POZIV UPOMOĆ

Katedra za anatomiju: Nedostaje nam leševa

Svake godine sve više raste broj studenata medicine, a na splitskom Medicinskom fakultetu nema dovoljno mrtvih tijela na kojima se mogu educirati.
 Streetanatomy

Donacija organa za nas u Hrvatskoj još uvijek se teško nameće kao tema, a kada je o donaciji mrtvog tijela riječ, samo spominjanje izaziva nelagodu i opravdani strah. No, za studente i profesore splitskoga Medicinskog fakulteta ovo je uobičajen posao koji se mora učiti, i to od početka. Jer upravo na prvoj godini studija, budući liječnici stječu prva znanja o “kraljici medicine” anatomiji, piše Slobodna Dalmacija .

Prof. dr. sc. Ivica Grković, pročelnik Katedre za anatomiju, odmah na početku želi ukloniti sve nedoumice oko ove nimalo ugodne teme.

- Anatomija je temeljna medicinska znanost i zato nam je iznimno važno da naši studenti u praksi prođu ta prva znanja o ljudskom tijelu - kaže prof. dr. sc. Grković.

Kao što u mnogočemu kaskamo za svijetom, tako je i u ovoj, osjetljivoj temi, s obzirom da je budućih liječnika i studenata sve više, a tijela za učenje nema dovoljno. I dok se kod nas ova tema tek stidljivo provlači čak i u stručnim krugovima, u svijetu se donatori tijela broje na tisuće. U Hrvatskoj je to još uvijek tabu-tema, no nadamo se da ćemo i mi koji radimo pridonijeti pozitivnim promjenama. Nijedan budući liječnik ne bi smio završiti studij a ne učiti na tijelu.

- To je osnova za sve medicinske grane - pojasnio je prof. dr. sc. Grković.

Da studenti i budući liječnici izvan naše zemlje imaju znatno bolje uvjete školovanja, potvrđuje prof. dr. sc. Katarina Vilović, zamjenica pročelnika Katedre za anatomiju, koja je splitski studij usavršila na američkim, njemačkim i britanskim učilištima.

- Tijela koja se doniraju služe medicinskoj znanosti i važna su baza budućim liječnicima svih specijalnosti. Ljudi naše struke u inozemstvu imaju bolje uvjete u školovanju i usavršavanju, a mi smo sretni što se i kod nas i taj dio konačno pomiče na bolje - objašnjava prof. dr. sc. Vilović.

Nelagodna tema donosi i brojne moralne zapreke pa protiv donacije tijela znaju biti članovi obitelji. U tom slučaju, apsolutno se podržava njihova želja o pokopu i tijelo se vraća obitelji.

Kulturološki ili socijalni razlozi uglavnom presuđuju za ili protiv donacije, jer otkad je svijeta i vijeka ima i različitih kultura i svjetonazora. Španjolci, Francuzi i Nijemci lakše se odlučuju za doniranje tijela od nas u Hrvatskoj ili naših susjeda Talijana ili, pak, Britanaca. U tim je zemljama, poput naše, sve više onih koje na donaciju tijela natjeraju socijalni razlozi jer pokop u tom slučaju plaća znanstvena ustanova.

I splitski Medicinski fakultet snosi sve troškove pokopa, a uskoro će se u znak zahvale i pijeteta na Lovrincu postaviti i nadgrobna ploča s imenima pokojnika donatora.

- Želimo i na ovaj način odati poštovanje i veliku zahvalnost pokojnicima jer je njihov humani čin za nas značajan, kao što je za sve nas ostale značajan svaki sat znanja budućih liječnika - zaključuje prof. dr. sc. Vilović.

Riječ zakona

Zakon propisuje da se tijelo, uz odobrenje Etičkog povjerenstva Hrvatske liječničke komore, može koristiti u nastavne svrhe prije pokopa ili kremiranja osobe koja nema obitelji i koja se tome za života nije protivila u pisanom obliku, te ako nitko u roku od 48 sati nije podnio zahtjev za pokop ili kremiranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:23