ZNANCI I PRIJATELJI:

Klasnić? Kako ga ne bismo znali. Nema šanse da je on silovatelj

Izvješće policije još nije stiglo tužiteljstvu, što znači da istraga cijelog slučaja još traje

- Oprostite, znate li možda gdje u Manchesteru izlaze nogometaši? - pitam skupinu mladića u dijelu grada prepunom pubova i barova, takozvanom Dean’s Locksu. Uz podsmijeh i odmjeravanje pitaju me koga tražim. “Jednog nogometaša Boltona, Klasnića...” “Znamo za njega, kako da ne, Ivan Klasnić, hrvatski nogometaš...”

Skupi stanovi

Bilo bi dobro da tu sve staje - Ivan Klasnić, hrvatski nogometaš. Međutim, ovog je tjedna zvijezda nogometnog kluba Bolton Wanderers obilježena skandalom koji bi ga, ako se ne dokaže da je nevin, mogao stajati karijere. Osumnjičen je za silovanje maloljetnice.

Momci s početka priče uputili su me na Living Room, restoran i bar u koji često zalaze celebrityji. Vrijeme je ručka i prostor je ispunjen lijepim ljudima u krasnoj odjeći. U kratkom razgovoru s menadžerom restorana doznajem da je Ivan Klasnić čest i rado viđen gost. Odbija mi reći kad ga je posljednji put vidio u restoranu.

Desetak minuta šetnje dovodi me ispred moderne rezidencijalne zgrade One Dean’s Gate. Na prestižnoj adresi u centru stanovi su vrtoglavo skupi. Ne čudi stoga što je među stanarima nekoliko nogometaša. Doznajemo da stan u kojem se zbilo navodno zlodjelo pripada Klasniću i da se nalazi u ulici Dean’s Gate. Na nešto više od pola sata vožnje nalazi se stadion u kojem igra Bolton Wanderers, Klasnićev klub.

Glad za skandalima

U kratkom razgovoru s osobom zaduženom za komunikaciju s medijima zamoljena sam da napustim prostorije kluba. Do ponedjeljka, kada je policija najavila saslušanje, neće komentirati slučaj. Koliko ozbiljnim ga shvaćaju? Nema komentara. Smatra li on da je Klasnić nevin? Nema komentara. Ne bi bilo prvi put da se zvijezda prvoligaškog kluba nađe u središtu sličnog skandala. U zemlji u kojoj tabloidi imaju neutaživu glad za skandalima uvijek je dobrodošla djevojka koja će ocrniti bogate i slavne. Najčešće se optuženi pokažu nevinima.

Pokušaj manipulacije

Razgovarajući sa stanovnicima - taksistom, prolaznicima, gostima u restoranu - zaključujemo da se svi slažu u jednom: ne vjeruju da je Klasnić kriv i misle da se radi o manipulaciji djevojke željne slave i novca. No, Neal Keeling, novinar Manchester Evening Standarda, vjeruje da bi posrijedi mogao biti ozbiljniji slučaj. - Pitao sam kontakte u policiji je li riječ o još jednom slučaju pijane djevojke koja se uspaničila i predomislila, ali oni tvrde da slučaj smatraju ozbiljnim - za Jutarnji list navodi Neal Keeling. U Crown Prosecution Serviceu kažu da još nisu dobili izvještaj od policije, što znači da policija još radi na istrazi nakon koje će odlučiti hoće li im predati izvještaj ili odustati od slučaja.

Karakter: Klasnić se ne uklapa u stereotipe o silovateljima

Ivan je obiteljski tip, nije ženskar ni noćar

Napadača Boltona u hrvatskoj su reprezentaciji zbog discipline i pedantnosti zvali ‘Švabo’, a jedini mu je porok kartanje

ZAGREB - Ivan Klasnić primjer je nogometaša profesionalca kojemu je obitelj životni temelj i svetinja, što je uvjetovano i njegovim rođenjem (29. siječnja 1980.) te odrastanjem u njemačkom okruženju (Hamburg), gdje su mu živjeli roditelji gastarbajteri, otac Ivan i majka Šima.

Klasnićevi prvi nadimci po dolasku u reprezentaciju bili su Nijemac i Švabo, dok su ga zbog pogodaka za Werder u Bundesligi prozvali Killer. Isticao se iznimnom pristojnošću, pedantnošću (privatno ga zanimaju matematika i precizna mehanika), disciplinom i poslušnošću po dolasku u tada Barićevo jato u veljači 2004. godine.

Sve za kćer

Uostalom, za lanjskog ‘team buildinga’ u rovinjskoj Funtani, Ivan Klasnić je bio jedini koji nije probao domaće vino i zbog toga je trpio zadirkivanja ostalih; lijekovi koje prima nakon transplantacije bubrega ne dopuštaju mu alkohol, a nužni su mu i redoviti obroci i san.

Iako se zbog njegova nedovoljno tečnog izgovora hrvatskog jezika doima drukčije, riječ je o iznimno duhovitom i elokventnom tipu kojemu je pojam silovanja stran u prvom redu zbog činjenice da bi bilo koju djevojku mogao pridobiti ‘pričom’ čak i da nije poznat, reprezentativni nogometaš.Nije stoga ni čudo da je zaveo i oženio lijepu Njemicu, Patriciju, s kojom ima trogodišnju kćer Fabienne Colleen, koja mu zaokuplja svo slobodno vrijeme, poglavito zato što se najsretniji trenutak njezina rođenja poklapao s najtežim trenucima Ivanova života, transplantacijom bubrega 2007.. No, nakon transfera iz Nantesa u Bolton njegova supruga i dijete iz Francuske su se vratili u Njemačku, pa Ivan s vremena na vrijeme, ako ne odleti u Hamburg, pozove u goste prijatelje, kao što se zbilo i prošli vikend.

Nerazdvojni u Bremenu

- Koliko poznajem Ivana, a poznajem ga vrlo dobro jer smo u Bremenu bili nerazdvojni, u sumnjičenju za silovanje nema ništa, no iako se inače redovito čujemo nismo razgovarali već tri dana, da je nešto ozbiljno sigurno bi mi rekao - izjavio je Jurica Vranješ, koji je nakon operacija bubrega, kad mu je bio podrška, s Klasnićem gotovo u bratskom odnosu.

Kao i svaki čovjek, nije ni Klasnić bez poroka. Voli se kartati i kockati, ali u uskom krugu prijateljaa, bez opasnosti da zaglibi u ovisnost.

- Klasnić nije noćar, još manje ekscesan tip, a u Engleskoj je čest slučaj da djevojke željne publiciteta prodaju takve priče medijima - nadovezalo se nekoliko Ivanovih suigrača iz hrvatske reprezentacije, a zaključak svih njih sublimirao je kapetan Darijo Srna: - Ovako nešto je nespojivo s Ivanom, protuslovno njegovu karakteru. Nema šanse da je optužba istinita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 11:28