TUGA U OGORJU

Kerum se oprostio od majke Kate: ‘Ujutro je pozvala svećenika, ispovjedila se i uvečer otišla u Kraljevstvo nebesko‘

Premda se u javnosti rijetko pojavljivala, Kata Kerum je jednom prilikom rekla da je ponosna na svoju djecu

Željko Kerum

 Zeljko Puhovski/Cropix

Bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum jutros se na Facebooku oprostio od svoje majke Kate koja je jučer pokopana na groblju kod crkve Svetog Jure u Ogorju Gornjem. Kata Kerum je, prema vlastitoj želji, sahranjena tiho i u krugu obitelji.

Udovica Josipa Keruma preminula je u 90. godini, a od nje su se, uz sina Željka, oprostile i kćeri Manda, Nevenka, bivša predsjednica Gradskog vijeća Splita, i Mara te sin Jure sa svojim obiteljima.

Premda se u javnosti rijetko pojavljivala, Kata Kerum, rođena u obitelji Šundov, jednom je prilikom izjavila novinarima:

- Ponosna san na svoju dicu, Nevenku i Željka. A da mi je drago što su u politici, baš i nije, volila bi da nisu... Željko je uvik slušao, a Jure je bio najživlji od svih. Ali Nevenka, ona je uvik u svemu bila najbolja!, piše Slobodna Dalmacija.

Od majke se emotivnom objavom na Facebooku oprostio i Željko Kerum.

- Dragi prijatelji, jučer ujutro obavljen je pogreb moje majke Kate. Željela je tihi pogreb. Tako je i živjela, tiho i samozatajno. Umrla je na Veliki četvrtak u vrijeme Posljednje Gospodnje večere, na početku Isusove muke. Ujutro je pozvala svećenika, ispovjedila se i uvečer otišla u Kraljevstvo nebesko. Rođena je prije 89 godina u Pribudama, zaseok Banovci od oca Jure Šundova (zvanog Pršut). Otac joj je bio pismen, što je u to vrijeme bila rijetkost na selu, tako da je i svoju djecu podučavao. Moja majka Kata je od njega naslijedila mirnu i tihu narav i moć molitve. Bila je veliki radnik, težak, šnajderica (većinu narodnih nošnji u našem kraju je ona napravila). Njezin život bio je velik. Iza sebe je ostavila 39 potomaka, (petero djece , 16 unučadi i 18 praunučadi ). Kao što nije dijelila svoju djecu tako je podjednako volila i unučad i praunučad. Molila je jednako za najstarijeg Jakova, kao i za najmlađeg Gabriela. Svi koji su je poznavali poštivali su je i uvažavali. Nesebično je pomagala mnogima, a za to se nije znalo. Bila je Božje čeljade i tako je i otišla. Bila je i ostat će naš uzor i ponos. Počivala u miru Božjem - napisao je Kerum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2022 14:37