TURISTIČKA ATRAKCIJA

Karlovački slatkovodni akvarij Aquatika u subotu dočekao 500.000-tog posjetitelja

U akvarijskom kompleksu smještenom na samoj obali rijeke Korane smjestilo se u 25 akvarija oko 100 vrsta riba
 Denis_stosic@fotografika/

Glavna turistička atrakcija grada Karlovca – slatkovodni akvarij Aquatika u osmoj godini uspješnoga rada dočekala je pola milijuntog posjetitelja.

Maja i Iva Pejčić te Tonka i Vedran Vučičić stigli su iz Zagreba te su u subotu, 11. svibnja, bili 500.000 posjetitelji koji su ušetali u ovu jedinstvenu ustanovu koja spaja edukaciju, zabavu, brigu za okoliš i lokalnu zajednicu. U Aquatici ih je dočekalo iznenađenje i pokloni koje su im uručili gradonačelnik grada Karlovca Damir Mandić, ravnateljica Aquatike Margarita Maruškić Kulaš te popularni radijski voditelj, Karlovčanin Dario Maradin.

Vjerni prikaz prirodnog bogatstva i biološke raznolikosti hrvatskih rijeka, jezera i močvara na jedinstven način otkriva tajne života riječnoga svijeta koje se kriju ispod površine. U akvarijskom kompleksu smještenom na samoj obali rijeke Korane koji se fantastično uklapa u prirodu koja ga okružuje smjestilo se u 25 akvarija oko 100 vrsta riba, što je čak dvije trećine bogatstva hrvatskoga riječnoga svijeta, najbogatijeg po broju slatkovodnih riba u Europi.

image
Denis_stosic@fotografika/

Među njima su pastrve, šarani, deverike, štuke, somovi, kečige, ali i klenovi i uklije kojima društvo prave atraktivne jesetre koje spadaju među najstarije i regionalno izumrle riblje vrstama. „Već godinama ostvarujemo izvrsne rezultate i organiziramo brojna događanja koja tijekom cijele godine privlače posjetitelje iz cijele Hrvatske, regije, ali i svih zemalja svijeta.

Kada se sjetimo da smo na početku očekivali oko 12.000 posjetitelja godišnje, presretni smo s ostvarenih pola milijuna posjetitelja“, rekla je ravnateljica Aquatike Margarita Maruškić Kulaš te zahvalila svim posjetiteljima, djelatnicima i sugrađanima na povjerenju i posjetama.

image
Denis_stosic@fotografika/

Jedan od najuspješnijih projekata u Hrvatskoj financiranih iz europskih strukturnih i investicijskih fondova od svoga osnutka uključuje i lokalne proizvođače. Tako 60-ak obrtnika akvarijsku suvenirnicu čine jedinstvenim mjestom promocije Karlovca i cijelog karlovačkog kraja koje sadrži oko 400 različitih vrsta suvenira, među kojima se može naći čak i popularna karlovačka magla. Akvarijska suvenirnica potiče rad lokalnih umjetnika, obrtnika, OPG-ova i domaćih radinosti, što u konačnici posjetitelji cijene i nagrađuju svojom kupovinom.

Fascinantan riblji svijet obogaćen je i Zelenom knjižnicom, izdvojenim odjelom Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac, koja je već u prvoj godini rada uvrštena među sedam najboljih zelenih knjižnica u svijetu, i to u konkurenciji s knjižnicama iz Kine, SAD-a, Portugala, Španjolske i Njemačke.

image
Denis_stosic@fotografika/

Odnedavno je bogata ponuda upotpunjena i evolucijskom infografikom koja omogućuje posjetiteljima istraživanje povijesti nastanka riba koje su ujedno i prvi kralješnjaci koji su se pojavili na Zemlji. Jednako tako značajan dio rada zaposlenika čini i suradnja sa znanstvenim sektorom, a svoj doprinos Aquatika daje i u međunarodnoj mreži UNESCO Muzeja vode te u Europskoj mreži znanstvenih muzeja i centara ECSITE.

image
Denis_stosic@fotografika/

Puno je razloga za istraživanje svega što nudi Aquatika. Zato dođite u Karlovac, zaronite ispod površine te otkrijte tajanstveni slatkovodni svijet bogate bioraznolikosti!

Sve dodatne informacije možete naći na web stranici Aquatike, kao i na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 19:39