GLOBUS OTKRIVA ZAŠTO SE HDZ POKOLEBAO

KARAMARKOV ZAOKRET U RATU PROTIV ĆIRILICE 'Ekstremiste ne možemo kontrolirati'

Umjereno krilo HDZ-a upozorilo je šefa stranke: Odustanimo od potpore ekstremistima, referendumsko pitanje o ćirilici ionako neće proći
Zagreb, 140313.Predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko dao je u Saboru izjavu vezanu za aktualne dogadjaje.Na fotografiji: Tomislav Karamarko.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

Još do prije dva tjedna vrh HDZ-a pružao je ozbiljnu političku, a prema nekim informacijama i logističku potporu Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara. Nekoliko Karamarkovih suradnika prvo je dalo usmeni nalog da se županijski i gradski odbori uključe u prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o ćirilici nakon čega su članovi te stranke diljem Hrvatske potpisali peticiju, a neki su i sudjelovali u skuplja­nju potpisa. S druge strane, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koristio je svaki javni istup kako bi podržao vukovarski Stožer, odlučno je kritizirao Vladu Zorana Milanovića zbog kratkovidnosti u slučaju Vukovar, a čak je planirano da šef HDZ-a u jednom trenutku pred medijima svečano stavi svoj potpis za referendum, piše Globus.

Ništa manje važno, njegovi suradnici su se tih dana pohvalili kako su saborski zastupnici Vladimir Šeks i Davorin Mlakar pomogli u sastavljanju referendumskog pitanja.

Dakle, bilo je jasno kako HDZ daje podršku vukovarskom Stožeru.

A onda se 18. studenog, drugog dana skupljanja potpisa, tijekom svečanog obilježavanja pada Vukovara dogodio incident u Koloni sjećanja i HDZ je malo zastao.

Karamarko je osudio skandal u kojem je državnom vrhu onemogućen pristup Koloni sjećanja, a potom je navečer pomalo neodlučno izjavio kako će “vjerojatno dati potpis”.

Prolazili su dani, a Karamarko se u sljedećim istupima još više kolebao.

Globus je još tada pitao jednog Karamarkova suradnika zašto šef HDZ-a oklijeva.

“Nema oklijevanja. Vrlo brzo će potpisati peticiju”, kratko su nam odgovorili.

No, Karamarko ih je sljedećih dana kontinuirano demantirao.

Na neumorna novinarska pitanja kad će dati potpis, neuvjerljivo je spominjao tijela stranke, proceduru odlučivanja i demokratsku raspravu u HDZ-u koja mora prethoditi njegovu potpisivanju.

Šef HDZ-a odavao je dojam da se izmotava.

Konačno, protekle subote, dakle predzadnji dan skupljanja potpisa, Karamarko je, prema priči njegovih suradnika, na zagrebačkom Glavnom kolodvoru potpisao peticiju za referendum.

Kako to nije učinio kako se očekivalo pred medijima i kako to nisu zabilježili ni službeni fotografi HDZ-a da bi to stavili na službenu stranicu stranke i tako se očekivano pohvalili da je HDZ uz Stožer, zapravo danas nitko osim Karamarka sa sigurnoću ne može tvrditi da je šef najveće oporbene stranke doista potpisao peticiju za referendum o dvojezičnosti.

Ako je on to doista učinio, tada je očito kako je to napravio u potpunoj tajnosti.

Kao da se srami.

Ili skriva.

Posljednji argument u prilog tvrdnji o misterioznom kolebanju šefa HDZ-a dali su Davorin Mlakar i Vladimir Šeks, dvojac koji se članovi stranke apostrofirali kao autore referendumskog pitanja.

Prvo je Mlakar prošli tjedan u jeku prikupljanja potpisa izjavio kako se “boji da Ustavni sud neće dopustiti raspisivanje vukovarskog referenduma”, ali je odmah dodao da će on osobno potpisati peticiju.

Potom je Šeks ovog utorka u Jutarnjem listu ponovio kako će vladajuća većina izmjenom Ustava vjerojatno spriječiti vukovarski referendum što je otprije poznato. No, HDZ-ov doajen je potom izjavio kako se slaže da je ova referendumska inicijativa već sada ustavno sporna “jer se radi o namjeri ograničavanja i smanjivanja prava”, piše Globus.

U istom istupu Šeks je odlučno odbacio tvrdnje da on stoji iza referendumskog pitanja o pravima manjina.

Samo dva tjedna prije Šeksove kolege su njega i Mlakara dizale u nebesa jer su lucidno osmislili referendumsko pitanje.

Očigledno je kako je došlo do nekog preokreta u HDZ-u koji ta stranka sada pokušava zadržati ispod radara.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 15:45