KLIZANJE PANTOVČAKA

Koliko će koštati i trajati sanacija klizišta kod ulaza u Ured predsjednika?

Klizišta su se pojavila i uz vanjsku ogradu park-šume kod Ureda predsjednika
 Tomislav Krišto/Cropix

Već više od mjesec dana traje sanacija velikog klizišta koje se aktiviralo na ulazu u Ured predsjednika. Klizište je dugo oko 400 metara, tlo je propalo oko metar i pol, a stradale su rampa na glavnom ulazu i nadstrešnica. Koliko je sanacija složena i koliko su obimni radovi najbolje se vidi prolaskom pokraj ulaza u Ured. Otkopan je cjelokupni gornji sloj zemlje te je dovezena velika količina kamenja koje će biti iskorišteno za učvršćivanje zemljanih temelja da bi se u budućnosti onemogućila daljnja erozija tla. Na gradilištu je prisutno više teških strojeva, što ukazuje na ozbiljnost zahvata.

Osim na samom ulazu u Ured predsjednika, klizišta su se pojavila uz vanjsku ogradu park-šume Ureda. Kako bi se spriječila veća šteta od pada drveća na prometnicu Pantovčak u slučaju dodatnog aktiviranja klizišta uz ogradu u dužini od nekoliko stotinjak metara, posjećeno više stabala.

U sanaciju se krenulo po hitnom postupku u organizaciji Grada Zagreba, koji ima ugovore s tvrtkama za obavljanje hitnih zahvata te u tim slučajevima nije potrebno provoditi dugotrajne postupke javne nabave. Neslužbene procjene govore da bi sanacija mogla trajati oko četiri mjeseca, a u Gradu Zagrebu pokušali smo doznati tko obavlja radove, koliko će oni koštati i koliko će trajati. No od tri jednostavna pitanja dobili smo odgovore na samo njih dva. U Gradu su nam odbili odgovoriti koliko će radovi koštati i koliko će trajati.

image
Tomislav Krišto/Cropix

U odgovoru stoji da je projektant sanacije klizišta Geotehnički studio, a izvođač radova je Jedinstvo Krapina. "Oni su odabrani na temelju javnog natječaja za projektiranje i izvođenje radova za hitne sanacije klizišta na području Grad Zagreba", stoji u odgovoru.

Na pitanje koliko će iznositi troškovi sanacije i kada će radovi biti završeni dobili smo odgovor koji nema veze s pitanjima. "Vrijednost ugovora za projektiranje u hitnim sanacijama klizišta na području Grada Zagreba (dvogodišnji ugovor) iznosi 132.511,78 eura, bez PDV-a. Vrijednost ugovora za radove u hitnim sanacijama klizišta na području Grada Zagreba (dvogodišnji ugovor) iznosi 2.386.336,85 eura, bez PDV-a.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Rok za izvršenje radova, kao i financijska sredstva za izvršenje radova, vezani su uz dvogodišnji ugovor s izvođačem i dvogodišnji ugovor za projektiranje u hitnim sanacijama klizišta na području Grada Zagreba", stoji u odgovoru Grada Zagreba u kojem se navode općeniti podaci iz njegova ugovora s izvođačima, ali nisu vezani za aktualnu sanaciju na Pantovčaku. Iz Grada su nam pojasnili da će se ukupni iznos troškova podijeliti između njih i državnog proračuna.

Tako će projektiranje i radovi vezani za gradsku infrastrukturu biti financirani iz proračuna Grada Zagreba preko ugovora o hitnim sanacijama klizišta na području Grada Zagreba, dok će se radovi vezani za objekte koje koristi Ured Predsjednika financirati iz državnog proračuna.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Službenih informacija o uzrocima klizanja tla nema, a prema procjenama stručnjaka, više je mogućih uzroka. Prostor ispred ulaza u Ured predsjednika u više je navrata posljednjih 60 godina nasipavan materijalom da bi se privremeno saniralo manje klizanje tla, što se nije pokazalo kao najsretnije rješenje. Klizišta su se i dalje aktivirala, a posljednji put upravo na ulazu u Ured predsjednika 2020. godine netom prije inauguracije sadašnjeg predsjednika.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Prema mišljenju stručnjaka, s vremenom je došlo do destabilizacije tog nasutog materijala, čemu su pomogli i veće količine kiša i puknuće vodovodne cijevi početkom ožujka uslijed čega je došlo do izlijevanja velike količine vode u šumi oko Ureda predsjednika. Pretpostavlja se da je te cijevi koje se nalaze uz trup prometnice načeo još potres 2020. godine i sada je došlo do njihova pucanja.

Klizišta na prostoru parka Ureda predsjednika i oko njega nisu nepoznata stvar. Na tom području evidentirano ih je čak 20 i sva su registrirana u katastru Grada Zagreba još 2015. godine. No nikad se nije išlo u njihovu sanaciju, navodno zbog velikih troškova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:15