SEKSIZAM U STIHOVIMA?

KIĆO O AFERI BEĆARAC 'Pred 10-ak milicajaca jednom sam otpjevao 'E, da mi uspije milicajca povući za jajca'. I svi su se oni smijali, a neki i zvali da ih povučem'

 Facebook

Mala moja, ti u plavoj bluzi, dođi bliže pa mi se naguzi.

Zbog ovog stiha iz bećarca Branimir Čolaković, 24-godišnji član HKUD Valpovo, jučer je sa svojim odvjetnikom bio na prvom ročištu na Prekršajnom sudu u Valpovu. U prekršajnoj prijavi koju je dobio piše da je prijavljen zbog pjevanja bećarca, a spomenuti ga stihovi sumnjiče da je prekršio Zakon o ravnopravnosti spolova i prijeti mu kazna od 5000 kuna. Dodatna je okolnost, koja ovu u Slavoniji nezabilježenu prijavu čini još zanimljivijom, to da je prijavu podnijela policajka koja je osiguravala manifestaciju Ljeto valpovačko.

Čolaković, stručni prvostupnik inženjer građevine iz Šaga pokraj Valpova, rekao nam je da je pjevao taj bećarac u povorci folklornih skupina i šokačkih zaprega, a članovi skupine su ga ponovili za njim.

Bez loše namjere

- Dok se ne konzultiram s odvjetnikom, mogu samo ponoviti kako ne mogu vjerovati da je bećarac završio na sudu. Nije mi bilo na kraj pameti da bi riječi bećarca mogle nekoga povrijediti. To sam i rekao u svojoj obrani. Ponovio sam da je bećarac vokalno-instrumentalni napjev iz Slavonije vedrog i veselog teksta, koji je duhovit i zna biti dvosmislen, ali nema namjeru nikoga povrijediti - rekao je Čolaković.

Na naš upit kako to da je baš tu pjesmu o “maloj u plavoj bluzi” zapjevao kada je povorka prošla pokraj policajke, ostao je suzdržan od komentara.

Jučer se u komentarima na društvenim mrežama spominje da je policajka koja je podnijela prijavu iz okolice Valpova pa to u cijeli slučaj unosi i malu dozu intrige. Sve aluzije kako je moguće da se policajka i pjevač poznaju jučer nam je otkonio sam Čolaković.

- Ne, to nije istina. Jučer sam na sudu prvi put vidio tu osobu - rekao je. Na sudu je zakazano novo ročište za kraj listopada, kada bi trebali biti saslušani svjedoci. Jedan od njih mogao bi biti i Mija Ferić, poznati muzikolog koji je skupljao narodnu baštinu za međunarodnu zaštitu bećarca. Podsjetimo, UNESCO-ov Odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine slavonski je bećarac 2011. uvrstio na svoj popis.

Pjevati se mora

- Ne znam tko je luđi, onaj tko je to prijavio ili onaj tko to vodi kroz sudski postupak. Bećarac je dio naše pučke tradicije i njegova je poanta u tome da bude duhovit, dvosmislen, provokativan i zanimljiv. Kad bi se tako gledalo, sve bi se svatove u Slavoniji trebalo pozatvarati i naplaćivati im kazne - kaže Ferić.

On se već konzultirao s osumnjičenim Čolakovićem kojem je poslao brojne dokumente o bećarcu, a spreman je i svjedočiti. Sada mu savjetuje kako bi najbolje bilo da kao svjedoka pozove još neku žensku osobu plave boje kose i da se brani tako da kaže da je mislio na njih više, a ne na plavu bluzu policajke.

S njim se oko načina obrane slaže i pjevač Miroslav Škoro.

- Ne pamtim da se tako nešto dogodilo, da se zbog bećarca završi na sudu. Mogu samo ponoviti onu narodnu: ‘Što j’ u pjesmi, to se pjevat mora, lud bi bio tko bi zamjerio’ - kaže Škoro.

Legendarni pjevač bećaraca Krunoslav Kićo Slabinac dobro je obaviješten o ovom slučaju.

- Moramo znati da je bećarac pod zaštitom UNESCO-a, a postoji i ona izreka - koga vrijeđa, nek’ okrene leđa. Uostalom, mogla mu je ta osoba i odgovoriti: ‘A oj, mali, ne fali se mnogo, ja ti došla, a ti nisi mogo’ - rekao nam je Kićo koji nikada nije imao posla sa zakonom zbog pjevanja bećaraca. A pjevao ih je svakakvih.

Duhoviti tekstovi

- Treba znati koji je bećarac za koje društvo i u kojoj prigodi. Evo, ja sam jednom u dvorani pred desetak tadašnjih milicajaca otpjevao: ‘E, da mogu i da mi uspije milicajca povući za jajca’. I svi su se oni smijali, čak su me neki zvali da ih i povučem - kaže Kićo.

No, Neva Tolle, predsjednica Autonomne ženske kuće Zagreb, smatra da se policajka s pravom mogla naći uvrijeđenom.

- Prepoznati diskriminaciju na osnovi spola zakonska je obaveza javnosti, pa tako i medija. Aktivistice Autonomne ženske kuće Zagreb podržavaju policajku u podnesenoj prekršajnoj prijavi - rekla je Tolle.

Naravno, u Slavoniji su već smišljeni bećarci za ovu prigodu. Jedan je: “Ne bojte se bećarca, pjevači, to se vlasti prid izbore mrači”. Policija se o slučaju još nije očitovala.

Dvosmisleni stihovi

“Nema sela gdje se nisam skito, ni curice koju nisam pito” ili “Mala moja, visoki jablane, je l’ ti mjesec vidio tabane”, “Nema mjesta u našemu gaju gdje se tvoja leđa ne poznaju”, “Kuvarice, otvori kapiju da ti rudo u nju ne zabiju”, ili “Naše koke stale protestirat’ što na jaja nema poticaja”, navodi Mija Ferić primjere dvosmislenih stihova u bećarcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 20:24