KONTROVERZNA IDEJA

Klemm protiv registra izdajnika

Josip Klemm, jedan od vođa branitelja iz Savske 66, ne podržava objavu registra agresora i izdajnika nacionalnih interesa
Zagreb, 210116. Trg zrtava fasizma.HDZ.Sjednica predsjednistva HDZ-a.Buduci ministri Domoljubne koalicije dolaze na predstavljanje u sjediste HDZ-a.Na fotografiji: Mijo Crnoja ministar branitelja.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Nova Vlada još nije ni zasjela u Banske dvore, a na pomolu je prvi sukob među koalicijskim partnerima i to zbog najave ministra branitelja Mije Crnoje da je Hrvatskoj potreban registar izdajnika nacionalnih interesa.

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, naime, brani svog ministra branitelja i kaže da ga HDZ podržava, dok su s druge strane, Most, HSLS i HSS protiv objave takvog registra. Protiv registra ustala je gotovo cjelokupna javnost, ali ni sami branitelji ne žele takav registar.

Josip Klemm, jedan od vođa prosvjeda branitelja u Savskoj, jučer je bio jasan:

- Protiv sam podjela u društvu. Trebamo se okrenuti budućnosti. Ne bismo trebali biti poput prijašnje SDP-ove vlasti koja je s objavom registra branitelja samo htjela raditi podjele u društvu i omalovažavati branitelje. Bez obzira na to što mi branitelji nismo izdajnici, i ponosni smo na sve, protiv smo podjela. To neka bude svakome na njegovu dušu - poručuje Klemm.

I Božo Petrov, čelnik Mosta i drugi potpredsjednik Vlade, ne slaže se s Karamarkom i kaže da Most nikada neće dozvoliti takvo nešto.

- Što se tiče registra izdajnika koji je spomenuo gospodin Crnoja, ne znam u kojem je to kontekstu rekao, ali da se o tome i slučajno pomislilo ozbiljno to nikad ne bi prošlo jer to Most nikad ne bi dozvolio - poručio je Petrov u intervjuu Hini.

Nikola Grmoja, glasnogovornik Mosta, bio je još izravniji.

- Objavu registra izdajnika apsolutno ne podržavamo i pitanje je tko bi se sve mogao naći na tom popisu. Ne želimo lov na vještice, to nam nije potrebno jer Hrvatska ima puno više gospodarskih problema kojima se treba baviti – rekao je Grmoja za Slobodnu Dalmaciju, naglašavajući da su i HDZ i SDP u nekakvoj kampanji za unutarstranačke izbore.

Karamarko je, govoreći o Crnoji, u subotu izjavio da trebamo shvatiti naše branitelje i njihov senzibilitet, kao i vrijeme u kojem su se oni borili u Domovinskom ratu.

- Branitelji su jedno vrijeme bili izvrgnuti lovu na vještice, ponižavalo ih se da su lažni branitelji. Oni koji su izradili popis branitelja dobili su nekoliko desetaka lažnih, a bila je cijela hajka. Kao reakcija na to idemo vidjeti tko su bili agresori i mislim da je legitimno postaviti takva pitanja. Nije to lov na ljude, nego je to lov na istinu - rekao je Karamarko i dodao kako je ministar Crnoja bio branitej i heroj Domovinskog rata, policajac specijalac.

- Mi ga podržavamo - nedvosmislen je Karamarko.

Iako nije govorio o registru izdajnika, već registru agresora, Karamarko je jasno stao na stranu Crnoje, koji je u svom programu kao ministar istaknuo oba ta registra, kao i objavu registra nelegalno provedene privatizacije te lustraciju na svim razinama.

No, izjave Crnoje i predsjednika HDZ-ova Odbora za branitelje Josipa Vidovića ipak nisu, kako doznajemo u stranci, dobro odjeknule u vrhu HDZ-a. Štoviše, Karamarka su dovele u prilično nezgodnu situaciju, pa se sada pokušava izvući iz toga.

- Predsjednik Karamarko podupire težnje da se braniteljima vrati dignitet te da se povede puno više računa oko njihovih problema. No, u fokusu Vlade neće biti registri, nego pravi problemi branitelja, prije svega rješavanje njihova materijalnog statusa, problemi s PTSP-om o suicidom, zapošljavanje branitelja - kazao nam je izvor blizak vrhu HDZ-a.

Po svemu sudeći, nakon bure koja se podigla u javnosti, ali i među braniteljima, HDZ je odlučio povući kočnicu kad je riječ o registrima, čemu u prilog govori i zadnja objava Tomislava Karamarka na Facebooku gdje je zatražio "da se braniteljima da vremena da jasno artikuliraju svoje interese".

- Cijelo društvo mora imati poseban senzibilitet prema našim braniteljima iz Domovinskog rata. Moramo razumjeti kroz što su oni prošli i koliku su žrtvu podnijeli. Usprkos svemu što su napravili i dali za ovu zemlju, branitelji su godinama bili izvrgnuti pravom progonu koji je ponekad nalikovao srednjovjekovnom lovu na vještice. Sve to je bilo praćeno provokacijama poput onih kad je na HNK u Rijeci baš na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti zastava spuštena na pola koplja. Ne treba nitko biti zabrinut ako branitelji nekom svojom izjavom sad pokažu kako je to bilo i kako su se oni osjećali kad im se prijetilo izradom registra branitelja. Dajmo našim braniteljima vremena da jasno artikuliraju svoje interese i nemojmo im osporavati demokratska prava koja su drugi sebi dopustili - napisao je Karamarko na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:51