RASPAD REPRESIVNOG APARATA

Karamarko otima HDZ Jadranki Kosor: Kako su policija i tajne službe postali smetnja u borbi protiv korupcije

Ministar Karamarko brine se kako da Jadranki Kosor preotme HDZ, ravnatelj policije Grbić pokušava kompromitirati sve koji smetaju premijerki, njegov zamjenik Brkić pobjegao je u politiku, a šef SOA-e Buljević piše doktorat o globalnoj sigurnosti i nema pojma da je HDZ pod istragom DORH-a. Borbu protiv korupcije vode samo Bajić i Cvitan
Zagreb, 280911.Hrvatski sabor zapoceo je zadnju sjednicu u aktualnom, sestom sazivu, koja bi trebala trajati do 21. listopada.Sjednica je pocela aktualnim prijepodnevom tijekom kojega je 40-tak zastupnika postavljalo pitanja clanovima vlade.Na slici: ministar Tomislav Karamarko.Foto: Dragan Matic / Cropix
 Dragan Matic / CROPIX

Hrvatski represivni sustav u teškom je predizbornom rasulu. Prvi čovjek, ministar Tomislav Karamarko , vodi uspješnu izbornu kampanju u 3. izbornoj jedinci i misli da će pobijediti Čačića. Ravnatelju policije Oliveru Grbiću istekao je mandat u lipnju, i strepi od istrage USKOK-a oko Core-Medije, gdje je izravno uključena njegova intimna prijateljica Dijana Čuljak, pa vodi rat s DORH-om. Stvarni operativni šef (depolitizirane) policije Milijan Brkić drugi je na listi HDZ-a za dijasporu i u petak je dao ostavku. Šef SOA-e, Karmarkov kadar, Josip Buljević digao je ruke od svega i nervozno čeka parlamentarne izbore.

Nije tu kraj. Šef Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala Robert Bogdanić ( PNUSKOK), tog prevažnog tijela policije za borbu protiv korupcije, dao je prije dva tjedna ostavku. Jedino Bajić i Cvitan rade.

To ovako izgleda: Karamarko je potpuno zaokupljen politikom. Na dvije razine. Prvo mjesto u trećoj izbornoj jedinici na stranačkoj listi važan je zadatak za najnovijeg člana HDZ-a. Prvi korak. Drugi je korak još značajniji. Preuzimanje stranačke infrastrukture u pokušaju da postane predsjednik HDZ-a. Ako stranka s Jadrankom Kosor doživi debakl, a takva je mogućnost izvjesna, teško da će sadašnja premijerka preživjeti sljedeći Opći sabor. Kosor i Karmarko imaju čudan odnos: ona je samu sebe uvjerila da je on dobar za stranku, ali mu apsolutno ništa ne vjeruje. Karamarko voli imati potpunu kontrolu, a načeta Kosor tomu je prepreka. MUP je sada, po prirodi stvari, u drugom planu. Osim tihe operacije cementiranja HDZ-ovih policijskih načelnika i šefova u zapovjednoj hijerahiji policije koja se odvija u razdoblju tehničke Vlade, što je nezapamćena politička podvala šefova MUP-a.

A tamo, nakon odlaska Milijana Brkića, glavnu riječ vodi njegov šef kabineta Dubravko Novak, diplomirani veterinar iz Bjelovara, i glasnogovornik Krunoslav Borovec, čiji neformalni utjecaj uvelike nadmašuje njegovu službenu poziciju. Ravnatelj Grbić ionako je Kosoričin čovjek kojeg su postavili Ivo Sanader i Robert Ježić.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 00:19