicom, kao savjetnik to riješim - kaže Madžar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:02