OČNA KLINIKA

KB ‘Sveti Duh‘ prednjači u provedbi genske terapije nasljednih distrofija mrežnice

Hrvatska je ovime postala prva zemlja u istočnoj i jugoistočnoj Europi koja primjenjuje ovu inovativnu gensku terapiju
Pregled oka; ilustracija
 Peter Widmann/Alamy/Profimedia

Ostvarivanjem statusa certificiranog Centra izvrsnosti za provedbu genskog liječenja nasljednih distrofija mrežnice u srpnju 2020. godine pod vodstvom prof.dr.sc. Mladena Bušića, prim.dr.med. i prof.dr.sc. Mirjane Bjeloš, dr.med., Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“ pozicionirala je Republiku Hrvatsku kao prvu zemlju u istočnoj i jugoistočnoj Europi koja primjenjuje ovu inovativnu gensku terapiju nasljednih distrofija mrežnice, stoji u priopćenju za medije KB-a.

U prvoj godini rada Certificiranog centra za liječenje nasljednih distrofija mrežnice na Klinici za očne bolesti, u doba pandemije COVID-19, uz osiguravanje maksimalnih mjera, uspješno je liječeno 14 pacijenata s nasljednom distrofijom mrežnice povezanom s bialelnom mutacijom RPE65 gena, od čega su 8 pacijenata iz Republike Hrvatske, 2 pacijenta iz Slovačke Republike, 2 pacijenta iz Češke Republike te 2 pacijenta iz Republike Mađarske.

Od mjeseca lipnja 2021. godine uzimanjem uzoraka za analizu panela gena za genske distrofije na Klinici za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“, omogućena je cjelovitost procesa od otkrivanja do liječenja nasljednih distrofija mrežnice. Panel obuhvaća 322 gena koji uzrokuju retinalne distrofije, a među njima je i RPE65 gen. Geni se analiziraju u jednom od vodećih svjetskih certificiranih laboratorija za analizu genskih bolesti u Finskoj.

Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“ u Zagrebu, ujedno je i Referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za dječju oftalmologiju i strabizam te Suradni centar Svjetske zdravstvene organizacije za dječju oftalmologiju. Svjetska postignuća Klinike za očne bolesti u liječenju pacijenata s nasljednim distrofijama mrežnice povezanih s bialelnom RPE65 mutacijom.

Četiri uspješne operacije

Dana 21. listopada 2021. godine na Klinici za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“ u jednom danu kirurzi, prof.dr.sc. Damir Bosnar, dr.med. i prim.dr.sc. Borna Šarić, dr.med., uspješno su izveli su četiri operacije na četiri pacijenta, što predstavlja najveći broj liječenih pacijenata u jednom danu u svijetu.

U prvoj godini postojanja uspješno je liječeno 14 pacijenata što predstavlja najveće postignuće u uspješnom liječenju pacijenata u jednoj ustanovi u EU-u po glavi stanovnika dosad.

Sveobuhvatnim procesom pronalaženja, uzimanja uzoraka za gensko testiranje te liječenja pacijenata na Klinici, Centar smo s najvećim brojem novootkrivenih pacijenata s RPE65 mutacijom, a koji su kandidati za liječenje.

Liječenje pacijenata iz 4 različite zemlje predstavlja jedan od najvećih brojeva liječenih pacijenata iz različitih zemalja u jednom centru.

Pacijent u dobi od 66 godina je najstariji liječeni pacijent lijekom za nasljedne distrofije mrežnice povezane s bialelnom mutacijom RPE65 gena u svijetu. Tim za nasljedne distrofije mrežnice sudjeluje u certificiranju centara u Rusiji i Litvi.

Kirurški eksperti, prof.dr.sc. Damir Bosnar, dr.med. i prim.dr.sc. Borna Šarić, dr.med., dana 25. listopada 2021. godine educirat će predstavnike kirurškog tima iz Moskve u tijeku procesa certificiranja centra za liječenje nasljednih distrofija mrežnice u Moskvi, Rusija.

Izvoz znanja

Voditeljica multidisciplinarnog tima za nasljedne distrofije mrežnice, prof.dr.sc. Mirjana Bjeloš, dr.med., dana 26. listopada 2021. godine, sudjelovat će u edukaciji multidisciplinarnog tima za nasljedne distrofije mrežnice povezane s RPE65 mutacijom u procesu certificiranja centra za liječenje nasljednih distrofija mrežnice u Litvi.

Navedeni uspjeh Klinike je kruna desetogodišnjeg puta od Referentnog centra Ministarstva zdravstva za dječju oftalmologiju i strabizam, preko uvođenja Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti i prvog Registra ranog otkrivanja slabovidnosti u svijetu te preko Suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije za dječju oftalmologiju do, u konačnici, certificiranog Centra za liječenje nasljednih bolesti mrežnice.

Izvoz znanja u zemlje unutar EU i Rusku Federaciju predstavlja ne samo uspjeh Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“, same Kliničke bolnice „Sveti Duh“ i zagrebačkog zdravstva, nego i hrvatskog zdravstvenog sustava u cjelini.

Ovim uspjehom Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“ doprinosi globalnoj inicijativi smanjenja preventabilne sljepoće u skladu s rezolucijom Ujedinjenih naroda „Vision for everyone“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:38