U FINANCIJSKOJ STISCI

Kerum prodaje jahtu kako bi povećao kreditnu sposobnost

Kerum je za Dalmatinu dužan otplatiti još oko milijun eura, a to je tek jedna od njegovih opterećujućih kreditnih zaduženja
 Tomislav Krasnec

SPLIT - Da je splitski gradonačelnik Željko Kerum u finacijskoj stisci dokazuje i nova informacija prema kojoj prodaje 2.4 milijuna eura vrijednu jahtu Dalmatina tipa Princess 23 M.

Zanimljivo, s ovim se luksuznim plovilom Kerum nije hvalio u javnosti. Dapače, kada su ga ovoga ljeta na brijunskom arhipelagu novinari spazili u Dalmatini, Kerum im je rekao kako se radi o unajmljenoj jahti koji je uzeo preko chartera. No, prema našim informacijama, Kerum je Dalmatinu kupio, točnije rečeno kompenzirao. Pred neke dvije godine Kerum je Krešimiru Čorku, čija je tvrtka Jadran nautika, ovlašteni ekskluzivni distributera Princess brodova za Hrvatsku i regiju, prodao poslovni prostor u središtu Zagreba, a za uzvrat je osim novca dobio i nekoliko godina staru jahtu koja je bila opterećena lesingom. Kerum od Čorka uzima novce i preuzima leasing preko kompanije za financiranje brodova ‘Jadran jahte’.

Vjerojatni motiv zbog kojeg je Kerum, koji za sebe kaže da je vlaj zaljubljen u more, pristao na ovaj poslovni aranžman s Čorkom, krije se u aferi oko druge jahte Joke, a koja je dovela do podizanja optužnog prijedloga od strane Općinskog državnog odvjetništva zbog utaje poreza. Naime, na osnovi nalaza splitske Porezne uprave u vremenu od travnja 2004. do kraja 2006. godine, jahtu Joke u vlasništvu tvrtke Kerum čija je direktorica u to vrijeme bila Željkova sestra Nevenka Bečić, za osobne je potrebe obilato koristio njen brat.

Zbog sumnje da je time počinjeno kazneno djelo zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i utaja poreza od 2.9 milijuna kuna, Općinsko državno odvjetništvo podnijelo je Županijskom sudu u Splitu istražni zahtjev protiv odgovorne osobe tvrtke Kerum- Nevenke Bečić. Kako neslužbeno saznajemo, da ne bi imao daljnjih problema sa zakonom, Kerum je svoju strast prema moru odlučio zadovoljiti s Dalmatinom. Stoga i ne čudi što je prošloga ljeta upravo nju, a ne Joku koristio.

Ta ljepotica duga je 22.83 m i široka 5.71 m s gazom od 1.6 m. Raspolaže s četiri kabine, osam ležajeva s dodatnom kabinom za posadu. Njen luksuz podižu veliki salon, prostrani komandni most i čak 5 toaleta. No za užitak boravka na tom plovilu Kerum je imao obavezu nastaviti otplaćivati kredit u iznosu od oko 20 tisuća eura mjesečno. Prema podacima koje smo dobili, Kerum je za Dalmatinu još dužan otplatiti oko milijun eura. A kako je to tek jedna od stavki u njegovim kreditnim zaduženjima među kojima prednjače ona za još uvijek nedovršeni hotel Marjan, Kerum je izgubio kreditni rejting kod banaka iako to krije kao zmija noge. Zato ga je nedavno uznemirila, štoviše, do svađe s bliskim prijateljem Joškom Svagušom dovela objava inforacije da je Kerum od njega tražio pomoć za nova kreditna zaduženja.

Pritegnut dužničkom omčom Kerum je, tvrde naši izvori prinuđen Ńpopustiti sidroě na Dalmatini i prepustiti je u ruke onome tko će nastaviti otplatu ove nekoliko godina stare jahte,a kojoj je u međuvremenu opala i tržišna vrijednost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 03:24