EKOLOŠKI OSVIJEŠTENI

Karlovac: Opća bolnica dobit će jeftinu struju iz solarne elektrane s krova

Nadaju se da će ovakvi projekti ohrabriti javni sektor da investira u solarnu energiju.

Solarni paneli

 Pascal Goetgheluck/Sciencephoto/Profimedia/Pascal Goetgheluck/Sciencephoto/Profimedia

Karlovačka Opća bolnica i tvrtka Solaris Pons potpisale su u srijedu ugovor o isporuci električne energije iz solarne elektrane koju će ta tvrtka postaviti na krov, čime će bolnica uskoro zadovoljiti deset posto svojih potreba za strujom, i to na ekološki prihvatljiv način.

Ravnatelj karlovačke Opće bolnice Nikša Antica istaknuo je da se danas potpisanim ugovorom fiksirala cijena kWh na 0,8781 kuna, što je 30 posto jeftinije od cijene koju bolnica plaća iz javnog sustava elektroopskrbe. Cijena se neće mijenjat ni u slučaju rasta cijena na tržištu.

Bolnica će kao naručitelj investicije vrijedne četiri milijuna kuna uštedjeti po 150.000 kuna na godinu, a budući da je ugovor desetogodišnji, ušteda će biti 1,5 milijuna kuna. Nakon deset godina solarna elektrana preći će u trajno vlasništvo bolnice, rekao je Antica.

Direktor Solaris Ponsa Jurica Gorup rekao je da će bolnička fotonaponska elektrana imati minimalnu snagu od 368,1 kW i na godinu će proizvoditi 411.802 kWh struje, koja će se sva trošiti u bolnici i ništa se neće prodavati HEP-u.

Ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac istaknuo je da solarne elektrane više nisu budućnost, nego sadašnjost jer su zeleni i domaći izvori energije ključni za sigurnost opskrbe.

Pohvalio je taj "korak dalje da se Karlovačka županija pozicionira što više na ljestvici zelenih i naprednih europskih regija“ te je najavio mnoge slične projekte u toj županiji. Kako je rekao, u Hrvatskoj je dosad instalirano 160 MW solarnih elektrana, što je premalo za sunčanu zemlju poput Hrvatske.

Ove je godine instalirano 30 MW solarnih elektrana, sve manjih obiteljskih projekata ili projekata manjih poduzetnika. Velikih projekata nema zbog složene procedure, od prostornih planova dalje, a tako je i diljem Europske unije, što se pokušava riješiti, rekao je Domac.

"Nadam se da će ovakvi projekti ohrabriti javni sektor da investira jer sada imamo solarne energije pet puta manje nego Italija, desetak puta manje nego Njemačka, puno manje nego Slovenija, dakle manje od zemalja koje imaju manje sunca nego Hrvatska", istaknuo je Domac.

Županica Martina Furdek Hajdin nabrojila je nekoliko zelenih projekata u županiji, uključujući i pogone na biomasu, te je istaknula kako prednost treba dati solarnim elektranama, i to na krovovima, jer je bolje da se zemljište iskoristi za poljoprivredu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 11:40