TEŠKE OPTUŽBE PROTIV PREMIJERA

KOJE ĆE POSLJEDICE ČEKATI LINIĆA Hoće li vrh SDP-a tražiti njegovo izbacivanje?

 Dragan Matić/CROPIX

Socijaldemokratske partije Hrvatske održat će idućeg tjedna dva sastanka na kojima bi mogla biti definirana politička sudbina Slavka Linića.

Najprije će se u srijedu, 4. lipnja, sastati članovi Predsjedništva, a tri dana kasnije, u subotu, 7. lipnja, u stranačkom sjedištu na Iblerovom trgu okupit će se 103 članova Glavnog odbora kako bi raspravili rezultate europskih izbora, ali i situaciju u SDP-u.

Zoran Milanović može već na sjednici Predsjedništva inicirati Linićevo izbacivanje iz stranke, a u tom slučaju, točno je utvrđena službena procedura. Kako doznajemo, vrh stranke neće ići prema izbacivanju Linića iz stranke.

Štetno ponašanje

Statut SDP-a u članku 19 decidirano propisuje da Predsjedništvo SDP-a može odmah sa svih funkcija suspendirati ili isključiti člana/članicu ako ocijeni da njezino ponašanje šteti SDP-u u smislu članka 18 ovog Statuta. Ova odluka stavlja se na glasanje na prvoj sljedećoj sjednici Glavnog odbora. U članku 18 navode se tri vrste sankcija: opomena, isključenje te privremeno oduzimanje prava na obnašanje pojedinih ili svih funkcija za člana koji je svojim postupcima nanio štetu SDP-u. Dakle, ako želi izbaciti Linića, Milanović mora imati podršku još osam članova Predsjedništva. Podrži li većina Zorana Milanovića, slijedi izjašnjavanje Glavnog odbora.

Etablirani članovi

Glavni odbor ima 103 člana, a predsjednik je Josip Leko. Većinom su zastupljeni u javnsti manje poznati političari, a od etabliranih to su Slavko Linić, Tonino Picula, Davorko Vidović, Dragica Zgrebec, Igor Rađenović, Peđa Grbin, Sandra Petrović Jakovina, Marin Jurjević i Tomislav Saucha, šef kabineta premijera Milanovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 05:56