STRAVA U SPLITU

Kolege o uglednom psihijatru iz KBC-a osumnjičenom za iživljavanje nad više od 60 pasa i vukova: ‘Ne iznenađuje nas...‘

‘Uglađen, no neobičan, pomalo i ‘ludast‘. Misli su mu svemirske i zauzimao je nekad čudne stavove‘, kazao je

Uhicen muskarac T.P (64) koji je drzao 67 pasa i 2 vuka u groznim uvijetima i zlostavljao ih
 

 Ante Cizmic Dog/Cropix

T.P., 64-godišnjak iz Solina uhićen u srijedu zbog sumnji da je na Putu Orišca držao 61 odraslog psa, šest štenaca i dva strogo zaštićena siva vuka pušten je na slobodu uz mjeru zabrane približavanja zemljištu gdje se sve odvijalo. Do sada nije bio prekršajno ili kazneno prijavljivan i nema aktivan postupak. Navodno je riječ o psihijatru, točnije, psihijatru zaposlenom u KBC-u Split. Policija je utvrdila opravdanu sumnju u ostvarivanje obilježja kaznenih djela Ubijanje ili mučenje životinja i Uništavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti, piše Slobodna Dalmacija.

Visokopozicionirana djelatnica splitske bolnice rekla je kako za držanje životinja svi odavno znaju, ali o tome se nikada nije pričalo te su od njega dolazili mudri odgovori kada bi pričao:

- Riječ je o Livnjaninu koji ima još dvije godine pred mirovinu. Vi ste mi prvi glas. Poslovno, kao kolega, mogu reći sve najbolje prema njemu, a i kolege, koliko ja znam. Pacijenti su isto bili bez zamjerki na njegov rad, odradio bi to profesionalno. Misli su mu svemirske, možemo to tako reći i zauzimao je nekad čudne stavove. No, to je njegovo mišljenje pa se nitko nije ljutio. Za pse znamo već odavno, no o njima nije mnogo govorio. Uvijek bi davao mudre odgovore. Uglađen, no neobičan, pomalo i ”ludast”. Nije nikada pse doveo u bolnicu niti smo ga ikad vidjeli s njima. Nismo se privatno družili. Nisam iznenađena s obzirom da u bolnici znamo za pse – kazala nam je.

Cijenjeni psihijatar dr. Ivan Urlić o kolegi navodno povezanim sa sumnjom u počinjenje kaznenog djela kaže da je čuo što se dogodilo te da ne bi komentirao svoje kolege:

- Ovo je sumnja, mora se prvo sve dokazati, sada predstoje vještačenja, proces dokazivanja. To ne bih komentirao. To je nešto drugo. Poslovno mogu reći da ga poznajem kada bih išao u KBC Split i sve je bilo dobro. Privatno kada bi se sreli i razmijenili riječi također sve dobro, kolega psihijatar. Ne bih kolege psihijatre komentirao. Ne bih ni slučaj komentirao još – odgovorio je poznati psihijatar.

Doktorica Vikica Krolo poznaje ime i prezime s nalaza svojih pacijenata. Zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore navodi kako bi ga možda poslodavac, odnosno, bolnica mogla sankcionirati dok Komora zbog sumnji ne. Oduzimanje licence je posljednja i najteža kazna koja ide nakon opomena jer je riječ o nečemu za što je netko godinama učio i trudio se:

- Vi ste mi prva obavijest, ali znam o kome je riječ. Užasnuta sam ovim događajem jer jako volim životinje. Za svaku osudu, neovisno tko to bio, doktor ili ne. Moram reći kako ovdje pričamo o sumnji i neslužbenim navodima.

Oduzimanje licence nikada, ali bi ga bolnica mogla privremeno udaljiti. Posljednje i to ako se utvrdi krivnja, oduzimanje licence bi bio baš posljednji potez jer se time oduzima čovjeku posao. Neovisno, pričamo mi o mučenju ili zbrinjavanju životinja na takav način, ja sam za najstrože sankcije. Poznajem ga po uputnicama, ali nemam što za reći. Nitko takve stvari ne bi smio činiti, neovisno bio on liječnik ili ne – kazala je dr. Krolo, piše Slobodna Dalmacija.

U splitskom KBC-u nisu ništa htjeli komentirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 21:25