GENERAL MILJAVAC

‘Kaznene prijave u Srbiji? Nakon pilota, sad idu i na generale. To je direktan udar na državu‘

Iz Srbije su najavili nove kaznene prijave protiv tri člana Glavnog stožera HV-a

Pavao Miljavac

 Darko Tomas/CROPIX

Nakon što je Apelacijski sud u Beogradu potvrdio optužnicu protiv četiri pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za stradale na Petrovačkoj cesti u kolovozu 1995. godine, odvjetnik preživjelih Dušan Bratić najavljuje podizanje novih kaznenih prijava za taj događaj.

- Tužiteljstvu za ratne zločine u Beogradu podnijet ćemo novu kaznenu prijavu zbog istog događaja sa pisanim dokazima Hrvatske vojske i protiv admirala Davora Domazeta Loše, načelnika Obaveštajne uprave Glavnog stožera HV-a u Oluji, brigadira Ilije Maričića, pomoćnika načelnika Glavnog stožera zaduženog za upotrebu Ratnog zrakoplovstva i generala Pavla Miljavca, šefa Operativnog tima A u Glavnom stožeru u vrijeme oba zločina, i na komunikaciji Bosanski Petrovac - Ključ i u Svodni. Prva dvojica su bili suučesnici u donošenju odluke da se izvrši ovo djelo, a ovaj poslednji suučesnik u izvršenju te odluke, dok su sva trojica nakon izvršenja prikrivali zločin. Ako tužiteljstvo Srbije podlegne političkom pritisku i ne goni i njih, dostavit ćemo prijavu i dokaze tužiteljstvu druge dvije zemlje, članice EU, koje su također po principu Univerzalne jurisdikcije već osudile dvojicu Hrvata za zločine nad Srbima u logoru Dretelj kod Čapljine. Tako ćemo sa njima razgovarati, na terenu prava, a njima ostavljamo teren politike i post zločinačke nagone pomoći izvršiteljima u izbjegavanju pravde - izjavio je Bratić za srpske Novosti.

Novinari N1 televizije kontaktirali su generala Miljavca koji je kazao da je možda malo iznenađen ovim informacijama koje dolaze iz Srbije.

“Osim pilota, sad idu i na generale, odnosno na one koji su bili zaduženi za organiziranje operacija, a što je izravan udar na državu”, rekao je za N1.

“Savjest mi je čista. Svjestan sam da u svakom ratu, nažalost, stradaju i nevini ljudi, ali nitko nikad nije donio odluku da se gađaju civili”, govori nam Miljavac.

Dodaje i da je razočaran reakcijom hrvatske Vlade. “Uporno govore da će napraviti sve da ih zaštite, ali bih volio čuti što to konkretno znači”, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:36