VIŠE OD 91.000 GLASOVA

KARAMARKO 'Od sada ideološka pitanja stavljamo u drugi plan, svoje žestoko domoljublje artikulirat ćemo borbom za kvalitetu života u RH'

 Boris Kovačev / EPH

Šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku potvrđen je još jedan mandat na čelu HDZ-a. Prema prvim neslužbenim rezultatima koje je u nedjelju oko 22 sata objavio Damir Sesvečan, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva, Karamarko je dobio 45 posto od ukupnog broja birača na unutarstranačkim izborima. Od tri četvrtine obrađenih biračkih mjesta na izbore je izašlo 67.776 birača, a za Karamarka je glasalo njih 67.095. Nevažećih listića bilo je oko jedan posto. No, kako je rekao šef izbornog Stožera Damir Jelić, gdje je prebrojeno više listića, konačni rezultati mogli bi pokazati da je izašla oko 91 tisuća birača.

- Glasovalo se na ukupno 793 biračka mjesta, 778 u Hrvatskoj i 15 biračkih mjesta u 13 koordinacija HDZ-a u devet država, a glasovanje u inozemstvu još nije završeno - kazao je Sesvečan.

Okupljenima u središnjici stranke Tomislav Karamarko obratio se tek oko 22 sata. Njegov govor bio je najavljivan ranije jer je okupljanje u stranci počelo prije 19 sati. No, sve se otegnulo jer su HDZ-ovci čekali rezultate izbora sa svih biračkih mjesta.

- Hvala svima koji su danas izašli na izbore i glasovali. Moram priznati da sam prezadovoljan brojem ljudi koji su izašli. Ako je to preko 90.000, to je ogroman broj, očekivao sam, ako bude 35-40 tisuća da će to biti jako dobro s obzirom da sam jedini kandidat, a danas je prekrasan dan, treba imati volju i snagu doći glasovati - kazao je Karamarko koji je došao u pratnji članova izbornog stožera te dvojice tajnika stranke, Milijana Brkića i Tomislava Čuljka. Dodao je kako nije bilo jednostavno jer su dobili stranku koja je bila na koljenima.

- Borili smo se da HDZ-u vratimo ime i prezime, ponos i dostojanstvo, da stranku vratimo izvornim načelima. Bilo je teško, ali vratili smo domoljubni, narodnjački karakter ove stranke. Radili smo i pripremali gospodarski program i projekte, svi osjećamo koliko volimo našu domovinu, 15.000 mladića i djevojaka poginuli su za Hrvatsku, 3000 branitelja počinilo je suicid nakon Domovinskog rata, zbog njih smo morali vratiti HDZ tamo gdje im je mjesto, a to je na mjesto prve najjače stranka u Hrvata ikad - izjavio je Karamarko. Kazao je kako je HDZ-u cilj izvući zemlju iz gospodarske krize, te da će sljedeći mandat artikulirati žestoko domoljublje.

- Zabrinjavaju nas svi brojevi oko gospodarstva, iseljavanje iz Hrvatske, preko 100.000 je odselilo, propada hrvatsko selo, 70 posto hrane uvozimo, gušimo poduzetništvo, Vlada prije nas nijednu investiciju značajnu nije realizirala, to su brojevi koji svakog domoljuba moraju brinuti. Hrvatska nas je skupo koštala i nećemo je jednostavno prepustiti demontaži, zaboravu i nestanku. U sljedećem mandatu artikulirat ćemo naše žestoko domoljublje tako da ćemo se žestoko boriti za kvalitetu života u našoj domovini. Borit ćemo se za svaku investiciju, projekt, neobrađeno polje, mladića i djevojku koji žele napustiti našu zemlju i koji se bave mišlju da negdje drugdje zasnivaju obitelj. Sve ideološke rasprave stavljamo u drugi plan, jer mi smo jasni u svom ideološkom izričaju, jasni u odnosu prema svakom totalitarizmu i ne želimo imati s time više posla, zanima nas budućnost naše djece - izjavio je šef HDZ-a.

- Naši prijatelji su dali svoje živote za Hrvatsku, a na nama je samo da živimo za Hrvatsku i u Hrvatskoj - zaključio je svoje obraćanje predsjednik HDZ-a.

Tijekom dana u HDZ-u nisu željeli iznositi procjene izlaznosti, u poslijepodnevnim satima spominjalo se tek kako se očekuje izlazak oko 50-ak tisuća članova. U središnjici stranke u nedjelju navečer okupila su se poznata HDZ-ova imena, Milijan Brkić, Tomislav Čuljak, Sanja Putica, Josipa Rimac, Domagoj Milošević i drugi saborski zastupnici, ministri Zlatko Hasanbegović, Predrag Šustar, Tomislav Tolušić, Oleg Butković…Pojavio se i Miroslav Ćiro Blažević. Neki članovi su bili iznenađeni odazivom jer su procjene cijelog dana bile puno manje. Smatralo se, naime, s obzirom da je Karamarko bio jedini kandidat, da članovi neće biti motivirani za izlazak na izbore.

Rimac: Odluka da se predsjednik stranke bira po načelu "jedan član - jedan glas" bila je ispravna

Saborska zastupnica HDZ-a Josipa Rimac izrazila je u nedjelju navečer zadovoljstvo izbornim rezultatima i izlaskom članova stranke na birališta na izborima za predsjednika HDZ-a istaknuvši kako je odluka da se predsjednik stranke bira po načelu jedan član - jedan glas bila apsolutno ispravna.

"Zadovoljni smo jer je danas nešto više od 90.000 članova stranke izašlo na birališta, što je oko 45 posto članstva. Pokazalo se da je odluka predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i stranačkog Predsjedništva o biranju predsjednika po principu jedan član - jedan glas, bila apsolutno ispravna, bez obzira što je bio jedan kandidat. Članovi stranke su htjeli iskoristiti svoje biračko pravo i to su danas potvrdili", kazala je Rimac novinarima u Središnjici HDZ-a upitana je li zadovoljna podacima o izlaznosti na birališta.

Upitana vjeruje li u rekonstrukciju Vlade nakon Sabora stranke, 28. svibnja, odgovorila je kako, ako bude potrebno, to neće biti iza Sabora stranke već u onom trenutku kada osjete da reforme ne idu onom brzinom kojom očekuju predsjednik i vodstvo stranke. "Uvijek smo spremni zamijeniti 'igrača' koji ne daje najbolji rezultat, a to ne znači i da hoćemo", poručila je. Rimac je kazala i da sada očekuje da što prije izađu zakoni koje pripremaju resorni ministri koji ne bi trebali biti marketinški, već dugoročni, kako bi se pokrenulo gospodarstvo i zemlja. Ako se to ne osjeti u idućih nekoliko mjeseci, istaknula je, doći će do određenih promjena.

Nije željela odgovoriti na upit hoće li Most zamijeniti HNS-om. "Ne bih željela govoriti o takvim kombinacijama niti o skupinama naših koalicijskih partnera. Treba sagledati pojedinca, resor kojim upravlja i koja je težina tog resora", kazala je Rimac.

Izlaskom na izbore zadovoljna je i saborska zastupnica Sanja Putica rekavši kako to pokazuje da članstvo nije bilo raspoloženo za promjene na vrhu stranke, s obzirom na niz od pet izbornih pobjeda na čelu s predsjednikom Karamarkom.

Saborski zastupnik i predsjednik mladeži HDZ-a Josip Bilaver najavio je da će se u budućnost HDZ više posvetiti radu za boljitak svih građana, posebice zaustavljanju iseljavanja mladih i povratku onih koji su napustili zemlju te zaustavljanju rasta javnog duga i povećanju gospodarskih aktivnosti.

Potpredsjednik HDZ-a i voditelj izbornog stožera Damir Jelić rekao je kako se, na temelju tri četvrtine obrađenih podataka izbora za predsjednika HDZ-a, očekuje da je Tomislav Karamarko za novi mandat na čelu stranke dobio 91.500 glasova. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 06:52