PREVENCIJA OVISNOSTI

Kockanje mladih u Hrvatskoj sve je veći problem koji zanemarujemo: Ministarstvo zdravstva ima rješenje vrijedno 800.000 €

Posebnu ulogu u prevenciji ovisnosti o kockanju imaju i školski liječnici, kojima se i učenici i roditelji mogu obratiti za savjet

Top 5 kladionica

Kako bi se prevenirala ovisnost o kockanju mladih, Hrvatski zavod za javno zdravstvo kroz mrežu Službi za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti županijskih zavoda za javno zdravstvo ima odgovarajuću infrastrukturu za pružanje integriranih sveobuhvatnih usluga za sve vrste ovisnosti i ponašajne ovisnosti, a i pojedine organizacije civilnog društva pružaju u okviru svojih aktivnosti usluge savjetovanja i psihosocijalnih intervencija.

Preventivne programe kao sastavni dio svoje djelatnosti provode samostalno ili u suradnji s organizacijama civilnog društva po regionalnom principu, što je od iznimne važnosti u pružanju učinkovite skrbi i podrške osobama koje patološki kockaju. Posebnu ulogu tu imaju školski liječnici u zavodima za javno zdravstvo kojima se učenici, roditelji i djelatnici škola mogu obratiti bez uputnice radi savjetovanja, kliničke procjene, upućivanja na dijagnostiku i liječenje te utvrđivanje primjerenog oblika obrazovanja.

Posljednjih godina liječnici školske medicine provode probir rizika u mentalnom zdravlju učenika na sistematskim pregledima. Klinička procjena se između ostalog sastoji od utvrđivanja uzroka problema, u što spada i razgovor o obitelji. Radi osnaživanja mentalnog zdravlja posebno djece i mladih, Ministarstvo zdravstva pokreće poseban program osnaživanja mentalnog zdravlja u domovima zdravlja, i to omogućavanjem rada psiholoških timova (kliničkih psihologa i psihologa). Nova Mreža javne zdravstvene službe omogućit će ugovaranje psihologa u domovima zdravlja kod kojih će se dolaziti bez uputnice, uspostavu dispanzera za sveobuhvatnu zaštitu mentalnog zdravlja, ali i mobilnih timova za mentalno zdravlje u zajednici.

image

Ivana Pavić Šimetin, HZJZ

Nera Simic/Cropix

Osigurano 800.000 eura za programe udruga

Kako bi se ojačala provedba aktivnosti zdravstvenih organizacija koje djeluju na području liječenja i prevencije ovisnosti o alkoholu, kockanju i novim tehnologijama među djecom i mladima te unaprijedila suradnja udruga - klubova liječenih alkoholičara te klubova ovisnika o kockanju i zdravstvenih organizacija, Ministarstvo zdravstva je u 2022. godini financiralo putem javnog natječaja projekte zdravstvenih organizacija koji se provode u suradnji s udrugama u iznosu od 854.602 eura.

Ministarstvo zdravstva otvorilo je ove godine natječaj za prijavu programa udruga u području prevencije ovisnosti suzbijanja zloupotrebe droga i smanjenja šteta za dodjelu financijskih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu. Opći cilj natječaja je unapređenje provedbe učinkovitih programa prevencije, resocijalizacije i programa smanjenja šteta, odnosno programa koji se provode u području smanjenja potražnje droga. Jedan od posebnih ciljeva ovog natječaja je usmjeren na povećanje dostupnosti programa prevencije svih oblika ovisnosti i ponašajnih ovisnosti (alkohol, cigarete, droge, kockanje, igre na sreću, računalne igrice, internet) usmjerenih općoj populaciji. Na godišnjioj razini za ovaj natječaj osigurana su sredstva u visini od 800.000 eura. U tijeku je procjena prijavljenih programa udruga.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo zajedno s Agencijom za odgoj i obrazovanje kontinuirano provodi projekt Europske mreže škola za zdravlja, koji pripada univerzalnoj prevenciji. U svim preventivnim aktivnostima, pa tako i prevenciji ovisnosti o kockanju i klađenju, nužno je poštovati temeljni princip Europske mreže škola za zdravlje o cjelovitom pristupu školi. Cjeloviti pristup školi prepoznaje da svi aspekti školske zajednice mogu utjecati na zdravlje i dobrobit učenika te da su učenje i zdravlje povezani. Cjeloviti pristup zdravlju djece školske dobi podrazumijeva fokus na šest sastavnica: povezanost zdravstvenog sektora i škola, zdrava školska politika, školsko fizičko okruženje, školsko društveno okruženje, individualne zdravstvene vještine i kompetencije, kao i povezanost sa zajednicom s naglaskom na ulogu obitelji.

image

Ministar zdravstva Vili Beroš

Damir Skomrlj/Cropix

Projekti po standardima EU

Pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo od 2019. djeluje Povjerenstvo za procjenu kvalitete projekata koji se provode u području smanjenja potražnje droga i ovisnosti koje čine predstavnici svih nadležnih državnih i javnih tijela i predstavnici znanstvenih ustanova koji djeluju u području prevencije rizičnih ponašanja i prevencije ovisnosti. Zadaća Povjerenstva je procjena kvalitete projekata koji se provode u području prevencije ovisnosti u skladu sa EU standardima kvalitetne prevencije zloupotrebe droga te je 2022. počela procjena odabranih projekata.

Od 2016. organizirano je niz edukacija iz područja prevencije ovisnosti "Razvoj programa u području problema ovisnosti" za predstavnike Službi za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti županijskih zavoda za javno zdravstvo, predstavnike udruga i terapijskih zajednica te za djelatnike odgojno-obrazovnih ustanova. Edukacije su namijenjene stručnjacima koji izrađuju i provode preventivne projekte, među ostalim i za djecu i projekte pružanja podrške obitelji u odnosu na rizična ponašanja vezana za ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja djece.

Tijekom 2019. godine uspostavljena je suradnja između Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti i obrazovanja na provedbi znanstveno utemeljenog i dokazano učinkovitog programa "Imam stav - Unplugged". Riječ je o univerzalnom programu prevencije u školskom okruženju koji se provodi u školama Zagrebačke i Istarske županije.

Također, od 2016. kontinuirano se održavaju edukacije kao podrška stručnjacima koji rade s mladima s općim ciljem smanjenja pojavnosti eksperimentiranja i konzumiranja legalnih i ilegalnih sredstava ovisnosti te razvoja ponašajnih ovisnosti.

Tekst je objavljen uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije iz programa poticanja novinarske izvrsnosti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:46