BITNE TEME

Klub zeleno-lijevog bloka najavio burnu jesen u Saboru: Prioritet nam je izmjena Zakona o obnovi

Tu je i prevencija devastacije obale, jačanje položaja OPG-ova, kao i izmjene Zakona o radu i Zakona o civilnoj zaštiti
Sandra Benčić, Urša Raukar
 Damjan Tadic/Cropix

Zastupnici Kluba zeleno-lijevog bloka najavili su u utorak da će se tijekom jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora najviše baviti izmjenama Zakona o obnovi i Zakona o radu, te regulacijom agencija za naplatu potraživanja.

Posebno ćemo raditi na šest tema, u prvom redu na izmjenama Zakona o obnovi, olakšavanju položaja građana u poslovanju s financijskim institucijama što uključuje i regulaciju agencija za naplatu potraživanja.

Tu je i prevencija devastacije obale, jačanje položaja OPG-ova, kao i izmjene Zakona o radu i Zakona o civilnoj zaštiti, izvijestila je predsjednica Kluba Sandra Benčić.

Kada je riječ o Zakonu o obnovi, Klub zeleno-lijevog bloka tražiti će da jedna institucija bude zadužena za čitav proces obnove, te da se konstrukcijska obnova zgrada radi lex lege, po zakonu, a ne prema pojedinačnim zahtjevima vlasnika odnosno suvlasnika.

image
Ivana Kekin, Sandra Benčić, Bojan Glavašević
Damjan Tadic/Cropix

„Na taj način nećemo imati dugotrajne upravne postupke, neće biti nužan dogovor vlasnika i suvlasnika, pitanje prebivališta i boravišta postati će irelevantno, a obnova će se provoditi zbog javne sigurnosti i javnog interesa a ne privatnog”, rekla je Benčić na konferenciji za novinare u Saboru.

Dodala je da će tražiti da se programom mjera odrede prioriteti obnove te da lokalne jedinice mogu same raditi projektnu dokumentaciju za cijele blokove naselja,uz uključivanje i energetske obnove, a čime bi se pojeftinila cijena i povećao interes tvrtki.

Klub zeleno-lijevog bloka najavio je i da će se zalagati za jačanje položaja građana u ugovornim odnosima s financijskim institucijama, destimulaciju banaka u prodaji dugova agencijama za naplatu potraživanja i reguliranje tih agencija.

image
Sandra Benčić, Urša Raukar,Ivana Kekin, Bojan Glavašević
Damjan Tadic/Cropix

Amandmanima na zakone nastojat će i prevenirati buduće devastiranje obale.

Zastupnik Vilim Matula najavio je pak zalaganje za male poljoprivrednike i OPG-ove kako bi lakše mogli doći do zemlje i bespovratnih potpora iz EU-a , a Urša Raukar-Gamulin za jačanje radničkih prava u okviru izmjenama Zakona o radu.

"Tražimo da ugovori na neodređeno postanu standard", kazala je Raukar-Gamulin.

Ivana Kekin kazala je da će tražiti i promjene u sustavu Civilne zaštite za koji je ocijenila da nije adekvatan i niti "na razini zadatka", te da će se založiti za uspostavljanje hitne helikopterske medicinske službe.

Intenzivno ćemo se baviti i obrazovanjem, posebice deficitom nastavnika matematike i prirodnih predmeta, dodao je Damir Bakić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:17