PROBLEMATIČNI DJEČAK

Kolaps sustava: Institucije samo prebacuju odgovornost, a sada čak 700 učenika jedne škole u Zagrebu bojkotira nastavu

U školu je došla policija, djeca su završila kod psihologa. Sustav nije napravio korake da se sve zaustavi

Ilustracija

 Jutarnji list

Sedamsto učenika u ponedjeljak nije bilo na nastavi u znak solidarnosti s jednim razredom njihove škole u koji je prošlog tjedna bez najave upisan dječak zbog kojeg se u njegovoj prošloj školi ispisao cijeli razred. Roditelji ističu da se bore za prava svoje djece, ali i dječaka kojemu je nužna stručna pomoć.

Klaudio Čurin, odvjetnik grupe roditelja, rekao nam je da je popodne sastanak Ministarstva obrazovanja i Gradskog ureda s roditeljima djece iz razreda koji dječak pohađa, kao i Vijeće roditelja škole, na kojem će biti prezentirani konkretni daljnji koraci rješavanja krizne situacije.

"Vidjet ćemo što su planovi škole. Interes je zajednički prema svoj djeci. I tom dječaku. Želimo da svi dobiju pravo na obrazovanje u sigurnim uvjetima. Takve odluke ne moraju donositi roditelji, niti roditelji dječaka. Sustav treba odraditi što nije odradio do sada", rekao nam je odvjetnik i napomenuo da je razred trebalo pripremiti na uključenje i omogućiti stvarnu inkluziju.

Ministar Radovan Fuchs danas je izjavio da "nisu očekivali da će se nakon prvog dana škole stvoriti situacija kao da je to dijete nekakav kriminalac koji je ubio nekoga" te se zapitao što oni mogu još napraviti, a roditeljsku inicijativu o nedolasku u školu nazvao svojevrsnom balvan revolucijom.

11 učenika kod psihologa

Podsjetimo, cijela situacija dobro je poznata sustavu od početka godine, a Jutarnji list je još 22. ožujka pisao o ozbiljnom problemu u zagrebačkoj školi zbog jednog djeteta s problemima u ponašanju. Tada je 11 djece iz razreda zbog svega potražilo pomoć psihologa, učiteljica je završila na bolovanju, a neki su roditelji uzeli odvjetnika.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja 22. ožujka je na naš upit kako se rješava situacija odgovorilo da je upoznato s tim slučajem "vršnjačkog nasilja".

"Ministarstvo znanosti i obrazovanja podupire rješenje koje će zaštititi svakog učenika škole, zaštititi ga od bilo kojeg oblika nasilja te osigurati normalan nastavni proces. Sustav mora brinuti o svakom djetetu, pa tako i o onoj djeci koja su izvršila bilo koji oblik nasilja prema drugoj djeci, njima treba posebno pomoći.

Upoznati smo s prijedlogom škole da se učenik koji se nasilno ponašao izdvoji iz razreda, ali da se za njega organizira nastava u prostoru škole kako bi i on mogao pratiti nastavu i da mu se osigura nastavak školovanja.

U kontaktu smo s Agencijom za odgoj i obrazovanje koja će nadzirati ovakav prijedlog škole. Na raspolaganju smo školi u njenim nastojanjima da se ovaj slučaj riješi na dobrobit svih njenih učenika", napisali su tad.

I Grad Zagreb smo tada kontaktirali i rekli su nam da je "škola postupala sukladno propisima, zaključcima i preporukama nadležnih tijela i pisanoj uputi pravobraniteljice za djecu te osigurala sve uvjete za neometan nastavak odgojno-obrazovnog rada svih učenika".

"Rad bez poteškoća"

"Sukladno informacijama kojima raspolažemo, od prošlog su tjedna svi učenici na nastavi te se odgojno-obrazovni rad odvija bez poteškoća."

16. svibnja u toj je školi bilo opsadno stanje, a na kraju je morala intervenirati i policija. Učiteljica se s učenicima zaključala u razred nakon što su roditelji dječaka, koji je od ožujka išao na nastavu sam u knjižnicu, doveli pred razred i zahtijevali da uđe. Budući da su nastupili agresivno, učiteljica se prepala za njihovu i svoju sigurnost.

I dalje se u školi ništa nije poduzimalo.

Krajem školske godine roditelji su upozoravali ravnateljicu i cijeli sustav, kojima su redovito od ožujka slali mailove, nekad i na deset adresa dnevno, da će ispisati djecu iz razreda ako se ne donese neka odluka na dobrobit dječaka i ostalih učenika. Svi su se na njihove molbe i upite oglušili.

6. rujna, kada se iz razreda ispisalo 13 djece, zamolili smo komentar Ministarstva obrazovanja.

image

Radovan Fuchs

Željko Puhovski/Cropix

"Smatrate li da je rješenje ove drame, jer drukčije se teško može nazvati, u koristi djece i to svih 16 djece u razredu?" pitali smo.

"U svezi vašeg upita, upućujemo vas da se obratite školi, odnosno školskom odboru koji upravlja školom, a u koji Grad Zagreb imenuje tri člana, a Ministarstvo niti jednog", odgovorili su nam u Ministarstvu.

9. rujna su nas izvijestili da je održan sastanak u MZOM-u s predstavnicima Gradskog ureda, AZOO-a, ravnateljice škole i roditeljima učenika vezano za problem u školi.

Dogovoreno je da će roditelji učenika zatražiti premještaj u drugu osnovnu školu i već je obavljen razgovor s ravnateljem škole u koju učenik treba prijeći.

"Stručna služba škole će sa savjetnicima AZOO-a pripremiti prelazak i pratiti socijalizaciju učenika u novoj sredini."

18 postupanja u školi

Iz Grada 6. rujna su nam rekli da zbog zakonskih ograničenja i zaštite prava djece ne mogu javno iznositi detalje ovog slučaja te su nas uputili nadležnim tijelima - resornom ministarstvu i Hrvatskom zavodu za socijalni rad.

Agencija za odgoj i obrazovanje 16. rujna nam je na molbu za komentarom situacije odgovorila da je upis učenika u viši razred osnovne škole u ingerenciji školske ustanove i ravnatelja škole, koji je stručni i poslovni rukovoditelj škole odgovoran za zakonitost rada i stručni rad školske ustanove te brine o sigurnosti, pravima i interesima učenika i zaposlenika.

Škola je dužna stvarati uvjete za zdrav mentalni i fizički razvoj te socijalnu dobrobit učenika te sprječavati neprihvatljive oblike ponašanja i brinuti se o sigurnosti svakoga djeteta.

Također, prema Zakonu o odgoju i obrazovanju dužna je, među ostalim, brinuti se o zdravstvenom stanju učenika i o tome obavještavati nadležne te pratiti socijalne probleme i pojave kod učenika i poduzimati mjere za uklanjanje njihovih uzroka i posljedica.

Naglašavamo da škola mora biti sigurno okruženje i nijedno dijete/učenik ne smije biti u nepovoljnom položaju i diskriminirano u odnosu na drugu djecu.

"Agencija za odgoj i obrazovanje u protekloj nastavnoj godini 18 puta je postupala u navedenoj školi, provedena su tri stručno-pedagoška nadzora, viši savjetnici imali su niz stručno savjetodavnih posjeta školi, te sudjelovali na multidisciplinarnom sastanku predstavnika svih institucija, uključenih u rješavanje ove kompleksne situacije u školi.

Sva postupanja provedena su u cilju pružanja stručne i savjetodavne pomoći odgojno-obrazovnim radnicima s jasnim smjernicama i preporukama koje su usklađene s pozitivnim propisima Republike Hrvatske i međunarodnim konvencijama o pravima djeteta."

Drže li se Protokola o postupanju u slučaju nasilja među djecom?

Dječakova obitelj je pod nadzorom socijalne službe već dvije i pol godine, potvrđeno nam je iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad (HZSR). Škola ih je o poteškoćama u dječakovu ponašanju izvjestila još u ožujku 2022. "Nadležni stručni tim prati obitelj kroz mjere obiteljsko-pravne zaštite, a realizirana je i međuresorna suradnja.

Obitelji će se i dalje pružati sva potrebna pomoć", stoji u odgovoru HZSR-a. Koje točno mjere provode, nisu odgovorili jer je riječ o privatnosti maloljetne osobe. A mjere mogu biti širokog od upozorenja roditeljima na pogreške i propuste sve do oduzimanja djeteta.

U travnju je donesen novi Protokol o postupanju u slučaju nasilja među djecom, koji težište stavlja na promptno reagiranje svih sustava. Propisuje da će već pri prvom slučaju vršnjačkog nasilja škola putem posebnog obrasca obavijestiti socijalnu službu i policiju te pozvati roditelje.

Socijala je dužna hitno napraviti obradu obitelji i pružiti im pomoć, a policija cjelovito ispitati sve okolnosti i utvrditi uzrok, povod, trajanje i posljedice. Predstavnicima triju institucija - Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih, Agenciji za odgoj i obrazovanje i Gradu Zagrebu uputili smo konkretna pitanja vezana uz korake koje su u ovome slučaju napravili u svojoj nadležnosti.

Dok iz Ministarstva i Grada nismo primili konkretne odgovore, u Agenciji su potvrdili kako su uključeni "u rješavanje ove iznimno zahtjevne i slojevite situacije" od veljače. (K.T., M.L.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. listopad 2024 21:22