PROBLEMI NA CESTAMA

KIŠA OMETA PROMET, HRVATSKOJ PRIJETE NOVE POPLAVE Zbog izljevanja Kupe zatvorene ceste, ograničenje brzine na A1

 Ivan Brkic / Glas Podravine / CROPIX

Karlovac se priprema na još jedan veliki vodeni val, koji bi prema procjenama mogao biti viši od 8 i pol metara.

Kupom bi trebao proći u noći s četvrtka na petak, pa je gradski stožer za zaštitu i spašavanje pozvao građane koji žive na ugroženim područjima da iz podrumskih, prizemnih prostorija i dvorišta sklone materijalna dobra i stoku.

Sve službe su u pripravnosti zbog upozorenja na opasne vremenske pojave, navode u karlovačkom Centru 112 Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), prenosi KAportal.

Dodaju da se danas očekuje obilnija kiša koja može pasti i više od 40 litara po četvornom metru, dok uz obilnu kišu postoji mogućnost bujičnih poplava izlijevanja brdsko – planinskih vodotoka, odnosno zasićenog tla i punih korita vodotoka. U proteklih 24 sata na karlovačkom je području palo nešto više od 20 litara kiše po m2.

Vatrogasci su jučer tijekom cijelog dana punili vreće s pijeskom za izradu zečjih nasipa te ih distribuirali na kritične točke koje bi mogle biti poplavljene, dok drugih intervencija nije bilo, osim jedne na Luščiću gdje su iz jedne kuće ispumpavali vodu.

I u Sisačko-moslavačkoj županiji pripremaju se za najavljene visoke vodostaje. Hrvatske su vode sanirale vrh nasipa u Starom Pračnu i Žažini, koji je povišen za 60 centimetara.

Iako vodostaj Kupe u Farkašiću raste iz sata u sat i proglašene su redovite mjere obrane od poplave, zasad nema straha od prelijevanja vode, javlja HRT.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološko zavoda danas se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme s povremenom kišom, a na Jadranu i pljuskovima s grmljavinom. Kiša će mjestimice biti i obilnija, ponajprije na sjevernom i srednjem Jadranu, zapadnim kopnenim krajevima te unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i južni, a na Jadranu jako i vrlo jako jugo. Najviša dnevna temperatura većinom od 12 do 17, u gorju malo niža, a na moru između 18 i 22 Celzijeva stupnja.

KIŠA OMETA PROMET Zbog izljevanja Kupe zatvorene ceste, ograničenje brzine na A1

ZAGREB - Kiša i mokri kolnici usporavaju promet u većem dijelu zemlje. Magla smanjuje vidljivost mjestimice u Lici i u Gorskom kotaru, a ima je i na autocestama: A1 između čvora Bosiljevo i tunela Mala Kapela te A6 Rijeka-Zagreb između vijadukta Bukovo i tunela Tuhobić, izvijestio je u srijedu ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog jake kiše na autocesti A1 između čvora i tunela Sveti Rok vozi se uz ograničenje brzine od 80 km na sat. Na cestama u gorju te duž Jadranske i Ličke (DC1) magistrale (DC8) mogući su odroni.

Zbog izlijevanja rijeke Kupe za sav promet zatvorene su dionice DC36 Jamnička Kiselica-Gradec Pokupski i Šišljavić-Donja Kupčina, a kroz Koritinju se vozi jednim trakom.

Zbog poplavljenog kolnika zatvorena je županijska cesta ŽC3156 Žažina-Mala Gorica.

Autocesta A4 Zagreb-Goričan, između čvorova Varaždin i Ludbreg u smjeru Goričana zatvorena je za sav promet (obilazak je državnim cestama između Varaždina i Ludbrega: čvor Varaždin- DC528 -DC2-DC530-čvor Ludbreg). U smjeru Zagreba promet teče bez posebnih ograničenja.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

Zbog jakog vjetra u prekidu su trajektna linija Sumartin-Makarska, katamaranske linije Novalja-Rab-Rijeka, Split-Vis, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Korčula-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split te brodska Mali Lošinj-Unije-Susak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 14:50