REVIDIRANJE MJERE

Klisović uzvratio BM 365: ‘Žetončići‘ nikoga ne mogu prozivati da je ‘žetončić‘

Za novi prijedlog naplate odvoza komunalnog otpada rekao je da je "cijela priča" sada u javnoj raspravi...

Joško Klisović

 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović (SDP) u srijedu je, na prozivke iz stranke BM 365 da su SDP-ovci 'žetončići' jer su podržali svog koalicijskog partnera Možemo! u revidiranju mjere roditelj-odgojitelj, poručio da 'žetončići' nikoga ne mogu prozivati da je 'žetončić'.

"'Žetončići' nikoga ne mogu prozivati da je netko drugi 'žetončić'. Oni koji su uveli u hrvatsku praksu riječ 'žetončić', u političku sferu, mislim da nemaju nikakvu vjerodostojnost ili kredibilitet da uopće govore o tome, a kamoli da prozivaju zbog toga SDP", rekao je Klisović na konferenciji za novinare uoči sutrašnje sjednice Skupštine.

Novinari su od njega tražili komentar današnje izjave Nenada Predovana, predsjednika skupštinskog Kluba Bandić Milan 365, koji je zagrebačke SDP-ovce nazvao "žetončićima" zbog socijalne neosjetljivosti kojom su podržali platformu Možemo! u revidiranju mjere roditelj-odgojitelj.

Deplasirane podvale da se digne temperatura pred Skupštinu

"SDP ima vrlo jasnu politiku, vrlo jasno artikulira svoje stavove i u javnosti i prema koalicijskom partneru i u Skupštini Grada Zagreba. Takve podvale i pokušaji da se digne temperatura pred Gradske skupštinu su deplasirane", poručio je Klisović.

Za novi prijedlog naplate odvoza komunalnog otpada rekao je da je "cijela priča" sada u javnoj raspravi, istaknuvši da bi fiksni dio trebao biti manji od onoga koji građani sada plaćaju, a varijabilni ovisi o tome koliko će komunalnog smeća stvarati. Objasnio je da će prema tome građani kupovati vrećice i onda će broj vrećica, koje su kupili u jednom mjesecu, ustvari odrediti njihovu ukupnu cijenu.

"Kako će se to provjeravati, to je sigurno jedan od težih elemenata ovog plana i moram reći da sam i sam živio u Europi, da isti problem imaju i neki drugi gradovi. Pa tako, kad sam bio u Švicarskoj, vidio sam na svoje oči komunalnog redara kako otvara vrećicu sa smećem i traži neki dokaz čije je to, pa je našao otisak od kreditne kartice s imenom i prezimenom osobe koja je bacila i ta osoba je onda dobila kaznu", kazao je Klisović.

Zagrepčani su svjesni da razdvajanje otpada vodi pojeftinjenju naplate

Vjeruje da su građani Zagreba dovoljno svjesni kako bi shvatili da razdvajanje otpada vodi ka pojeftinjenju naplate jer sve ono što se odvoji ide u reciklažu i to ne plaćaju, ali sve ono što ide u miješani komunalni otpad, to će platiti.

"Trebat će nam tu sigurno puno rada s građanima da svi jednostavno prihvate taj novi sustav, da ne gledaju gdje su mu slabe točke i onda 'buše po njima' nego da pokušavaju razvijati zajedno s nama građansku svijest da nikome nije u interesu imati smeća po ulicama, previše kanti na cesti i da gledamo naš grad kao 'kantograd'", naglasio je i podržao ideju da se ide u maksimalno pojeftinjenje usluge odvoza smeća.

Za sutrašnju 7. sjednicu Gradske skupštine Klisović je rekao da će se održati u epidemiološkim uvjetima, pa će se smanjiti i broj ljudi u dvorani. Nada se da će sjednica biti konstruktivna i kvalitetna, na dnevnom redu bit će 34 točke, a jedna od njih, vezana uz program i plan financiranja Savjeta mladih, doći će po hitnom postupku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 03:37