STAMBENO ZBRINJAVANJE

Kod Petrinje otvoreno 15. kontejnersko naselje za stradale u razornom potresu

Ministar branitelja Tomo Medved i gradonačelnik Darinko Dumbović napomenuli su kako je cilj spriječiti odlazak Petrinjaca iz svog kraja
Ilustracija / kontejnersko naselje u Petrinji
 Bruno Konjević/Cropix

U naselju Mošćenica kod Petrinje u utorak je otvoreno modularno kontejnersko naselje za žrtve razornog prošlogodišnjeg potresa koji je pogodio ovaj kraj.

Naselje od pedesetak, uglavnom stambenih kontejnera s po dva ili četiri ležaja te kupaonicom, kuhinjom i svom potrebnom infrastrukturom poput vode, struje i grijanja, otvorili su i obišli ministar branitelja Tomo Medved te gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Dumbović je tom prilikom istaknuo kako se Petrinja u suradnji s Vladom i drugim gradovima te općinama trudi sanirati posljedice potresa, dodavši kako je ovo privremeno rješenje dok se ne obnove stradale obiteljske kuće i stambene zgrade. Rekao je i kako je ovo 15. kontejnersko naselje na ovom području, a ovih dana otvorit će se još jedno, zahvaljujući donaciji iz Italije. Prioritet je stambeno zbrinuti stradale i tako izbjeći njihovo raseljavanje iz Petrinje i okolice.

Ministar Medved je obišao kontejnere i rekao kako su oni učinkovito, ali privremeno rješenje. Cilj je, dodao je, da do jeseni bude odrađen velik dio nekonstrukcijske obnove, odnosno dimnjaka, krovišta i zabatnih zidova.

- Podsjećam da se radi o oko 20.000 objekata. Želimo maksimalno iskoristiti ljeto kako bi do prvih jesenskih kiša stanovnici ovog kraja mogli biti na sigurnom u svojim obiteljskim kućama i zgradama - rekao je ministar, dodavši kako je država maksimalno srezala vrijeme potrebno za predaju i obradu zahtjeva.

- Napravili smo giljotinu za birokratske procedure i u kratkom roku zaprimili 7.500 zahtjeva za obnovu, te još četiri tisuće u izdvojenom središtu Stožera u Petrinji - kazao je ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Tomislav Medved dodavši kako svaki mali i veći uspjeh u obnovi i zbrinjavanju stradalnika iza sebe ima sinergiju i suradnju svih općina, gradova, sisačko-moslavačke Županije te Vlade.

- Vlada se prema Petrinji u ovom trenutku ponaša isto kao i što se ponašala u obrani, u Domovinskom ratu, u obnovi nakon rata, te sada s istom solidarnošću i energijom idemo u obnovu nakon ovog razornog potresa - zaključio je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:14