KONTROVERZNI ZASTUPNIK

Kolakušić najavljuje mobilizaciju oporbe, ali u pozadini ima samo jedan cilj: ‘To je dimna bomba‘

Kako je Kolakušić uopće došao u poziciju da u Europskom parlamentu francuskom predsjedniku dijeli lekcije

Mislav Kolakušić

 Martin Bertrand/Hans Lucas via AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron jučer je u Strasbourgu zastupnicima Europskog parlamenta predstavljao glavne političke smjernice i ciljeve francuskog polugodišnjeg predsjedanja Vijećem Europske unije. Fokus je, među ostalim, stavio na smanjenje rodne razlike u plaćama i na hvatanje u koštac s izazovima koje nose klimatske promjene, ali je predložio i da se pravo na pobačaj uvrsti u Europsku povelju o temeljnim pravima. Potrebu da pravo na pobačaj bude univerzalno pravo koje će vrijediti u svim članicama Unije Macron je naglasio u kontekstu njegova slavljenja europskih vrijednosti koje su, kaže, ranije dovele do ukidanja smrtne kazne u cijeloj EU.

Kad je na njega došao red, za govornicu vijećnice u Strasbourgu stao je nezavisni zastupnik Mislav Kolakušić (bez maske, naravno) te se obratio direktno Macronu koji je sjedio u prvom redu (s maskom na licu, naravno), pa mu održao bukvicu na tečnom hrvatskom jeziku.

- Predsjedniče Macron, s obzirom na brojna ukidanja i ograničenja građanskih prava i sloboda u Francuskoj tijekom pandemije, ja vas molim samo jednu stvar. A to je da dok predsjedate Unijom činite upravo suprotno svemu onome što ste činili u Francuskoj. S druge strane, danas ste istaknuli da ste ponosni što u Europi ne postoji smrtna kazna. Desetine tisuća građana preminuli su od posljedica cijepljenja. Obavezno cijepljenje predstavlja smrtnu kaznu i istovremeno izvršenje smrtne kazne za brojne građane. To mora ostati izbor svakoga građanina. Ubojstvo je ubojstvo. Vi koji to ne znate, niste se educirali, imate službene stranice europske zdravstvene organizacije - rekao je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu ribajući francuskog predsjednika.

Pritom ga je zapravo i implicitno optužio da je jedan od onih koji su odgovorni za tobožnje masovno ubojstvo izvršeno cijepljenjem protiv covida-19.

A kako je uopće sve do prije nekoliko godina široj javnosti nepoznat sudac Trgovačkog suda u Zagrebu došao u poziciju da u Europskom parlamentu francuskom predsjedniku dijeli lekcije, insinuirajući pritom na Macronovu ulogu u navodnim, točnije nepostojećim, masovnim ubojstvima?

image

Mislav Kolakušić

Boris Kovacev/Cropix

Efektni javni nastupi

Sve je počelo njegovim građenjem javnog profila na upornim kritikama predstečajnih nagodbi, odnosno zakona koji je donesen u mandatu Vlade Zorana Milanovića. Kako su njegovi javni nastupi bili efektni, a retorički stil prilagođen uhu najšireg mogućeg građanstva, Kolakušić je brzo postao medijska zvijezda. U građenju svog javnog profila Kolakušić je stvarao narativ da je upravo on taj koji će napokon uništiti korupcijom premreženi državni aparat i korumpiranu političku elitu. Na antikorupcijskoj retorici dobivao je sve veću pažnju građana, pogotovo na društvenim mrežama, osnovao je potom platformu "Antikorupcija" što je bio jasan signal da ga sudačka profesija sve manje zanima, kao što su sve jasnije bile i njegove (ogromne) političke ambicije.

U proljeće 2019. godine izlazi na izbore za Europski parlament i na antikorupcijskog retorici, obećanjima o izgradnji pravednog društva i države u kojoj je vladavina prava svetinja, njegova lista osvaja skoro 85 tisuća glasova, a on postaje zastupnik u Europskom parlamentu. Njegove grandiozne ambicije postale su još jasnije kada se iste godine uključio u predsjedničku utrku. Dobio je respektabilnih 112 tisuća glasova, ali je ispao u prvom izbornom krugu. Tu je - barem do daljnjega - odustao od domaće politike i bacio se svim snagama na građenje svog eurozastupničkog profila.

Iz današnje perspektive čini se da mu je pandemija došla kao naručena. Naime, kako je jasno da bi popularnost kod svoje sljedbe na društvenim mrežama teško mogao unedogled održavati samo na antikorupcijskoj retorici i zalaganju za vladavinu prava, pandemija mu je dala mogućnost da se pozicionira kao ekstremni antisistemaš, kao žestoki kritičar ne samo hrvatskog nego i europskog političkog i društvenog establišmenta. U Europskom parlamentu djeluje kao vuk samotnjak, uz Ivana Vilibora Sinčića jedini je hrvatski europarlamentarac koji ne djeluje u sklopu neke parlamentarne grupe, već kao nezavisni zastupnik.

To je optimalna pozicija za svakoga tko želi graditi imidž antisistemskog političara, pučkog tribuna koji će narod predvoditi u epskoj borbi protiv otuđenih elita. Ne čudi stoga što je Kolakušić, što je pandemija duže trajala, zauzimao sve ekstremnije antivakserske pozicije, protiveći se srednjostrujaškoj politici velike većine članica Unije koje su se brojnim ograničenjima i zabranama borile protiv širenja koronavirusa po Starom kontinentu.

image

Mislav Kolakušić

Boris Kovacev/Cropix

Na vrhu neslavne liste

Upravo ove srijede, dakle istog dana kada je Macronu poručio da bi uvođenje obaveznog cijepljenja bilo jednako uvođenju smrtne kazne za tisuće Europljana, vrlo popularni portal Politico u svom presjeku prve polovice mandata aktualnog saziva Europskog parlamenta zastupnika Mislava Kolakušića proglasio je najvećim luzerom. Većim i od živozidaša Ivana Vilibora Sinčića. Naime, novinari portala Politico.eu analizirali su aktivnosti eurozastupnika u protekle dvije i pol godine i podijelili ih u nekoliko kategorija, poput "najveći gubitnici", "najbučniji zastupnici", "najljeniji/najodsutniji"...

Kolakušića su proglasili "najvećim gubitnikom" zbog činjenice da je od svih 705 zastupnika najmanje puta glasao za odluku koja je na koncu prošla u parlamentu. Odnosno, Kolakušićev izbor prilikom glasanja poklopio se s većinskom odlukom europarlamentaraca u samo 14,8 posto slučajeva, što je daleko najmanji postotak od svih zastupnika. U svim ostalim slučajevima glasao je protiv odluke izglasane većinom.

- Ili je talentiran za biranje pogrešne strane ili uporno biva "izboksan" - zaključuje Politico. Drugo mjesto Politicovih najvećih gubitnika dijele naš Sinčić i grčki zastupnik Papadakis koji su glasali kao i većina u samo 19,3 posto slučajeva.

No, takva interpretacija političkog, pa posljedično i glasačkog ponašanja zastupnika Kolakušića samo je jedna strana medalje. Druga je za našeg europarlamentarca puno povoljnija - pa upravo je taj podatak od samo 14,8 posto slučajeva njegova preklapanja s glasanjem većine zastupnika ključni dokaz da on odlično, sustavno i kirurški precizno gradi svoji profil antisistemskog političara, rođenog narodnog vođe koji samo čeka pravi čas da preuzme vlast i okusi slast pobjede nad, kako on insinuira, korumpiranom, istrošenom i odnarođenom političkom i društvenom elitom.

U prilog toj tvrdnji navest ćemo par činjenica. Facebook profil "Građani za Mislava Kolakušića - stranica podrške zastupniku u Europskom parlamentu" prati impresivnih 178 tisuća građana, a svaka Kolakušićeva objava na tom profilu zaradi nekoliko tisuća "lajkova" i u prosjeku bude podijeljena par stotina puta. Posljednju objavu koju je začinio s video isječkom gdje Macronu drži lekciju u Europskom parlamentu samo u prvih pet sati "lajkalo" je tri i pol tisuće njegovih fanova, a objava je podijeljena skoro tisuću i petsto puta. Još impresivnije brojke bilježi na svom YouTube kanalu gdje se njegove objave redovito pregledaju više od nekoliko desetaka tisuća puta. Skoro pa nevjerojatna je činjenica da je njegov video objavljen lani u lipnju pod naslovom "Intervju. Kolakušić razotkrio pandemiju korone: Politički projekt utemeljen na lažima i poluistinama" skupio više od pola milijuna (nije greška!) pregleda.

- Njemu klasični mediji ne trebaju. On do svojih fanova, kako dosadašnjih tako i budućih glasača vrlo vješto dolazi jednosmjernim obraćanjem preko svojih profila na društvenim mrežama. Neka samo trećina njegovih sljedbenika na društvenim mrežama na idućim euroizborima njemu povjeri svoj glas, on će lako osvojiti još jedan petogodišnji mandat u Europskom parlamentu - smatra jedan od hrvatskih europarlamentaraca.

Izgledan novi mandat

Nije teško shvatiti tu tezu. Naime, Mislav Kolakušić dosad je dva puta izašao pred birače. Prvi put u proljeće 2019. godine kada je sa svojom nezavisnom listom osvojio četvrto mjesto s 84.765 tisuća osvojenih glasova (7,89 posto od ukupno izašlih birača). U Europski parlament ušao je još i petoplasirani Živi zid, točnije Ivan Vilibor Sinčić s podrškom od 60.847 glasova. Na predsjedničkim izborima u prosincu 2019. Kolakušić je ispao u prvom krugu, ali je osvojio respektabilno četvrto mjesto s čak 112 tisuća glasova (5,87 posto od ukupno izašlih birača).

Drugim riječima, potpuno je jasno da će Kolakušić u proljeće 2024. godine na idućim europskim izborima - ako zadrži otprilike današnju brojku sljedbenika na društvenim mrežama i ako osvoji isto ili čak i malo manje glasova nego na prošlim euroizborima - biti u realnoj prilici produžiti svoju gažu u Bruxellesu za još pet godina.

Većina naših sugovornika tvrdi da to i jest njegov pravi cilj, bez obzira na to što je u jučerašnjem intervjuu za N1 televiziju rekao kako planira osnovati "novu stranku, prvo europsku a zatim i hrvatsku" i da će uz "najveću ikad viđenu kampanju" izaći prvo na izbore za Europski parlament, a brzo zatim i na parlamentarne (idući redovni izbori za zastupnike u Hrvatskom saboru trebali bi se održati samo par mjeseci nakon europskih, u ljeto 2024. godine).

Dva su dominantna razloga zašto gotovo nitko s kime smo s hrvatske političke scene pričali o Kolakušićevim političkim aspiracijama ne vjeruje da je njegov pravi cilj "rasturiti" hrvatske parlamentarne izbore, već vjeruju da mu je fokus par mjeseci prije toga (u proljeće 2024.) osvojiti još jedan europski mandat. Prvi je, kažu, očigledan: em je puno teže "rasturiti" parlamentarne izbore, em je domaća politika teža i napornija, em je biti zastupnik u Europskom parlamentu puno lakša i lukrativnija gaža.

Ne treba zanemariti činjenicu - i ovo ne vrijedi samo za Kolakušića, nego i za mnoge druge - da plaća zastupnika u Europskom parlamentu iznosi nešto malo manje od devet tisuća eura u bruto iznosu, da europarlamentarci za svaki radni dan - bilo na plenarnoj ili sjednici nekog odbora - dobivaju dnevnicu od 320 eura za troškove smještaja i hrane, da im se refundiraju troškovi putovanja, da imaju izdašne budžete za vođenje svojih ureda i plaće asistenata i tako dalje...

- Po mom sudu Kolakušić je jako dobro prepoznao jedan moment u kojem građani razočarani tradicionalnim strankama glasaju za nove opcije i on tu vidi prostor u koji može uletjeti. Mislim da je spreman reći sve za što misli da mu se politički isplati i što će mu osigurati dobru poziciju pred tom skupinom birača. Kojih je očigledno dosta, jer Kolakušić je dobro prošao i na prošlim europskim izborima - kaže hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

image

Mislav Kolakušić

Marko Todorov/Cropix

'Put za opstanak u političkom životu'

Njen kolega zastupnik Predrag Fred Matić također smatra da se Kolakušić u svom političkom djelovanju u Europskom parlamentu ponaša oportunistički.

- U privatnom razgovoru on je vrlo ugodan, pristupačan i simpatičan. Potpuno drugačiji nego u svom političkom djelovanju, s kojim se ja politički nikako ne slažem. A izričito se protivim njegovom ponašanju i političkom djelovanju vezanom uz s pandemijom povezanim pitanjima. Teško mi je reći zašto se tako postavlja, osim ako misli da mu je to put za opstanak u političkom životu. Sadržaj naših privatnih razgovora i njegove političke retorike su dijametralno suprotni - kaže Matić.

Niti oporbene zastupnike u Hrvatskom saboru nije previše impresionirao Kolakušićev jučerašnji intervju za N1 televiziju u kojem je poručio kako se kompletna oporba mora ujediniti ako žele maknuti HDZ s vlasti i da o toj ideju već priča s oporbenim političarima. "Ono što je bitno je da pokažemo snagu na europarlamentarnim izborima. Mi na europskim izborima možemo ostvariti šest do sedam mandata, a nakon toga pobjeda na parlamentarnim izborima je gotovo na dlanu. Ako nećemo ići zajedno na europarlamentarne izbore teško da će se u mjesec dana stvoriti prava koalicija, taj sanitarni kordon koji ide protiv onog što je loše u državi", rekao je Kolakušić. Ono što nije rekao, ali se implicitno nameće jest da bi se eurozastupnik Kolakušić rado vidio kao ujedinitelj, a potom i lider široke oporbene fronte usmjerene na rušenje HDZ-a s vlasti.

Oporba nije impresionirana

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u svom komentaru za Jutarnji list bio je vrlo hladan prema Kolakušićevim idejama.

- Nesuđeni Karamarkov ministar u HDZ-ovoj vladi neka osnuje svoju političku stranku i definira svoj program. Onda ćemo vidjeti za što se oni zalažu, a tek potom vidjeti hoćemo li i o čemu razgovarati - rekao je.

Šefa SDP-a pitali smo i za njegovo mišljenje o Kolakušiću kao političaru.

- O tome su sve rekli birači na predsjedničkim izborima - kaže.

image

Zoran Milanović, Mislav Kolakušić

Goran Mehkek/Cropix

Kolakušićevim planom - prvo pobjeda ujedinjene oporbe protiv HDZ-a na europskim izborima, a potom i na parlamentarnima - nije posebno uzbuđen niti saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja.

- O izborima za zastupnike u Europskom parlamentu i predizbornim kalkulacijama za EU izbore mi trenutno ne razmišljamo. Fokusirani smo na probleme naših građana koji su suočeni s rastom cijena hrane i energenata kao i na demografsku krizu s kojom se suočavamo. O europskim izborima kao i načinu izlaska na njih razmišljat ćemo kad dođe vrijeme. Zadatak odgovorne oporbe je ponuditi rješenja za životne probleme hrvatskih građana i tim se Most sustavno bavi - rekao je Grmoja za Jutarnji list.

Jedan od hrvatskih europarlamentaraca misli da je Kolakušić tu, kako kaže, dimnu bombu u jučerašnjem intervjuu aktivirao samo kako bi sanirao štetu od analize novinara portala Politico koji su našeg ambicioznog europarlamentarca "stavili tamo gdje mu je mjesto".

- Pročitali su ga i proglasili "najvećim gubitnikom", jer im je, pretpostavljam, jasno ono što je i meni jasno: Kolakušić se u Europskom parlamentu ponaša onako kako smatra da od njega očekuju njegovi pratitelji na društvenim mrežama, a na čije glasove računa za još jedan petogodišnji mandat u Europskom parlamentu. On je vrlo inteligentan čovjek i svjestan je da ideja da se sve - i lijeve i desne - saborske oporbene stranke ujedine, i to po mogućnosti na njegovu inicijativu, jednostavno nije realna. Njegov fokus je, dakle, na idućim europskim, a ne hrvatskim parlamentarnim izborima - zaključuje naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:32