SLOVENSKI ŠEF DIPLOMACIJE

KARL ERJAVEC HRVATSKU NAVEO KAO PRIMJER NEUSPJEHA 'Mi smo članica OECD-a još od 2010., a Hrvatska nije'

 Bruno Konjević/CROPIX

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec pohvalio se u srijedu da njegova zemlja nije samo članica Europske unije i NATO-a nego i Organizacije za europsku suradnju i razvitak (OECD), što Hrvatskoj još nije uspjelo.

"Mnogo je država koje žele u članstvo OECD-a, a mi možemo biti zadovoljni da smo članica još od 2010. Hrvatskoj na primjer to još nije uspjelo", kazao je Erjavec za Slovensku tiskovnu agenciju STA, nakon što se u Parizu, sjedištu OECD-a, sastao s glavnim tajnikom te organizacije Angelom Gurriom, s kojim je razgovarao o širenju OECD-a i njegovim preporukama za jačanje konkurentnosti slovenskog gospodarstva, privlačenja stranog kapitala i strukturne reforme.

"Slovenija podupire novu viziju rada OECD-a do 2021., uključujući i potrebu jačanja njene uloge", kazao je šef slovenske diplomacije.

Nakon ulaska u EU i NATO 2004. Slovenija je odmah aplicirala za prijam u OECD, unatoč stajalištima nekih domaćih političara i ekonomista da je ulaskom u euroatlantske organizacije ispunila sve svoje strateške ciljeve, te da članstvo u OECD-u nije toliko bitno, a da je članarina velika, a primljena je nakon dugih pregovora 2010.

OECD koji je osnovan 1961. radi promicanje ekonomske suradnje i prosperiteta i koji je do pada Berlinskog zida primao u članstvo samo zemlje tzv. "slobodnog svijeta" trenutno ima 34 članice, među kojima i Izrael, Brazil i Sloveniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 19:28