SJEDNICA

Kolarić (SDP): ‘Po hitnom postupku uvršteno osnivanje centra za translacijsku medicinu‘

Bolnica Srebrnjak je za taj projekt dobila 430 milijuna kuna i sada se odlukom želi taj projekt premjestiti na drugu pravnu ustanovu
Branko Kolarić
 Bruno Konjevic/Cropix

Zastupnik SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Branko Kolarić istaknuo je u utorak kako ih zabrinjava što je po hitnom postupku 40. sjednice, zadnje u ovom sazivu, uvršteno osnivanje centra za translacijsku medicinu, kojim se projekt Srebrnjaka daje drugoj pravnoj ustanovi.

Riječ je o prijedlogu zaključka o davanju suglasnosti na Ugovor o osnivanju Znanstveno-istraživačke ustanove - Centar za translacijsku medicinu (CCTM) koji je na dnevni red sjednice uputilo Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak, a o čemu bi gradski zastupnici trebali raspravljati sutra.

"Radi se o projektu bolnice Srebrnjak koji je bolnica dobila 2019., projekt je od 430 milijuna kuna i sada se odlukom želi taj projekt premjestiti na drugu pravnu ustanovu kojoj su osnivači bolnica Srebrnjak 25 posto, Sveučilište u Zagrebu, Vlada RH i Klinički bolnički centar Zagreb", rekao je Kolarić novinarima.

Kaže da među osnivačima nema Grada Zagreba.

"Grad Zagreb je uložio tri milijuna eura da bi se uopće ovaj projekt pokrenuo. Projekt je zastao, dr. Boro Nogalo je bio smijenjen s mjesta ravnatelja tijekom provođenja ovog projekta. Za provođenje projekta potrebno je imati 90 doktora znanosti, a sada ih ima šest na Srebrnjaku", rekao je Kolarić.

Kaže da je taj projekt zastao i sada se događa da se po hitnom postupku osniva nova pravna osoba koja bi trebala nastaviti provođenje projekta i davanje gradskog projekta nekim državnim tijelima, tako da je pitanje provedivosti toga i smislenosti.

Kolarić smatra da je velika šteta što nadležni skupštinski odbori nisu prošli kroz ugovor. "Mislim da se bez toga ne može glasati o ovakvom projektu", poručio je.

Njegov kolega, gradski zastupnik SDP-a Darko Liović kaže da je sukladno propisanim procedurama EU sasvim jasno da nije moguće samo tako, bez propisane procedure izmijeniti nositelja projekta jer je bolnica Srebrnjak bila nositelj projekta, ona je bila prijavitelj projekta i njoj su u konačnici odobrena sredstva i ona ima legitimitet za provedbu projekta.

"Jednom ovakvom odlukom Grad Zagreb dovodi u opasnost sasvim sigurno trenutno najveći projekt financiran iz EU fondova i dovodimo u pitanje 430 milijuna kuna. Postavljamo i pitanje legitimiteta ovakve odluke budući da imamo dosta snažne indicije da na jučerašnjoj sjednici Upravnog vijeća ovakva odluka nije donesena i da nije iskoordinirana ni s Ministarstvom znanosti niti s Vladom RH", rekao je, uz ostalo, Liović.

Najavio je da će Klub SDP-a tražit da se ta točka skine s dnevnog reda i da se o njoj ne raspravlja dok ne provedu dodatni uvid budući da su tek danas dobili prijedlog.

Kolarić je upozorio i kako je nekoliko točaka vezanih za teme iz zdravstva uvršteno na dnevni red, a odnose se na mijenjanje djelatnosti ustanova i strategija zdravstva u Gradu Zagrebu što "može biti legitimno, ali nije u redu da se to radi na zadnjoj sjednici u ovom sazivu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:31