GONG SE OPET ŽALI

‘Kaznite Malenicu jer skriva autore Zakona o izbornim jedinicama skrojenog po mjeri HDZ-a‘

Povjerenik od prošle godine ima mogućnost novčano kazniti čelnika javne vlasti koji odbije i ne dostavi tražene informacije s 10 prosječnih bruto dohodaka

Marko Primorac i Ivan Malenica

 Ranko Suvar/Cropix

U srijedu će Sabor raspravljati o konačnom prijedlogu Zakona o izbornim jedinicama, a javnost još uvijek nema ni uvjerljiv ni jasan odgovor Vlade na pitanje tko su stvarni autori toga iznimno važnog Zakona koji utječe na ishod izbora.

U najnovijem "odgovoru" koji je u utorak, dan prije saborske rasprave, uputio nevladinoj udruzi GONG, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica tvrdi da je izradom novog Zakona o izbornim jedinicama rukovodilo dvoje visokih državnih službenika u njegovu Ministarstvu, a sve je koordinirao državni tajnik u tome Ministarstvu. Državni tajnik je Sanjin Rukavina, član HDZ-a, po obrazovanju stručnjak za turistički menadžment, a u prošlosti je bio gradonačelnik Senja i turistički inspektor. Dvoje službenika koji su, prema Maleničinoj tvrdnji, rukovodili izradom Zakona o izbornim jedinicama su Anita Markić, ravnateljica Uprave za politički sustav i opću upravu, i Krešimir Orešković, načelnik Sektora za politički sustav i državnu upravu u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

IZ GONG-a, koji već mjesecima pokušava dobiti imena autora novog Zakona o izbornim jedinicama, ističu kako im Melenica i dalje ne nudi konkretan odgovor o tome tko su autori koji su skrojili nove izborne jedinice po mjeri HDZ-a, već nabraja tko su odgovorne osobe unutar njegova Ministarstva koje su rukovodile procesom izrade tog Zakona. Na taj način, ističu u GONG-u, ministar Malenica pokušava izbjeći plaćanje visoke novčane kazne koju mu može odrediti povjerenik za informiranje jer izbjegava izvršiti njegov nalog.

Podsjetimo, povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan je 21. kolovoza naložio ministru Malenici da GONG-u u roku od sedam dana odgovori na dva postavljena pitanja: tko su autori novog Zakona o izbornim jedinicama i tko su članovi radne skupine za njegovu izradu. Ministar Malenica je krajem kolovoza GONG-u poslao "odgovor" da radna skupina za izradu Zakona nije bila ni osnovana, nego je Zakon nastao u stručnim službama njegova Ministarstva.

Budući da im Malenica nije odgovorio na prvo pitanje - nije dostavio imena autora Zakona - GONG je krajem kolovoza uputio žalbu povjereniku za informiranje u kojoj je od njega zatražio da odredi Malenici novčanu kaznu kako bi ga prisilio da izvrši njegov nalog i dostavi imena autora Zakona. Povjerenik, naime, od prošle godine ima mogućnost novčano kazniti čelnika javne vlasti koji odbije i ne dostavi tražene informacije s 10 prosječnih bruto dohodaka. Suočen s najavom takve kazne, Malenica je jučer GONG-u posao imena državnog tajnika i dvoje visokih službenika u svom Ministarstvu.

Međutim, u GONG-u su nam jučer kazali kako neće odustati - ponovo će se žaliti povjereniku za informiranje Pičuljanu i tražiti da Malenicu novčano kazni te ga tako primora da im dostavi imena autora Zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:32