VELIKA KORIST

Klinici za infektivne bolesti veleposlanstvo SAD-a doniralo aparat koji u 45 minuta detektira koronavirus

- Dosad smo imali posuđeni uređaj ali sada imamo svoj i vrlo nam je vrijedan kad je bolnica popunjena, kaže Alemka Markotić
Alemka Markotić
 Zeljko Puhovski/Cropix

Američko veleposlanstvo u Hrvatskoj doniralo je u utorak Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević aparat GeneXpert koji u manje od 45 minuta može detektirati koronavirus, a ravnateljica te klinike Alemka Markotić istaknula je da uređaj ne služi masovnom testiranju.

"Dosad smo imali posuđeni uređaj (...), ali sada imamo svoj uređaj i vrlo nam je vrijedan u vrijeme dežurstava i kad je bolnica popunjena i kad moramo brzo vidjeti je li netko pozitivan", istaknula je Markotić.

U aparat GeneXpert se istovremeno mogu staviti četiri uzorka, ali on ne služi za masovna testiranja na koronavirus, već je koristan za "brzo rješavanje određenih situacija", ističe Markotić.

Victoria Taylor iz američkog veleposlanstva rekla je da se "ne radi samo o opremi, već i o partnerstvu" Hrvatske i Sjedinjenih Država.

"Sretni smo što naš mali doprinos može pomoći Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević i zdravstvenom sustavu u trenutku potrebe", istaknula je Taylor te pohvalila "naporan rad" svih hrvatskih zdravstvenih djelatnika u pandemiji.

Početak trećeg vala u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 1487 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 17 osoba, izvijestio je u utorak Nacionalni Stožer civilne zaštite.

Markotić je na pitanje o uvođenju strožih mjera zbog porasta zaraženih rekla da su "naputci Europe da se ne moraju nužno gledati cjelovite zemlje, nego situacije regionalno".

Upozorila je da "dugotrajni, iscrpljujući 'lockdown' koji su neke zemlje u najboljoj namjeri pokušale provesti, nije urodio plodom kojim bi se očekivalo".

Popunjen covid odjel u klinici

Većina hospitaliziranih na covid odjelu u klinici u dobi je između 50 i 65 godina, većina njih s komorbiditetima, kaže Markotić.

"To je populacija koja se sad treba iznimno čuvati, oni su sad isto blizu procesa cijepljenja", rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević koja je gotovo puna i ima još nekoliko mjesta na intenzivnoj njezi.

Markotić je rekla da u klinici zasad nema značajnijeg broja mladih ljudi zaraženih britanskim sojem, ali zbog njihove "malo veće nonšalantnosti, veće pokretljivosti i većeg druženja, sigurno da se brže širi među tom populacijom, osobito što se ovaj soj, dokazano, brže širi".

Dodala je da se čini da je specifičnost ove faze i soja da se bolesnicima stanje brže pogorša.

"Brojevi se penju i teško je vjerovati da je to neki zaostatak drugog (vala), ali još uvijek imamo šanse da na neki način budemo odgovorni i pokušamo to zaustaviti", rekla je Markotić o ulasku u treći val epidemije u Hrvatskoj.

Pozvala je građane da izbjegavaju "rizične situacije" i ističe da je ohrabrujuće što stižu toplija razdoblja.

Opskrba lijekovima

Markotić je također rekla kako se nada da bolesnici neće ostati bez lijekova, nakon što su predstavnici veledrogerija, ljekarnika i proizvođača lijekova prošli tjedan upozorili da bi zbog 6,5 milijardi kuna duga opskrba lijekovima mogla biti ograničena, a veledrogerija Medika danas je obustavila isporuku lijekova bolnicama.

Klinika za infektivne bolesti zasad je opremljena s dovoljno lijekova, rekla je njezina ravnateljica. "Nadam se, kao ni dosad, da nećemo doći u situaciju, ne mi, nego bolesnici, da ostanu bez lijekova", istaknula je Markotić.

Premijer Andrej Plenković je ranije rekao da će ministar financija Zdravko Marić i ministar zdravstva Vili Beroš održati sastanak s veledrogerijama o dugovima za lijekove i da će im biti isplaćena određena sredstva u idućim danima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:17