TREBAO BI VODITI DESNO KRILO

Karamarko do kraja mjeseca ulazi u HDZ: U stranci će preuzeti Hebrangovu ulogu

Konačan dogovor o ulasku Tomislava Karamarka u HDZ pao je na proslavi akcije Oluja u Kninu
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Tomislav Karamarko do kraja kolovoza trebao bi i formalno pristupiti HDZ-u, neslužbeno se doznaje iz više izvora u toj stranci .

Nakon ulaska u stranku Karamarko bi trebao biti kooptiran u Predsjedništvo HDZ-a, gdje bi, nakon odlaska iz politike Luke Bebića i Andrije Hebranga, trebao preuzeti desno krilo stranke.

Dokazuje domoljublje

Na parlamentarnim izborima, očekuje se u HDZ-u, Karamarko bi mogao privući do pet posto glasova onih birača s desnice koji inače ne glasuju za HDZ i koji su se dosad gubili na listama koje dobivaju manje od jedan posto potpore birača. Karamarko se u posljednje dvije godine u javnosti pokazao kao zaštitnik nacionalnih vrijednosti, domoljub i jedini ministar koji je spreman suočiti se s komunističkim zločinima nakon Drugog svjetskog rata. Iako prastara, ta tema i dalje, zbog nerazjašnjenih sudbina desetaka tisuća Hrvata, zanima mnoge, upravo birače desnice.

Ministru unutarnjih poslova u HDZ-u se definitivno sprema topla dobrodošlica, iako ima stranačkih frakcija koje otvoreno negoduju protiv toga da Karamarko dobije bilo kakav poseban tretman od onoga koji imaju ostali novi članovi stranke. Ta struja u HDZ-u smatra da se Karamarko, upravo zbog svoje popularnosti na desnici, mora dokazati na terenu prije nego što mu se bilo što “servira na pladnju”.

Pregovori o Karamarkovu ulasku u HDZ, iako se o tome mjesecima govori, zapravo su obavljeni u rekordnom roku.

Dogovor je pao u Kninu, prema neslužbenim informacijama, 4. kolovoza, na marginama Gospodarskog foruma, a uz Karamarka i Jadranku Kosor na razgovoru je bilo još nekoliko njemu bliskih ljudi. Pregovori nisu bili ni dugi ni komplicirani, a dobro upoznati s tom situacijom kažu da de facto i nije bila riječ o pregovorima nego o vrlo lakom dogovoru.

Godine političkog rada

No, prije Knina i konačnog “da”, Tomislav Karamarko i dio poslovnog lobija koji ga podržava imali su nekoliko solucija za njegov prvi izlazak na parlamentarne izbore, iako je, de facto, u političkom životu od osnivanja HDZ-a 1989., ali aktivno od 2000., otkako se aktivirao u stožeru tadašnjeg predsjedničkog kandidata Stjepana Mesića.

No, na kraju je Karamarko ipak odustao od svih kombinacija o kojima je razmišljao i odlučio ući u HDZ.

Kako je Karamarko tražio način za izlazak na izbore

Tomislav Karamarko prvo je planirao samostalni izlazak na izbore koji bi snažno podupro dio gospodarstvenika a ciljalo bi se na desno biračko tijelo. Nakon toga, ideja je bila da Karamarko na izbore izađe s nekom od etabliranih stranaka, osim HDZ-a koji je uvijek bio opcija sa strane. Ti su planovi evoluirali iz dana u dan, pa su na kraju rezultirali idejom da na izbore na zajedničkoj listi izađu Karamarko i guverner HNB-a Željko Rohatinski, očekujući 10 posto glasova. No, kako su istraživanja pokazala da bi prešli prag, ali ne i izazvali senzaciju, Karamarko je odustao i od te ideje te donio konačnu odluku - s premijerkom Kosor dogovorit će se o ulasku u HDZ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 09:39