FRED MATIĆ

‘Kolinda da priča o miru i toleranciji? Pa, sjetite se tko joj je sjedio u prvom redu na inauguraciji‘

Fred Matić i Saša Magazinović napustili su u ponedjeljak Europski parlament tijekom govora bivše hrvatske predsjednice

Fred Matić

 Darko Tomas/Cropix

Predrag Fred Matić, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, i Saša Magazinović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, napustili su u ponedjeljak prijepodne dvoranu u Dubaiju tijekom govora bivše predsjednike Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović na mirovnoj konferenciji organizacije Global Council for Tolerance and Peace. Matić je na svom Twitter profilu napisao kako je ''odluka da napustimo dvoranu sasvim prirodna kada je osoba koja govori o miru na svoju inauguraciju pozvala sve one koji su taj mir ugrozili. Ni moj želudac nije od rostfraja.'' Magazinović je napisao da ''nema problem sa suprotnim stavovima''.

''Godinama učim da pristojno komuniciram i pažljivo slušam. Ali da slušam Kolindu '10.000 islamskih terorista u BiH' Grabar Kitarović kako govori o toleranciji i koegzistenciji - ne mogu. Zato je nas nekoliko izašlo van dok ona govori, uz ostale i kolega iz Parlamenta EU Predrag Fred Matić'', napisao je Magazinović. Mi smo telefonskim putem kratko razgovarali s Matićem koji nam je potvrdio da se to dogodilo.

- Znao sam da će bivša predsjednica govoriti i ostao sam u dvorani kako bih sačekao početak govora, a onda smo mi iz hrvatske delegacije te kolege iz BiH napustili dvoranu jer smo time htjeli poslati poruku da je potpuno besmisleno, čak i grozno, da osoba koja govori o 10.000 potencijalnih islamskih terorista u BiH pred ovim svijetom govori o miru i toleranciji. Kako sam napisao, ja nemam želudac od rostfraja, ali i da imam, vjerojatno bi mi progorio. To stvarno nema smisla - rekao je Matić i dodao kako je "krajnje licemjerno da ona prihvati dolazak na ovakav skup i govori o miru i toleranciji". On je na konferenciju pozvan kao zastupnik u Europskom parlamentu, ali i kao ratni veteran i logoraš.

- Mislim da o miru i toleranciji nitko ne može bolje pričati nego onaj tko je prošao rat i torture u logoru, o čemu sam govorio u nedjelju. Zato mi je neprihvatljivo na ovakvoj konferenciji slušati ženu kojoj su na inauguraciji u prvom redu sjedili zločinci, kriminalci, dileri droge... Ona da priča o tome? Nema šanse da je to slušam - poručio je Matić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 22:16