REAKCIJE ŽUPANA

Kolar o Beroševom prijedlogu: ‘Zar treba uništiti i ono dobro što smo držali na zavidnoj razini?‘

‘Slijedi li možda, kad država preuzme cijeli sustav, privatizacija specijalnih bolnica?‘, pita se Kolar
Željko Kolar
 Damir Krajac/Cropix

Iz kabineta ministra zdravstva Vilija Beroša danas je na 24 adrese poslan prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti, s pozivom da Berošu dostave primjedbe na njegov prijedlog. Adrese od kojih je Beroš zatražio mišljenja su one strukovnih udruga, sindikata, te Hrvatske zajednice županija.

Prijedlog se, međutim, munjevito proširio i izvan tih krugova, i već su ga tijekom ranih prijepodnevnih sati proučili u oporbenim političkim strankama, a reagirali su i neki od čelnika županija koje bi tim prijedlogom izgubile kontrolu nad bolnicama koje su dosad bile pod njihovom ingerencijom, jer bi po novome njima direktno upravljala država.

Anđelko Stričak, varaždinski župan (na područje njegove županije su OB Varaždin, Specijalna bolnica Varaždinske Toplice i SB Novi Marof) rekao je sljedeće:

- Nemam o tome nikakvih informacija, pa se ne mogu ni očitovati. No, smatram da je svima jasno da županije postojeće obveze za svoje bolnice ne mogu isfinancirati.

Marko Marušić, bjelovarsko-bilogorski župan (na čijem su području OB Bjelovar, Daruvarske Toplice) kratko je poručio da "o tome ništa ne zna i bilo bi neozbiljno napamet komentirati".

Predsjednik Hrvatske zajednice županije Danijel Marušić bio je nešto direktniji:

- Svaka promjena u zakonu koja će dovesti do bolje zdravstvene zaštite je dobra. U korona krizi se vidjelo što se može popraviti u financiranju zdravstvenog sustava. U svakom slučaju ćemo se svi župani što prije sastati s ministrom i razgovarati o svemu.

Župan krapinsko-zagorski Željko Kolar, iz redova oporbenog SDP-a, bio je oštriji:

- Država se već pokazala kao baš dobar gospodar. Dugovi u kliničkim centrima i općim bolnicama su ogromni, a mi smo do korone održali sustav pozitivnim i stalno ulagali.U ljude i sredstva za što bolju skrb. I sad se država koja je bila zadužena za visinu limita, a koji je premali za cijenu usluga i za visinu plaća - koje su dva puta povećali po 6 posto, a isplatili sredstva za 4 posto - čudi da je zdravstvo u minusu. Sustav treba reformu, ali to nije centralizacija. Zar treba uništiti i ono dobro što smo držali na zavidnoj razini?, rekao je Kolar i nastavio:

- Opće bolnice treba sanirati, ali ne da centraliziramo cijeli sustav. 2,7 milijuna kuna smo uložili u dvije nove ispostave hitne pomoći, da svi imaju jednake šanse za preživljavanje. Da ih je država htjela, stavila bi ih u svoju mrežu. Uložili smo na stotine milijuna kuna. Recimo 23 milijuna za novi bazen u Stubičkim Toplicama, a 23. 11. otplaćujemo zadnju ratu od 150 milijuna kuna za sanaciju bolnice u Zaboku.

Ne znam. Slijedi li možda, kad država preuzme cijeli sustav, privatizacija specijalnih bolnica? Namjerava li ih država rasprodati?, zaključio je Kolar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:55