ZLOSTAVLJAO CURICU

Kardinal čije je priznanje danas šokiralo Francusku 2010. bio je u Zagrebu. Evo što je tada govorio

Ricard je govorio o demografiji i obitelji u Europi, a posebno je bio zabrinut zbog demografskih trendova u svojoj domovini

Josip Bozanić, Peter Erdo i Jean-Pierre Ricard 2010. u Zagrebu

 Goran Mehkek/Cropix

Francuski kardinal Jean-Pierre Ricard priznao je u ponedjeljak da je prije puno godina zlostavljao 14-godišnju djevojčicu i rekao je da će se zbog toga povući s dužnosti.

"Prije 35 godina, kada sam bio župnik, ponašao sam se prijekora vrijedno s djevojčicom koja je imala 14 godina. Moje ponašanje neizbježno je dovelo do ozbiljnih i trajnih posljedica za tu osobu", rekao je.

image

Jean-Pierre Ricard

Patrick Bernard/Afp

Ricard je zatražio oprost i rekao da će se povući sa svojih dužnosti i biti na raspolaganju pravosudnim i crkvenim vlastima. On je bio biskup u Bordeauxu od 2001. do 2019. godine., a u tom je vremenu posjetio i Zagreb nekoliko puta gdje ga je ugostio kardinal Josip Bozanić.

Tako je Ricard prije 12 godina sudjelovao na plenarnom zasjedanju Vijeća europskih biskupskih konferencija, zajedno s još desetoricom kardinala i 33 biskupa.

Kako je tada pisala IKA, Ricard je govorio o demografiji i obitelji u Europi, a posebno je bio zabrinut zbog demografskih trendova u svojoj domovini.

- U Francuskoj se čak 53 posto djece rađa izvan braka. Država plaća pomoć roditeljima u njihovim domovima, a i sve je više vrtića i ustanova koje primaju djecu dok roditelji rade. Postoji dugačko razdoblje porodiljnog dopusta, a čak se subvencionira i da drugi roditelj bude neko vrijeme kod kuće uz dijete i općenito infrastrukture su poboljšane, primjerice osigurani su boravak i sadržaji za školsku djecu srijedom kada u Francuskoj nema škole. Usprkos svemu tome, Francuska ide prema demografskom padu - rekao je 2010. godine u Zagrebu Jean-Pierre Ricard.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:21